Tó-retró

Boszorkányszombat, ami újraírta a meséinket

2019. augusztus 27. - füredianna

A gyerekek féltek tőle, a kritikusok utálták, mégis nézőrekordokat döntött a 80-as évek szupermeséje.

kepernyofoto_2019-08-27_6_14_21.pngForrás: Film, Színház, Muzsika 1983. - Arcanum Digitális Tudománytár

Alig 10 évesen, gyermekkorom egyik meghatározó élménye volt a Boszorkányszombat című film, amit 1984-ben, előző év decemberétől vetítettek a mozik. Emlékszem rá, hogy alig vártam már a szuperprodukciót, ami minden kedvenc mesehősömet felvonultatta Hófehérkétől kezdve Csipkerózsikán át a 7 törpéig, Jancsi és Juliskáig. Persze a várakozást rendesen táplálták a korabeli lapok is, hiszen a Pajtás és az ifjúsági Magazin is hosszasan elemezte Rózsa János új gyerekfilmjét már a mozibakerülés előtt. Végre valamikor 84 tavaszán eljött nagy nap és kis falunk kultúrházában elkezdték vetíteni a filmet, amitől rettenetesen féltem. Azóta több kortársamat is megkérdeztem, és egyöntetűen mindenki úgy emlékszik, hogy nagyon félelmetes volt a film. Persze ma már a digitális technikán nevelkedett gyerekek kicsit sutának érzik a kor filmes trükkjeit, de akkor a Vasfüggönyön innen bizony elég bizarrnak és valóságosnak hatottak Roy Fields látványos megoldásai. A Boszorkányszombat ugyanis magyar-amerikai koprodukcióban készült, mi adtuk a színészeket, a maszkmestereket, a sztorit és a rendezőt, míg a tengerentúlról a Superman fent említett trükkmestere érkezett, hogy minél valósághűbbé tegye a filmet. Ez pedig olyan jól sikerült neki, hogy a szülők olykor a film közepén kénytelen voltak kivinni síró csemetéjüket a mozikból, mert megijedtek a boszorkányok élethű repülésétől és vijjogásától.

Pedig a film valódi családi filmnek készült, amely a legismertebb gyerekmesék figuráit elevenítette fel egy furfangos történetben. A sztori a rosszak lázadásával kezdődött, ugyanis Hófehérke gonosz mostohája, egyben a boszik vezetője eldöntötte, hogy eljött az idő, amikor végre a jók helyett a rosszaknak kell győzedelmeskedni. Erre pedig kiváló alkalmat biztosított Csipkerózsika ébredése, hiszen a filmben éppen az ezer év végén járunk, amikor a királyfinak fel kellene ébreszteni az alvó királylányt. Ezt persze a gonoszok, élükön Piroska farkasával és a mostohával minden lehetséges módon igyekeznek megakadályozni. A film önmagában azért is érdekes, mert a néző folyamatosan találgathatja, hogy melyik szereplőt melyik meséből ismeri és mi a figura eredeti sztorija. A kolbászorrú férfira például még azóta sem sikerült rájönnöm, hogy honnan érkezett a Boszorkányszombatba. A film főszerepeit egyébként igazi nagyágyúk játszották: Páger Antal, Papp Zoltán, Koltai Róbert, Udvaros Dorottya, Kamondy Imre, Eszenyi Enikő, Patkós Irma, Cera Zoltán, Köllő Miklós, Gobbi Hilda, Marton Kati. A gyerekek között szájról-szájra terjedt a Boszorkányszombat híre és félelmetes mivolta, így hamarosan nézői csúcsokat döntött a mozikban, és még a megjelenés után három évvel is teltház előtt vetítették.

kepernyofoto_2019-08-27_6_13_58.pngForrás: Film, Színház, Muzsika 1983. - Arcanum Digitális Tudománytár

A fenti sikerek ellenére a szakma fintorogva fogadta a Boszorkányszombatot. Azt mindenki elismerte, hogy igen érdekes az alaptörténet és nagyon jó az ötlet, hogy ismert mesefigurákra építik a teljes filmet. A látvánnyal sem volt senkinek gondja, hiszen a korabeli viszonyok között nagyon jónak számított az amerikaiaknak köszönhetően. Viszont magát a filmet és mondanivalóját rendesen lehúzták: nem értették, hogy miért nem rendezte egy szellemi vezérfonal alá a mesehősöket a forgatókönyvíró, Kardon Iván és azt is kifogásolták, hogy az eredeti meséket nem ismerők számára igen zavarosnak tűnhetett a történet. Szerintem a kritikusok nem vették figyelembe, hogy ez alapvetően egy gyermekfilm, így elvárható, hogy a kis nézők többsége tisztába legyen a mesékkel. Ráadásul szerintem pont az a legérdekesebb a filmben, hogy egyfajta fejtörőt ad a nézőknek és folyamatosan fel kell idézni a figurák eredeti sztorijait a megértéshez. A félelmetes látványról pedig csak annyit, hogy a mai kor Harry Potteren szocializálódott csemetéi biztos nem reszketnének a gonosz mostohán és az óriások figuráin. Így talán egy közös nosztalgikus családi mozit még most is megér a Boszorkányszombat, ami a Vuk és Tündér Lala mellett az elmúlt rendszer egyik legnépszerűbb gyermekfilmjének számított.

További érdekességek, képek és nettó retró életérzés a Facebook oldalunkon 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr7315026050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása