Tó-retró

Az igazi Repülős Gizi

2019. október 15. - drkardos

Gizi soha sem repült, és fiatalon meghalt volna, ha nincs Szent-Györgyi Albert.

repulosgizi_adt_kepesujsag1971.png

Gizi a Képesújság fotóján, 1971-ben

 

Az előző rendszer egyik leghírhedtebb bűnözője minden bizonnyal Repülős Gizi volt, akiről máig nem tudta eldönteni a közönség, hogy egy szerencsétlen kleptomániás nénike vagy egy számító, visszaeső bűnöző. Mindenesetre az idén elhunyt hölgy tetemes sajtómegjelenést tudhatott magáénak már a Kádár-korban is, amikor nem volt jellemző a bűnözőkről szóló tudósítások megjelentetése. A nagyobb balhékat és a visszaeső bűnözőket igyekeztek elrejteni publikum elől, nehogy negatívan befolyásolják a kommunista közerkölcsöt. Repülős Gizi személye azonban annyi furcsasággal volt terhelt, hogy rendszeresen foglalkoztak vele a napilapok és a kor népszerű bűnügyi tv-s krónikája is, a Kék Fény. De nézzük csak miért is volt annyira érdekes Gizi a rendőrök és az emberek számára egyaránt!

 

Az 1926-ban Bodnár Gizella néven született lány látszólag egy rendezett család negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot, bár későbbi interjúiban gyakran hangoztatta, hogy az édesapja erőszakosan bánt vele. A közelállók viszont úgy tudták, hogy az erkölcsös mozdonyvezető az ellopkodott tárgyak miatt verte meg rendszeresen csemetéjét, így próbálván leszoktatni őt a lopásról. Végül Gizi egy agyhártyagyulladás következtében orvoshoz került – későbbi interjúiban ennek a betegségnek tulajdonította kleptomániáját is – nem is akárkihez, a fáma szerint maga Szent-Györgyi Albert kezelte. Bár a komoly fertőzésből sikerült kilábalnia, a lopkodásról továbbra sem szokott le. Bár a tanítói diploma mellett férjhez is ment és családot alapított, az 50-es évekre már egész komoly bűnlajstromot tudhatott magáénak. Állítólag 1948-ban még egy belföldi repülőjáratot is megpróbált eltéríteni, de ezt az eseményt csupán egy árva Kurír cikk említi, így nem igen bízhatunk a hitelességében. A nyomozók mindenesetre azt nyilatkozták 1953-ban, hogy Gizi lopásait úgy sikerült felgöngyölíteni, hogy észrevették, csak azokon a helyeken történik bűneset, ahová a Malév beföldi járatai közlekednek.

 

Az elképzelések szerint az akkoriban igencsak csinos hölgy reggelente alibiként sót és paprikát kért a szomszédjaitól, majd elutazott az egyik belföldi repülőjárattal a kiszemelt városba. Ott betört pár értékes ingatlanba, és délután már repült is vissza otthonába, egy jól megtömött bőrönddel. A mesét Moldova György egyik írása is feleleveníti, de a mese főszereplője a 2000-es években bőszen hangoztatta, hogy ebből bizony semmi sem igaz. Soha nem ült repülőn, mert retteg a repüléstől és a vonatot, illetve a buszt előnyben részesítette mindig is. Gizi szerint a rendőrök azért ragasztották rá ezt a gúnynevet, mert az egyik házkutatás során beszállókártyát találtak a zsebében, de azt a férje használta elmondása szerint. A hölgy egyébként bármennyire is leleményesen hajtotta végre a betöréseket, a legtöbb alkalommal lebukott. Sok-sok hosszú évet töltött börtönben, ahol már kedves visszatérőként üdvözölték rabtársai. Összesítve 40 évet töltött a rácsok mögött kisebb nagyobb megszakításokkal, kivéve talán azt a rövid időszakot, amikor 1956-ban disszidált és áttette pár évre hadiszállását Párizsba. Előbb-utóbb azonban ott is feltűnt a hatóságoknak, hogy az elegánsan öltöző, jól nevelt nő túl sűrűn bukkan fel betörések helyszínén, így Gizi jobbnak látta, ha hazatér Magyarországra.

 

Természetesen ezután sem tétlenkedett, amikor éppen nem az aktuális börtönbüntetését töltötte, akkor betöréseitől volt híres a sajtó, így 1971-ben, 2001-ben és még 2015-ben is a nyakába lehetett varrni több esetet. Arról nem igazán írtak a lapok, hogy a családja mit szólt ehhez az életpályához, annyit lehetett csupán tudni, hogy egyszer az egyik fiát is elfogták betörés miatt, és még börtönbüntetést is kapott. A közeli ismerősök úgy tudják, hogy a család disszidált és az unokák, dédunokák külföldön próbáltak szerencsét, magukra hagyva furcsa sorsú nagymamájukat. De vajon hová tűnhetett a vagyon és az összelopkodott értékek kihez kerültek? Egyrészt nagyon sok ellopott ékszert, tárgyat visszakaptak a jogos tulajdonosok, a többit pedig Gizi felélte vagy elajándékozta. Soha nem tudta jól kezelni a vagyonát, élete alkonyán is nincstelenül minden vagyon nélkül tengette az életét kicsinyke nyugdíjából, nem csoda, hogy még 90 évesen is lopni járt. Pedig még egy könyve is megjelent kalandos életéről, de a jogdíjak sem húzták ki a csávából. Repülős Gizi végül idén, magányosan és szegényen hunyt el a budapesti Nyírő Gyula Kórházban.

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr6915223658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2019.10.15. 16:56:06

Az, hogy idősen is elemelt ezt-azt, kiegészítve azzal, hogy a családja magára hagyta -, azért felveti a hatóságok hanyagságának kérdését is.
Nem lehet, hogy egy kleptomániás idős hölgyet, aki már többször került börtönbe, esetleg szorosabb felügyelet alatt kellett volna tartani? (PL. egy idősek otthonában.)

St. Borbolya 2019.10.15. 19:51:57

Nem zárva ki azt a lehetőséget, hogy a hölgy igazat mondott és sohasem repült, úgy gondolom, hogy a következtetést a nyomozók nem csupán a megtalált beszállókártya alapján tették. Feltételezem, hogy akkoriban is volt nyilvántartás arról, ki vásárolt repülőjegyet akár a belföldi járatokra is, illetve, ha repült, bizonyára mások is látták őt. A "repülést" az 1948-as újságok tényként kezelik.

al Dajjal 2019.10.16. 08:27:21

@kugi: Idősek otthona azért nem jó, mert olyan lenne, mintha rókát tennének a tyúkketrecbe. Lehet, hogy meglenne mindig minden, de a többi lakót biztos felzaklatná, hogy rendszeresen eltűnik valamijük. És gyanítom, hogy hozzátartozóként sem örülnél a hírnek, hogy egy idős rokonod lakótársa lesz a hölgy.

kugi · http://kugi.blog.hu 2019.10.16. 11:33:45

@al Dajjal: Persze, ebben igazad van, csak hát valamit azért mégis léphettek volna a hatóságok, hogy egy kleptomániás, többszörösen büntetett előéletű, és egyedül élő idős hölgyet szemmel tartsanak.

Dikusz 2019.10.27. 13:40:27

@kugi: @al Dajjal: Élt szociális otthonban, talán az osztrák határ közelében.
süti beállítások módosítása