Tó-retró

A Kádár-kor robbanó kávéfőzői

2019. április 17. - drkardos

Havonta egy-egy maradandó szemsérülés és leforrázott kezek. Csoda, hogy a hadiipar nem figyelt fel a korabeli kávéfőzőkre.

 kavefozo1.jpg

Mint egy hadiüzem - készülnek az Autopressek...

Fotó: Fortepan/ Péterffy István

 

Szinte érthetetlen, hogy a hidegháború idején a két szemben álló fél hihetetlen mennyiségű pénzt ölt a legújabb fegyverek kifejlesztésébe, holott a magyar gyártmányú kávéfőzők fillérekért képesek voltak komoly pusztítás véghezvitelére. Na, de komolyra fordítva a szót: aki élt az előző rendszerben, annak szinte biztosan van legalább egy sztorija a felrobbanó kávéfőzőkről. De melyek voltak a legveszélyesebb típusok, és vajon mi vezetett az előbb vagy utóbb rendeltetésszerűen bekövetkező végükhöz?

            Ha a beépített fűtőszállal készült, elektromos főzőket nem számoljuk – ezek kevésbé voltak hajlamosak az önpusztításra – akkor is rengeteg típus készült az 1950-80-as években hazánkban, igaz ezek jórésze csupán méretben különbözött egymástól. Igazán nagy népszerűségre három modell tett szert, bár akik 1975 után ismerkedtek a feketézés szertartásával, annak talán a Karaván név már nem mond sokat. Ezt a típust, mely formájában a későbbi kotyogóra emlékeztetett, a Fém- és Vastömegcikk-készítő Szövetkezet gyártotta, 1957-től.

kavefozo2.jpg

Karaván reklámplakát

Kép: Budapestposter

 

Bár a Karaván valóban egy kicsit öblösebb kotyogóra hasonlított, működése elve teljesen hagyományos volt. Az, hogy ez a főző ennyire veszélyesnek bizonyult, valószínűleg a csapnivaló anyagminőség következménye volt (ahogyan a másik két típusnál is), hiszen a gyártás megindulása előtti minőségellenőrzés már komoly problémákat mutatott. A készülék alsó része, ahová a vizet és a kávét kellett helyezni, a képződő gőz hatására ugyanis valósággal felfújódott, így a melegítéses próbát félbe kellett szakítani. Bár a gyáriak módosítottak a kialakításon, a Karaván továbbra is a legveszélyesebb kávéfőző maradt. 1965-ben például 17(!) esetben történt szemet maradandóan károsító kávéfőző baleset, melyből 7-et a Karaván tudhatott magáénak, 4-4 alkalommal egy Autopress vagy egy Kotyogó okozta a problémát, míg két esetben nem lehetett kideríteni a típust utólag. Ráadásul a Karaván drága is volt, a maga 97 forintos árával. Érdekes adalék, hogy a főzőt árusító Keravill évekig nem jutott biztonsági szelephez, mivel a KTSZ nem szállított nekik. Az indoklás pedig csupán annyi volt, hogy a beszerelés utáni kipróbálás életveszélyes! Talán nem csoda, hogy a forgalmazást és a gyártást 1975-ben végérvényesen beszüntették.

Az előzőekben már szóba került a „Három nagy” közül a legrégebbi típus, az Autopress. Ennek gyártását már 1954-ben megkezdte a „Autófém” Autófelszerelés és Tömegcikk Kisipari Szövetkezet. Ez a főző sokkal kevésbé volt silány minőségű, mint az előző, de probléma így is bőven akadt vele, és emiatt talán a legtöbbet átkozott típussá vált. Bár a működést kevésbé befolyásolta, de szinte minden darabon előbb vagy utóbb eltörött a fedelet rögzítő csavar bakelit tekerője. Bár az élelmesebb emberek ezt még egy ráhegesztett T szárral orvosolták, ám a kávészűrő tönkremenetelének nem volt orvossága.

kavefozo3.jpg

Autopress, ahogy mi ismertük: házilag készült tekerővel

Fotó: Antikrégiség.hu

 

Ez volt az az alkatrész, melyből a szövetkezet képtelen volt eleget gyártani, így szinte beszerezhetetlen volt. A hibáját – és a robbanásokat is – a túl finomra őrölt, iszaposodó kávé okozta. Bár a gyártó felhívta a figyelmet, hogy homok finomságú anyaggal tilos a készüléket megtölteni, ez az akkori otthoni- és bolti darálók, na meg a kávék váltakozó minősége mellett leginkább a szerencsén múlott. Ennek ellenére az Autopress igazi sikernek bizonyult, és számtalan formában – más neveken – gyártották, sőt gyártják ma is. A legjobb évben 160 ezer darabot adtak el belőle, ami a 69,50-es ár fényében nem is csoda.

