Tó-retró

Ez jutott el Magyarországra Csernobilból

2019. november 01. - drkardos

Saláta- és Paksfóbiával válaszoltunk az 1986-ban a Csernobilban történt atomkatasztrófára. Persze több napos késéssel.

cserno1.jpg

A felrobbant reaktor 

 

A napokban a Tó-retró csapata megnézte a Csernobil című filmsorozatot, amely egy valódi időutazás a szovjet kommunista időkbe. A bemutatott ruhák, lakberendezési tárgyak és autók a legszebb 80-as évekbeli emlékeinket idézik, bár az élvezetből sokat levon az, hogy mindenki folyamatosan elvtársozik a sorozatban és a mondanivaló erőteljesen átpolitizált. Pedig valószínű, hogy a peresztrojka hajnalán már senki sem hívta a szomszédját elvtársnak. Ennek nyomán persze mi is felelevenítettük a saját emlékeinket Csernobillal kapcsolatban. Jól emlékszem, hogy a szüleim és a nagyszüleim engem is figyelmeztettek arra, hogy a szabad földön termő salátát egyik gyerek se dézsmálja a kertből, mert szennyezett lehet. Megjegyzem a fóliasátor alatt cseperedő retekre és fejessalátára már senki nem nézett rossz szemmel a családból, hanem nyugodtan megettük. Egyébként a nagy ijedtség valószínűen annak a Népszabadságban megjelent cikknek volt köszönhető, amelyben dr. Sztanyik B. László az akkori Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet főigazgatója azt elemezte, hogy a sugárszennyeződés főként a nagylevelű zöldféléken, sóskán, salátán és parajon telepszik meg, így azt érdemes elkerülni. Illetve a tejivást sem ajánlotta, mivel a füvön megjelenő radioaktív szennyeződés bejuthat a tehenek szervezetébe, így a tejbe is. De ezen túl mindenkit megnyugtatott, hogy a Magyarországra érkező sugárzás mértéke elenyésző volt.

 

Ez a nyugodt hangnem egyébként jellemző volt a teljes hazai sajtókommunikációra. Sehol nem mutogattak sugárfertőzéses betegeket, nem elemezték a Szovjetunió felelősségét, hanem hűen leközölték a kiadott központi nyilatkozatokat. Mindemelett pedig kihasználták az alkalmat, hogy egy kis fizikára és atomtudományra okítsák a hétköznapi embereket. Tömve voltak a napilapok atomenergetikai fejtegetésekkel, amelyek a baleset körülményeit elemezték. Persze a végén mindig arra jutottak, hogy a magyar atomreaktorokban ilyesmi nem történhet meg. Sokak számára például csak Csernobil kapcsán, 1986-ban derült ki, hogy Magyarországon több atomreaktor is üzemel: a Paksi Atomerőműről mindenki tudott, viszont az Akadémia 1959-ben létrehozott csillebérci tanreaktora és a Műegyetem 1971-es minireaktora a magyarok jó részének újdonságnak számított. Pedig előbbi 1986-ban már évtizedek óta szolgálta a KGST országok közös atomkutatásait, míg utóbbi az atomenergiával foglalkozó mérnökök képzését segítette.

 cserno2.jpg

Ilyen lehetett a 4-es reaktor terem is...

 

De a megszólaltatott fizikusok egyöntetűen biztosítottak minden riportert, hogy robbanásról nálunk szó sem lehet. Hiszen Paks egy jóval modernebb, más technológiával működő üzem, ráadásul a magyarokat kiválóan kiképezték a Szovjetunió atomtanfolyamain. Az tény, hogy az oroszoknál valóban többféle technológiára épülő atomerőmű működött, és minden bizonnyal ők is tisztában voltak a csernobili változat gyengeségeivel, mivel azt a technikát soha nem vitték külföldre, még a KGST-országokba sem. Persze ez a baleset jelentős csapást mért a szovjet nukleáris fejlődésre hosszú távon: míg a 80-as évek elején még az atomipar Volkswagenjének nevezték a csernobili üzemet, addig 1986-ban már csak a hibákat elemezték és a felelősöket keresték. Utólag egyébként maga Gorbacsov is azt nyilatkozta, hogy a Szovjetunió felbomlásának fő oka nem az általa elindított modernizációs folyamat, hanem Csernobil volt.

