Tó-retró

Az ország legpuritánabb luxusnyaralója, az aligai Kádár Villa

2018. május 08. - drkardos

Így nyaralt a kádári elit Aligán, saját szigettel, fegyveres őrökkel és egy településnyi ember kiköltöztetésével.  

kadar1.jpg

A Kádár Villa

Forrás: wikimedia

 

Elképzelni is nehéz, mekkora izgalommal várhatták azok a tulajdonosok illusztris vendégeiket, akik a felszabadulást követő években az MSZMP legfelsőbb köreinek adták bérbe aligai nyaralóikat. Akkor még nem sejtették, hogy az ország történelmének egyik legnagyobb kisajátítási folyamatának ágyaznak meg éppen. A nagy hatalmú párt vezetőségének tagjai ugyanis jól érezték magukat itt, a Balaton egyik legnagyobb, egybefüggő strandjának a partján, hogy úgy gondolták: ez a környék többre hivatott, mint az egyszerű proletárok pihenésének szolgálata. Mivel akkoriban nagy léptékben álmodtak az emberek, így csakhamar kezdetét vette a teljes település felszámolása, melynek során az itt lakókat a közeli településeken „megüresedett” házakba költöztették. A Rákosi rendszer vezetői felmérték a terepet és a megfelelő állapotú és minőségű épületek kiválasztása után a felesleget a földdel tették egyenlővé, hogy felépülhessen a balatonaligai pártüdülő, mely talán a legnagyobb presztízsű lett az ország hasonló építményei között.

kadar2.jpg

Forrás: Fortepan

 

A helyszínbejárások során a párt legmagasabb rangú tagjai válogathattak a megmaradt villák közül, így többek között Kádár János is már ekkor, az ötvenes évek elején saját nyaralóval rendelkezett az aligai strandon. Mivel a település ezzel megszűnt önállóan létezni, így olyan felesleges épületekre sem volt többé szükség, mint a községháza, melyből kiváló éttermet alakítottak ki az ország vezetőinek kiszolgálására. Kialakítottak tovább egy két szintes közösségi házat, melynek aljában moziterem, tetején pedig a tó egyik legszebb panorámáját nyújtó terasz kapott helyet. Az épület belsejében egy lift állt készenlétben, mely az italokat és az ételeket szállította a pihenők számára. Aki ebbe a komplexumba meghívást kapott az bizony az ország legszűkebben vett elitjéhez tartozott, de persze ezen belül is rangsorolták az embereket.

            Az Aliga I –ben a párt vezetésében jelentéktelenebb szerepet betöltő, de még így is magasrangú funkcionáriusok kaptak szobákat vagy éppen különálló faházakat. Aki itt reggelente a Balatonban gyönyörködhetett, az tudta, hogy sínen van az élete, és némi együttérzéssel gondolhatott azokra, akiknek az ablakából csak az erdőt lehetett látni. Aki ilyen szobát kapott, az bizony sejthette, hogy pályafutása már a lefelé ívelő szakaszába lépett. A komplexumon belül, a több méteres löszfalak védelmében azonban létrehoztak egy még elitebb nyaralóhelyet, mely az Aliga II nevet kapta. Ez volt az országot közvetlenül irányító emberek szigorúan védett objektuma. Az erősen paranoiás Rákosi az Aliga II-őt valóságos kis erőddé változtatta, géppuska fészkekkel, kutyás őrökkel és már több méteresen ide telepített fenyőkkel. Ez utóbbiak arra szolgáltak, hogy a víz felől se lehessen belátni az elit szórakozásába. Az itteni személyzet mindenben a lakók kedvére tett, bármilyen ételt vagy italt kértek is tőlük, az hamarosan az ország építésében megfáradt kezekben landolt, korlátlan mennyiségben. Könnyű elképzelni, hogy az egyszerű életet favorizáló és a fényűzést megvető Kádár János hogyan érezte magát ebben a közegben.

Kádár soha nem kérte, hogy a korábbi aligai villáját átalakítsák vagy éppen modernebbet építsenek helyette. A IV. számú, Bauhaus stílusú és 80 négyzetméter alapterületű új épületet a párt építette és ajándékozta szeretett első titkárának, a hetvenes években. A berendezés is a lehető legegyszerűbb volt, csupa olyan bútorral, melyek bármelyik lakásban vagy éppen pártirodában állhattak volna, ráadásul mindegyiken ott díszelgett az MSZMP leltári lajstromszáma. A nyaraló és berendezése ugyanis nem került a főtitkár birtokába, az mindvégig a párt tulajdona maradt. Igaz persze, hogy a villában volt néhány igazán fényűző dolog, például légkondicionáló vagy az ország egyik első színestelevíziója, de összességében meglehetősen egyszerű benyomást keltett. Kádár azonban így is kifejtette, hogy nem tetszik neki a nyaraló, mert felesleges fényűzésnek érzi azt. Nem is volt benne túl sokat.