„Semmi sem erősebb a szerelemnél, csak a kotyogós kávé, mert az bivalyerős” tartja az internetes mondás, és bizony nincs is ebben semmi tévedés. Ugyanis ez a főző teljesen másképpen működik, mint a másik két típus, így a főzet valóban erősebb lesz általa.

kavefozo4.jpg

Fotó: pixabay.com

 

Bár külföldön már létezett az elv, nálunk 1963-ban hatalmas újdonságnak számított a Fémlemezipari Művek tűzoltókészülék gyáregységének fejlesztése. Kis gonoszsággal azt is mondhatnánk, hogy a gyár ezzel kívánta biztosítani a tűzoltókészülékek iránti folyamatos keresletet... Annak idején elsősorban úgy reklámozták a készüléket, hogy egyedüliként hanggal is jelzi, ha elkészült a kávé, pedig a kotyogó többet is tudott. Valójában a kottyanó hangot hallató szelep felel a kávéfőző szakaszos működéséért azzal, hogy egy bizonyos nyomás felett elengedi a gőzt. Ez az állandó nyomásváltozás pedig a kávéörlemény legtökéletesebb kilúgozódását okozza, vagyis valóban bivalyerős a végeredmény. Ez az újszerű típus annyira ismeretlen volt 1963-ban, hogy az egyik újságíró például le is forrázta vele a kezét, mert nem húzta le a gáztűzhelyről kiöntés előtt a készüléket. Ebből az esetből persze nagy botrány kerekedett, és a gyártó vállalat vezérigazgatója személyesen vonta felelőségre az árusító vegyesbolt személyzetét. Ők ugyanis elkeverték a használati útmutatót, mely felhívta a figyelmet a készülék kiöntés előtti néhány másodperces hűtésére. A Kotyogó robbanásaiért szintén a túl finom kávé felelt, de ennek ellenére ez is egy igazi sikertörténet. A típust ma is forgalmazzák, igaz a mai ár jóval magasabb, mint az 1963-as 79 forint.

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat  

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr5314770480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czjanos 2019.04.17. 16:21:44

Még a negyvenes évek végén, volt egy kis üzem, a Szív utca Podmaczky felé eső végén. Simon nevű volt a cégt. Édesapámmal oda jártunk, ha valami alkatrész kellett (nagy kávés volt az Édesapám). Olyan eset nálunk is előfordult, hogy a kávé a zaccal együtt a plafonon kötött ki :-)

Cserny mster 2019.04.17. 16:21:58

Az utolsó fotón egy olasz - minőségi - "kotyogó" látható.

felső határ nincs 2019.04.17. 16:22:07

eccer a mienk is felrobbant, nagymutttter benne felejtett egy szodapatront azt felforralta

bezzeg amerikaban ezert 5 milliora lehetett vona oket perelni

Make Valamit · http://make.blog.hu 2019.04.17. 16:22:19

Kinek mi, volt akinek a Color Star TV égette le a házát, mostmár tudni lehet hogy a 'kitűnő' minőségű orosz SECAM panel miatt.

sZulamith 2019.04.17. 16:22:27

Valóban robbant. Emlékszem a frissen festett konyhában fröccsen szerteszét a kávé. Bizonyára kevésnek volt ilyen élménye, mert vásárolták:)

Terézágyú 2019.04.17. 16:22:44

"Ennek ellenére az Autopress igazi sikernek bizonyult, és számtalan formában – más neveken – gyártották, sőt gyártják ma is."

Erről van szó. Hiába poénkodsz minden mondatban a robbanással (érdekes, anyám 50 éve így főzi a kávét, és sose történt baj), ezek a kávéfőzők bírják a strapát akkor is, amikor ezek a hiperszuper új "okoskávéfőzők" mhetnek a kukába - az aluminium/műanyag (szuper környezetbarát :) kapcsuláikkal együtt...

ember100 2019.04.17. 18:33:39

@Make Valamit:
Helló !

Nem igazán .
A Color Sztár NEM a SECAM panel miatt gyulladhatott ki , hanem a két bazi nagy trafó miatt , ha poros helyen volt a TV és nem takarították ki a belsejét akkor esetleg kigyulladt . Beszéltem Gelkásokkal talán 3-6 eset lehetett a több tízezer eladott készülékből.
A maga idejében nem volt annyira gáz a TV .Voltak gyermekbetegségei pl. a sorkimenő trafó évente tönkrement , rutin volt a cseréje.
A kávéfőzőről meg annyit hogy volt rajta egy biztonsági szelep az oldalán kb. mint a kuktákon .
A sok okos ember beütötte kalapáccsal hogy nagyobb legyen a nyomás .