 

Köztudott, hogy az április 26-án éjjel történt reaktorblokk-robbanást a szovjet vezetés először eltitkolta, csak miután Svédországban észlelték a szokatlanul nagy sugárzást, tettek hivatalos nyilatkozatot és később is igyekeztek a negatív utóhatásokat tompítani. Nálunk egyébként először a Magyar Rádió 28-án számolt be az eseményről – akkor még nyugati, konkrétan BBC-s forrásból és a Népszabadság másnapi lapszáma is részletes cikket közölt a témában. Ezt követően tucatszám jelentek meg a különböző elemzések, és folyamatosan tudósítottak a szovjet történésekről, kitelepítésekről, halálesetekről stb. A magyarok egyébként többféleképpen reagáltak a történésekre: volt, aki túlaggódta a dolgot és nem engedte ki még a gyerekét sem a játszótérre egész nyáron, más pedig nem tartott a sugárzástól. Például egyedül a magyar kamionsofőrök voltak hajlandóak azokban a hónapokban a Szovjetunióba vagy onnan szállítani, mivel a fő tranzitútvonal közvetlenül Kijev mellett haladt el, a szennyezett térségben. Állítólag egyébként a körükben később sok rákos megbetegedést diagnosztizáltak, de hogy ezek valóban Csernobilnak voltak-e köszönhetőek, az máig titok marad.

 

A katasztrófa áldozatainak számát azóta is találgatások övezik. Az orosz vezetés akkor 31 főt vallott be, közéjük tartoznak a közvetlen sugárterhelésnek kitett csernobili tűzoltók és dolgozók, akik a robbanás után rögtön a reaktor közelében tartózkodtak. A magyar újságok 45 főről írtak már 1986 őszén, a WHO pedig hivatalosan 4000 halálesetet hoz összefüggésbe a szerencsétlenséggel. A fentebb említett filmben több tízezer áldozatról beszéltek, akik az elmúlt 30 évben a magas sugárdózis okozta egészségügyi problémák miatt veszítették életüket. A szomorú esemény következményeit talán senki nem tudja pontosan megbecsülni.

Ha retró mániásoknak, kvíz mágusoknak vagy csak saját magának keres karácsonyi ajándékot, vessen egy pillantást a Tó-retró blog 2020-as falinaptárára! 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr8815277328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CCnick 2019.11.02. 11:09:15

"a WHO pedig hivatalosan 4000 halálesetet hoz összefüggésbe a szerencsétlenséggel. A fentebb említett filmben több tízezer áldozatról beszéltek, akik az elmúlt 30 évben a magas sugárdózis okozta egészségügyi problémák miatt veszítették életüket"

Mindeközben az európai szénerőművek működésének évente kb 20ezer halálos áldozata van és a legtöbb halál a vizerőművekhez köthető.

misinator 2019.11.02. 19:56:30

"...bár az élvezetből sokat levon az, hogy mindenki folyamatosan elvtársozik a sorozatban és a mondanivaló erőteljesen átpolitizált. Pedig valószínű, hogy a peresztrojka hajnalán már senki sem hívta a szomszédját elvtársnak..."
1986-ban az MKV-nál (Miskolci Közlekedési Vállalat) még bőszen ment az elvtársozás. Ez egy nyugati katalógusokat lapozgató gyakorlaton levő középiskolai tanulónak már elég disszonáns volt.
Pedig Miskolc csak Budapestről tűnhetett úgy, hogy a Szovjetunióban volt. ;-)

röf 2019.11.02. 19:56:38

Soha senki nem fogja pontosan megmondani, hányan haltak meg a csernobili robbanás, és radioaktív szennyezés következményeként.
Honnan a bátorság?

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.11.02. 19:56:51

"Ez a nyugodt hangnem egyébként jellemző volt a teljes hazai sajtókommunikációra. Sehol nem mutogattak sugárfertőzéses betegeket, nem elemezték a Szovjetunió felelősségét,"
"a megszólaltatott fizikusok egyöntetűen biztosítottak minden riportert, hogy robbanásról nálunk szó sem lehet."
Bezzeg, ha ma lenne...
Az összes instaceleb véleményvezér erről okoskodna. A facebook tele lenne a fizikából kettessel átment kommentelők okosságaival. Mindenki "JeSuizCsernobil" hesteggel nyomatná, és gyászkeretes képeket tennének ki. A balliberális média Orbánt tenné felelőssé, a jobbos Sorosig jutna. A németek még a maradék reaktoraikat is bezárnák azonnal. és megnyitnának 3-4 lignitbányát..

