Tó-retró

Ezért élt csak 5 évet az „alutasakos” Sió

2023. június 16. - drkardos

A siófokiak olyat találtak ki, ami a gyermekeket a mennybe-, több hazai vállalatot az összeomlás szélére katapultált.

sio_tasak1.jpg

 

Mint minden sztori esetében, az „alutasakos” Sió története is jóval az első ilyen termékek megjelenése előtt kezdődött. Ismerjük a pontos évszámot is, ami 1963. Ebben az évben ugyanis nagy beruházás tett a Kőbányai Könnyűfém, ugyanis nyugati exportból egy új gépsort szereztek be. A csodamasina legfontosabb tulajdonsága az volt, hogy az elöl betöltött alumíniumból hátul rengeteg dologra használható fólia kígyózott elő. A kommunista évek iparában egy ilyen lépés valóságos hurrá optimizmus és ötlet cunamit indított útjára. Sok vállalat a legkülönbözőbb termékeket látta - az akkor még nyugaton is ritkán használt - alumínium tasakba, palackba, dobozba zárva, sőt szendvicsek és sütésre váró csirkék otthoni csomagolása is felködlött a proletár lelki szemek előtt. Egy akkoriban alumínium nagyhatalomnak számító ország esetében ezek az elvárások abszolút reálisnak tűntek.

            Az ötletvonatra a Siófoki Állami Gazdaság is felült, és néhány évvel később tárgyalásokat kezdett a „Sió” gyümölcslé családjuk – olasz mintára történő – asztalra állítható alumínium tasakjának előállításáról a Könnyűfémmel.

sio_tasak3.jpg

A külföldön doypack néven futó tasak első nagy időszaka a hetvenes évek elejére esett. Itt egy ausztrál hirdetés mutatja be az újdonságot.

 

 

Az ígéret és a néhány éves átfutási idő abban az időszakban teljesen elfogadott dolgok voltak, így közel egy évtizedes kísérletezés vette kezdetét a tasakok hazai gyártásának beindításához. Ráadásul időközben az is kiderült, hogy a Könnyűfém olyan szerződés keretében vette meg a csúcsmodern gépsort, hogy a kész termékek 65 százalékát cserébe át kellett adni a Nyugat-Német partnernek. Sajnos a fennmaradó mennyiség még a háztartási alufólia igények kiszolgálására is igencsak hézagosan volt elegendő (többnyire kevésnek is bizonyult). Emellett az is világossá vált, hogy az alufólia nem lesz elegendő a csomagoláshoz, ahhoz több rétegű alu-műanyag fólia szükséges, ezt pedig a Könnyűfém le sem tudta gyártani.

A Sió megunva a huzavonát dollárért vásárolt olasz tasakokat, amelybe töltve elkezdte eforgalmazni az „alutasakost”. Ez a valutaínség időszakában elképesztő felelőtlenségnek számított, különösen az első évben (1977) a tízmillió- majd később a 25 millió egységnyi darabszámot figyelembe véve. Világos volt, hogy kell egy partner, aki itthon is képes legyártani a tasakokat. Így került képbe a Tiszai Vegyikombinát vagyis a TVK.

sio_tasak2.jpg

Ugye ma is bizseregni kezd az ízlelőbimbó...

 

            Bár fóliát ők sem tudtak gyártani (Ezzel tovább kínlódott a Könnyűfém, eredménytelenül), ők hajlandóak voltak egy ún. konfekcionáló gépsor beszerzésére, mely a fóliát képes volt készre vágni és – remények szerint – kialakítani a sima zacskó forma helyett a talpas tasak formátumát is. A fóliát azonban – még ha olcsóbban is, mint a kész tasakokat – továbbra is kemény valutáért, évente 300 ezer dollárért kellett beszerezni. Mivel a gépsort eredetileg csak műanyag tasakok gyártására tervezték, így a TVK-ban őrült kendácsolás... bocsánat, fejlesztés vette kezdetét, hogy a többrétegű műanyag-alu fóliával is működjön és ráadásul a magában is megálló tasak formátumot is képes legyen gyártani. Az eredmény katasztrófa lett...

            Noha a gép alig volt olcsóbb, mint egy igazi, alutasakot gyártó berendezés lett volna, a spórolás reményében és az optimizmustól vezérelve, mégis a másik, átalakítandó gép érkezett meg a TVK-hoz. A helyi szakemberek nagy kedvvel vetették magukat a munkába és eleinte senkit sem zavart, hogy az Olaszországban általános 1-2 százaléknyi selejt helyett az új masina a méregdrága fólia 40(!) százalékát tette tönkre vagyis egy évben 120 ezer dollárnyi alapanyag ment a süllyesztőbe. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a célgép összesen 400 ezerbe került volna...