            Az ország első embere inkább a kedvéért a nyaralóval szemben épített saját szigetén horgászgatott vagy az üdülő környékén sétált a testőrsége legnagyobb rémületére. Amikor Aligán tartózkodott, akkor még a telefont is kivitette a szobájából a kormányőrökhöz, mert ilyenkor semmilyen munkával kapcsolatos dologgal nem akart foglalkozni. A közös dorbézolásokban is többnyire akkor vett részt, ha valamilyen magasrangú külföldi vendég érkezett a pártüdülőbe, ami gyakran megesett, hiszen többek között Nikita Hruscsov vagy éppen Fidel Castró is többször járt Balatonaligán.  Bár a pártüdülő helyén ma is működik a Club Aliga üdülőközpont, a Kádár Villa mára annyira lepusztult, hogy csak külön engedéllyel lehet megtekinteni, ahogyan a többi megmaradt nyaraló nagy részét is. Ha mégis sikerül ezek közelébe jutni, akkor a régi bútorok és más tárgyak láttán még ma is könnyű elképzelni, hogy milyen körülmények között mulatták itt a nyarakat az ország legegyenlőbbjei a Kádár korszakban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr5613846634

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kádár vs I.István király 2018.05.12. 22:16:29

I. István, született Vajk nem élt semmilyen általános emberi értékrend és erkölcs szerint példamutató, követendő és tisztelendő életet. Ölt és öletett, megkívánta és erőszakkal elvette mások vagyonát, nem szerette sem ellenségeit,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

icipici lencsilány 2018.05.08. 15:02:10

A felszabadulás utáni években vajon miféle MSzMP volt?

drkardos 2018.05.08. 15:32:42

Tisztelt Hölgyek/Urak!

Mivel a Tó-retró nem politikai témájú blog, így kérlek benneteket, hogy csak a Balatonhoz fűződő rémes/csodás emlékeiteket osszátok meg egymással/velünk. Mostantól a politikai témájú hozzászólások automatikusan törlésre kerülnek.

Megértéseteket köszönöm!

toronyiránt 2018.05.08. 15:34:59

Volt szerencsém a '90-es években megnézni, akkor még egyben volt az épület, és hiánytalanul megvolt az eredeti berendezés is. Valóban egyszerű, nem túl hivalkodó enteriőrt kell elképzelni a '70-es évek stílusában. Az egyetlen luxuscikk egy kisszekrény méretű projektor volt, még abból a fajtából, ami három különálló (piros-zöld-kék) vetítőizzóval dolgozott - ezt használta az öreg a tévé helyett.

toronyiránt 2018.05.08. 15:55:39

@icipici lencsilány: Valószínűleg az MDP-re (Magyar Dolgozók Pártja) gondolhatott a szerző. A felszabadulás utáni MSZMP 1956 novemberében alakult meg. Ugyan előtte is létezett MSZMP 1925-28 között, de annak túl sok köze nem volt ehhez a pártüdülőhöz :-)

czerka 2018.05.08. 18:52:59

Az öreg tényleg egy puritán ember volt. Az igazat megvallva az aligai strand és üdülő csak magyar viszonyok közt számított luxusnak. Külföldön azért ennél jóval fényűzőbb volt az állami vezetők időtöltése. Egy amerikai elnök, brit miniszterelnök, lordok, burzsoák, keleti kényurak és afrikai diktátorok abban az időben is pezsgőben fürödtek, rókára vadásztak kopókkal, bridzseztek Omar Shariffal, tolták az oroszlánvadászatokat.
Kádár meg úgy halt meg, hogy szinte semmije nem volt.

icipici lencsilány 2018.05.08. 20:15:40

@czerka: Ellentétbe például a Kárpátok Géniuszával, ugye.

Buncog 2018.05.09. 04:51:18

@icipici lencsilány:

És akkor még nem is beszéltünk a Kárpát-medence Géniuszáról.

MIx 2018.05.09. 04:51:19

A 90-es évek közepén jártam benne. Hát egy gyenge szakszervezeti üdülő színvonala lehetett.
Bár a mostani alkalmazottaink (minisztereink) is ilyen puritánok lennének!

Audianer 2018.05.09. 10:53:26

A lepusztult állapot sajnos nem csak erre a villára igaz hanem az egész üdülőre. Véleményem szerint a privatizálás során nem igazán sikerült gondos tulajdonost választani mert a jelenlegi árakért ugyanaz a színvonal van mint harminc éve. Az Aliga I. szállóinak nyílászáróiról pereg a festék, a parkgondozás (ősparkról beszélünk!) pedig a fűnyírásban merül ki. Az egykori fedett uszoda medencéjében már bokrok nőnek, a kültéri gyermekmedence pedig lassan tíz! éve használhatatlan. Rendben, hogy retro de hogy ennyire...? Nagyon erősen látszik, hogy csak a lóvét szedik ki belőle, vissza pedig alig csepegtetnek valamicskét.