2019.04.17. 18:33:44

A seherezádéban hol van a szelep?

]{udarauszkasz 2019.04.17. 20:29:03

A nagyapamnak majdnem az egesz arca banta a kotyogost. Bedugult a cucc, folenezett, vajon miert nem jon mar a kv... aztan mikor visszahuzta a fejet, kozvetlenul az arca elott repult el a kotyogos felso resze. Minden tele lett kaveval, az egesz fozofulket ujrameszeltek, a tuzhely folott egy jokora lyuk tatongott a mennyezeten, ott pucolni is kellett a falat, mert latszott a mennyezet szerkezeti resze, vagyis a fodem. Ha csak par pillanattal tovabb nezelodik, hogy mi van, ugy jart volna, mint szilveszterkor az osztrak gyerek, akinek szetvitte a pofijat a vetocsoves bomba... (ma kapott 1 evet a foszer, aki eladta neki a cuccot...)

sanyikám 2019.04.17. 20:29:15

Nyári reggelente nagymamámnál többször is az volt a reggeli ébresztő, hogy felrobbant a kávéfőző, de ha esetleg úgy adódott, hogy nap közben kísérelte meg a főzést, akkor tilos volt kimenni a konyhába. A biztonságot nyújtó szobában kellett várakoznunk és ő is oda húzódott vissza amíg le nem jött a fekete nedű. :)

]{udarauszkasz 2019.04.17. 21:31:28

@sanyikám: Es evente hanyszor meszeltek a konyhat?:)

élhetetlen 2019.04.17. 21:31:59

Ajaj, egy ilyen csöves kütyü volt. Kollégium, közös konyha. Valahogy elmozdult a kávéőrleményt lenyomó lemez, a kávéfőző lelökte magát a földre, és úgy oldalt fekve kényelmesen forgott, hajtotta magát, méter magasságig körbe spriccelve a konyhát többször. Én lapultam a falhoz, és a sziluettem még évek múlva is ott volt a falon. Megviselt az eset, azóta nescafét iszom. Vettem egyszer kuktát is, kétszer használtam, utána elajándékoztam. (A nappaliban nem hallottam meg, hogy a konyhában sípol, a többi elképzelhető). Nem nekem találták ki a túlnyomásos készülékeket. Anyu bezzeg elvolt a kotyogójával. Már a füle is letörött, nem kell másik, jó ez, konyharuhával vette le a gázról, és soha nem volt balesete.

zsurzsenka 2019.04.18. 04:49:40

Két robbanásra emlékszem vissza gyerekkoromból. A fater és a nagyi nagy kávésok voltak...

sas70 2019.04.21. 16:08:06

Azért az öregeméknél még működik az 50 éves kotyogó, csak a szűrőket kell időnként kicserélni, és kitisztítani a tetejét, de amúgy örök darab.

ratevka 2019.04.21. 16:08:40

@ember100: Kétségtelen, hogy sok robbanás oka a szelep kiiktatása volt, de azért a kávéfőző tudott még érdekes dolgokat produkálni azon kívül is, bár többnyire nem kellett újrafesteni a konyhát :) Az autopress gyenge pontja az alumínium szűrő volt, abból is a felső. Ez a használat során folyamatosan ki volt téve a gőz nyomásának, és apránként szépen deformálódott. Ennek eredményeként előbb-utóbb kijött belőle az a kis darab, ami a fogantyú funkcióját volt hivatott biztosítani, a helyén meg maradt egy viszonylag nagy lyuk, ahol a nyomás kitolta a kávézaccot, ami felgyűlt a kijövő csőben, elzárta az utat egész addig, amíg a belső nyomás meg nem emelkedett annyira, hogy egyben kilökje a belső tartalmat, kávét, zaccot, gőzt vegyesen. Peches esetben nem csak a tűzhelyet terítve be, hanem a falat is. A szelep ennél nagyobb nyomáson nyitott.

De olyat is láttam már, hogy a nagy nyomás egyszerűen elgörbítette a felső szűrőt - túl finomra őrölt kávé eltömítette a szűrő lyukait -, a többi a fentiek szerint nagyjából ugyanez az eredmény.

eßemfaßom meg áll 2019.04.21. 16:09:07

Hihetetlen azért, hogy pár hardcore kommentelő családjával minden IS megtörtént már amiről bármelyik blog szól :)
süti beállítások módosítása