345865091_6339629173319_3189545595807044851_n.jpg

...és arra emlékszik még, hogy milyen volt a 80-as évek Balatonja? A Tó-retró segít feleleveníteni a legújabb strandkönyvében a SZOT üdülők és Palma gumimatracok világát. Vigyázat, erős nosztalgiafaktor! Részletek és megrendelés itt.

 

            A Sió ennek ellenére kitartott az elképzelései mellet, noha a korábban egy forintnyi dollárért beszerzett olasz zacskók helyett az itthon előállított ára előbb 2, majd 2,63 forintra jött ki. Úgy próbáltak védekezni, hogy a TVK-val új szerződést kötöttek, melyben a selejt után már bánatpénzt fizetett a Vegyikombinát. Bár 1979-re már készen állt a B terv, a gyümölcslevek üveges forgalmazásának ötlete. Ennek azonban komoly hátrányai lettek volna, hiszen az üveges áruból csak 4—5 ezer darab, a zacskósból pedig 40 ezer is felfért egy teherautóra — nem is beszélve az üzletek szűk raktárteréről! Az 50 zacskót tartalmazó gyűjtőcsomagolás (karton) ára 14 forint jött ki, míg 20 üveges göngyöleg ára 160 forint volt. Maradt tehát az – átmeneti – türelem.

            A TVK adott még egy évet a projektnek, ám 1980-ban rájöttek, hogy bármennyire jó konstrukciójú, korszerű is az általuk használt berendezés, a bonyolultabb műveleteket igénylő tasakgyártásnál (a nyolc méter hosszú gépsoron egyetlen milliméter eltérés már selejtet okozott) nem tudtak minden szempontból kifogástalan terméket garantálni. a gyártás közben keletkezett selejt továbbra is elérte a 25 százalékot. A kombinát így még ebben az évben szerződést is bontott, meglehetősen rossz viszonyba kerülve a Balaton partiakkal.

            A gyermekkorunkat meghatározó „alutasakos” így újra olasz tasakokban került a boltokba, ám egyre kisebb mennyiségben. 1982-ig még hébe-hóba lehetett egy-két helyen kapni ilyen Siót, de az Állami Gazdaságnak egyre kevesebb valutája jutott e célra. Az örökké emlékezetes csomagolást hamar felváltották az üveges kiszerelések és az alutasak csak a rendszerváltás után tért vissza, 1992 környékén. Az addig alig ismert Siófoki Állami Gazdaság azonban egy dolgot biztosan elért: egy nemzedékkel szerette meg gyümölcslevei ízét a formabontó csomagolás segítségével, és az akkoriban megalapozott hírnév a mai napig is kitart...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr2218147492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amundsen 2023.06.19. 08:52:44

Nagyon érdekes és alapos "kór"-történeti emlék. Köszönjük!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.06.19. 08:52:57

Igazi, f@sza jó kis sikertörténet az átkosból.Csak mint kábé az összes ilyesmi.
Én még ittam ilyet kis tökönc koromban, emlékeim szerint jó volt.
Azt nem tudom, miért nem csomagolták simán műanyag zacskóba, mint ahogy a tejet is?
Bár azok a tejek is folyton csorogtak, már az áruházban a kirakott műanyag ládában is.
Valszeg az se lett volna jobb minőségű...

Kopasz Szuzukis 2023.06.19. 08:53:07

Azért a most kapható Sió gyümölcslé köszönő viszonyban sincs a "régiekkel". A "tekknológia" ma már megengedi, hogy sárgarépalé kerüljön az őszibarack nektárba. És bele is teszik, mert az olcsóbb.

_kolléga_ · https://radicspeter.hu 2023.06.19. 08:53:14

tényleg, volt ilyen, de mintha elég macera lett volna kilyukasztani a szívószállal(?)

inebhedj - szerintem 2023.06.29. 08:41:22

Az 1982-ig hébe-hóba-t nem tudom megerősíteni, a 80-as évek elejétől a végéig nem emlékszem olyan esetre, hogy ne lehetett volna kapni, még csak hiánycikknek vagy álhiánycikknek sem számított (álhiánycikk volt például a péksütemény, ami valójában volt, csakhogy a boltok előtt a pékségek még kora hajnalban lerakták a pékárut, az épp munkába igyekvő proletárok pedig fizetés mentesen "bevásároltak" belőle, szóval mire a bolt nyitása közeledett és munkatársak kezdtek volna bepakolni, nem sok minden maradt), legyen szó közértről, vagy éppen utasellátóról.
süti beállítások módosítása