livibaba 2018.05.09. 11:12:27

A hetvenes években többször üdültem Aliga I-en egyszerű , fizikai dolgozó párttag szüleimmel. Hát nem volt egy nagy durranás...az Ezüstpart három SZOT üdülője elitebb volt, az ottani Újságiró üdülőről nem is beszélve...arra nem emlékszem, hogy az Öregnek külön szigete lett volna, bár nem is figyeltem...azt tudom, hogy a kormányőrök attól kaptak frászt, hogy mindig kiment a horgászokkal beszélgetni, meg hogy kíséret nélkül akart átjönni Aliga I-re, ahol a cikkel ellentétben, igenis minden "rang" nélküli, többnyire vidéki dolgozó párttagok üdültek. Az Öreg egyébként nem igényelte az őrizetet, ezt az akkor más országokban is érvényes protokoll írta elő. Akár csak mai napság.

Karipapa01 2018.05.09. 11:43:27

Érdekes, hogy a moderátor mindenkit megkér arra, hogy mellőzze a politikai témájú hozzászólásokat, mikozen már maga a poszt is erős politikai felhangokat gerjeszt :D Mindannak ellenére, hogy Kádár közel 32 évig az vezette országot az említett villa és annak berendezése nem a saját, hanem az MSZMP tulajdona volt. Neki csak kizárólagos joga volt hozzá úgyanúgy, mint pl. Nagy Béla kohásznak a tanácsi lakásához. De igaza van a moderátornak, ne politizáljunk, hanem örömködjünk a szocializmust építő társadalom kézzelfogható romjai felett, vagy inkább sajnálkozzunk azon, hogy a kapitalista rendszer is hagyott értékeket elveszni.

élhetetlen 2018.05.09. 14:34:26

Így, több, mint 45 év távlatából kissé homályos az emlék, és azt sem tudom, hogy I vagy II volt-e. Diákok voltunk, albérletben. A főbérlőnk meghívott bennünket egy hétre az aligai nyaralójába, Apa meg mondott egy nevet, hogy keressem meg az illetőt, a pártüdülőben vezet egy borozót, üdvözli. Valami régi haverság volt, sok éve nem találkoztak. Olyan nagy biztonsági ellenőrzés nem volt. Főbérlőm elmagyarázta, hol a kapu, ott volt ugyan két őr, mondtam, hogy kihez mennék tíz percre, megmutatták, merre induljak, és annyi. A pasas örült, hogy hallott Apáról, viszont üdvözli, és hazamentem. Ami megmaradt, az az, hogy nagyon szép, vadregényes volt a park, én meg a látogatás előtt sokkal titokzatosabbnak gondoltam ezt az elzárt világot.

Audianer 2018.05.11. 06:15:45

@élhetetlen:

A borozó vezetője hosszú évekig az ozorai származású Juhász Jancsi bácsi volt.

élhetetlen 2018.05.13. 20:25:25

@Audianer: Köszi, így már összeáll, amit akkor nem kérdeztem meg, mármint, hogy honnét ismerték egymást. Pincehelyiek voltunk, és Ozora csak pár kilométer, tehát srác korukban bőven bulizhattak együtt, és az ozoraiaktól húsz év múlva is tudhatta, hogy hol van a haver.

Macropus Rufus 2018.08.22. 13:51:42

@toronyiránt: emléxem ezekre a kütyükre. De azért az nem volt luxus. Anno sráckoromban a művházban volt videó mozi. Ez a 87-88 környékén lehetett. És ott is ilyen cucc volt. Brutál nagy volt, nem picit fűtött, de a hagyományos mozigép melett űrtechnológia volt. Szóval ez annyira nem volt luxus.

Sikó kun 2019.06.03. 06:26:49

Kádárral kapcsolatban nem biztos, hogy a puritánság nem csak egy média által sulykolt tündérmese volt. Majtényi György K-vonal-át sajnos még nem olvastam, de az arról szól, hogy Kádárék sem vetették meg a luxust. Eméletileg Kádár házának 2 rézse volt, az egyik a puritán volt, amit mindenkinek mutogatott, a másikban viszont elefántcsont billiárd asztal állt.

katika1965 2019.06.29. 08:08:15

Aligàt én bebarangoltam,De pl abalatoni vàros nevek közül akali az ha jóltudom hokulai volt vagy ilyesmi!

Cifra Palota 2021.06.26. 22:31:00

Ok a kommentekben csak egy valmi nincs benne, most ez kinek is az üdülője? A bányászoké, a művészeké a pedagógusokké?

Úgy látszik a fától nem látjátok a fákat..... !!!!!

Hol vannak a SZOT üdülőlők a gyáraink üdulői.? A honvédség Mátraházai a Kenesei üdülői ? A vasútasok üdülői ? A Zánkai Gyerme és Ifjúsági Centrum a volt Úttőrő tábor?
süti beállítások módosítása