Tó-retró

A 80-as években ettől állt égnek a hajunk

2023. július 05. - drkardos

Tömény nosztalgia égnek álló melírozott kócos hajkölteményekkel, petróleumra olvadó hajlakkal és a nyugatot majmoló tinikkel.

ezadivattupri.jpg

Aki a 80-as években volt fiatal, az biztosan emlékszik a minden fejtetőt befedő tupírhullámra. Tépett, hosszú, dauerolt, melírozott, de egyöntetűen kócos és tupírozott volt a divatos frizura. De tényleg csak a divat miatt tupírozott mindenki vagy mi magyarok különösen vonzódunk a fejtetőn égnek álló hajformákhoz?

 

A XX. század második felében a tupír története – amely szó egyébként a német toupieren ’hajat felborzolva fésül’ szóból ered – jóval korábbról datálódik a 80-as éveknél. Szokták mondani, hogy a divat mindig valamilyen korábbi stílust másol, és nincs ez másként a tupír esetében is. A 80-as évekből emlékezetes tupírozott, hajlakkozott őrület ugyanis először az  1960-as években vette be Magyarországot a Fodrász Kisipari Szövetkezet jóvoltából. Ez a szervezet tömörítette ugyanis az asszonyok hajviseletéért felelős szakembereket 1949-től, egészen addig, amíg a 80-as években már a fodrászok is maszekok lehettek. A szövetkezet hozta el a 60-as években is nyugatról a legújabb divatot, amelyet Gina Lolobrigida és Brigitte Bardot diktált. Ők szervezték a fodrászok képzését és továbbképző tanfolyamait is, ahol mindig bemutatták az újhullámos frizurákat, így 1960-ban a tupírozott rövid bubikat és tupírkontyokat egyaránt.

 tupir_mhsz.jpg

Fotó: Fortepan/ MHSZ

 

A tupír abban az időben kemény hajlakkal felállított, egy hétre szóló szilárd frizurát jelentett különféle hajhosszal. A rossznyelvek szerint akkoriban azért fogyott olyan sok petróleum, mert csak azzal lehetett a hajlakktömeget eltávolítani a frizurákról, ha éppen szeretett volna hajat mosni a tupírozott költemény gazdája. Bár a tupírozott magas frizurák nyugaton és Amerikában már az 50-es évek közepétől hódítottak, nálunk a 60-as években élték igazán virágkorukat, mint mindent, ezt is késve vettük át. Bár 1963-64 környékén már több olyan cikk is megjelent a lapokban, amelyek arról szóltak, hogy a tupír ciki, a magyar tornyos frizurák forradalmának végére egészen a 70-es évekig kellett várni, amikor is a kócos hajlakkos hajkölteményeket leváltották a hippiktől eredeztethető hosszú, természetes hullámok.

345865091_6339629173319_3189545595807044851_n.jpg

...és arra emlékszik még, hogy milyen volt a 80-as évek Balatonja? A Tó-retró segít feleleveníteni a legújabb strandkönyvében a SZOT üdülők és Palma gumimatracok világát. Vigyázat, erős nosztalgiafaktor! Részletek és megrendelés itt.

 

 

A 80-as években a Magyar Ifjúság lapnak és a zenebutikban bemutatott külföldi klippeknek  köszönhetően a fiatalok azonnal látták a megújuló tupírdivatot, és elkezdték utánozni a külföldi sztárokat ebben is. Gondoljunk csak CC Catch, Madonna, Cyndi Lauper, Bonnie Tyler akkoriban viselt égnek álló bozontjára vagy az erősebb nem képviselői közül Limahl, Boy George, a Duran Duran vagy a The Cure frontemberének fizimiskájára. A zselével, lakkal és nem kevés kócolással égnek állított hajtincsek meghódították a nyolcvanas évek magyar tinédzsereit és az akkori hazai sztárok többségét is. Zoltán Erika vagy az Első Emeletben Kiki hajviseletére máig emlékszünk.

kanyobela_tupir.jpg

 

 

Ráadásul 1986-ban hozzánk is megérkezett a fodrász világ nyugati nagyágyúja, a Wella, amely a Budapest Sportcsarnokban bemutatta a jövő hajdivatját, természetesen a tupírozott fazonok elkészítéséhez szükséges kenceficékkel együtt. Tupír és lakk, hajfény, zselé és fixáló, propellermasnik, tülldíszek mindez szükséges volt egy igazán menő 80-as évekbeli frizurához. No meg a hajfesték, mert ismét divat lett a fehér és a melírozott haj. Ráadásul 1987 októberében Magyarország szervezhette meg a fodrász Európa-bajnokságot, ahol azután végleg elszabadult az őrület. Ezután nem volt megállás, a divatos tupír fazonok eljutottak a legkisebb falvak fodrász szalonjaiba is. A 80-as évek végére városi és falusi tini egyaránt tupírozott frizurát hordott, csak a fiúknál taszította le a kócos magas hajkölteményeket a Depeche Mode kockafrizurája vagy a Bros hegyesre kinyírt tüsije a trónról.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr3918157058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.22. 09:20:49

A Balaton-reklámgrafikán látható frizura- a rajzon mintha Ambrus Kyrit látnám - tulajdonképpen jól nézett ki, persze csak amíg tartotta a formáját. De ezek a felborzolt hajzatok sosem tudtak tetszeni, pedig nagyon szép nők is próbálkoztak vele. A 80-as évek sem a könnyűzenében, sem a divatban nem volt jó, viszont a legjobb filmeket akkor láttuk másolt VHS kazettákon. :-)
süti beállítások módosítása