Peetee 2019.11.02. 19:57:04

A tejpor megvan, de többre nem emlékszem, 5 éves voltam.

ProsTata 2019.11.02. 19:57:53

Elég részletes élményeim vannak 1986-ról, ezen belül is a csernobilban történtek hatásáról itthon.
Frissen diplomázott fiatalként éppen katona voltam. Akkoriban az volt a "szokás", hogy minket tartalékos tisztképző kiképzőbázisokra vittek, ahol a kötelező idő letöltése után tartalékos tisztként (többnyire hadnagyi rendfokozatban) engedtek haza. A kiképzés rendszerint valamilyen szakirányban folyt, ami nem feltétlenül állt összhangban a már megszerzett diplomával... :-)
Szóval nekem sem, így kerültem egy bázisra, ahol lézer-optika-infra témákban okítottak és én egyébként élveztem.
Viszonylagos szabadságunk és jólétünk része volt, hogy volt műszerszoba és ahhoz szabad hozzáférésünk. Nos a történet itt kezdődik...
A műszerszobában volt geiger müller számláló is. Igazi Szovjet, hadseregben rendszeresített gyártmány. Ez úgy működik, hogy egy fülhallgatóban kell figyelni a percenkénti "koppanások" számát. Ha jól emlékszem, akkor a normál háttérsugárzás 6, vagy 16 (?) koppanás volt.
Természetesen a híreket mi is hallottuk, a suttogópropaganda eljutott hozzánk nagyon hamar. Voltak egyéb jelek is. A laktanya étkezdéjében iszonyú mennyiségű salátát szolgáltak fel. Mindenhez... Aztán már ezt is fokozták, nagy vajlingokban állandóan, minden étkezéshez ki volt téve, még a mákos tésztához is! :-D
Szóval adott volt a lehetőség, hogy magunk ellenőrizzük, hogy mi az igazság, a nyugati forrásokból érkező "rémhírek", vagy a hazai meglehetősen szűkszavú "beszámolók egy kisebb erőművi balesetről".
Először a háttérsugárzást mértük. Nagyjából a négyszerese volt a normálisnak a mérés időpontjában. A pontos dátumot már sajnos nem tudom. Következett a laktanya focipályájáról hozott fűvel. Nos ez már azért durvább volt, de még messze az akkor belénk sulykolt veszélyességi (vagy egészségügyi? Katonaságnál nem biztos, hogy ugyanaz!) értékektől.
Következett a mákos tésztához felkínált saláta. Ez valamivel a fű értéke alatt volt, hiszen ezt vélhetően megmosták, de azért jelentős mértékben sugárzott.
A korábbi méréseket sikerült titokban tartani, de ez utóbbi természetesen gyorsan kiszivárgott. Óriási balhé lett belőle. Jött a politikai tiszt, a laktanya parancsnok, mindennel megfenyegettek minket... Akkoriban ezek a fenyegetések bizony reális megvalósulási eséllyel kecsegtettek. Szerencsére a parancsnokhelyettes (aki a kiképzésért volt felelős) elég felvilágosult volt és nem szemellenzős komenista. Pártunkra ált, megúsztuk egy nagyon szigorú ejnyebejnyével, elvették a műszerszoba kulcsát és egy hétvégén nem mehettünk haza, de a laktanyából sem mehettünk ki. Kénytelenek voltunk tiroli szexfilmeket nézni... :-D

lutria 2019.11.02. 19:58:04

Azért az kicsit furcsa hogy azok a kamionsofőrök akik talán megállás nélkül elhajtottak(max.pár órát eltöltve a veszélyes körzetben) Kijev közelében/mellett azok rákot kaptak-de akkor Kijev miért nem halt ki pár éven belül?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.11.02. 19:58:39

@CCnick: ugye ez a benyögés csak valami vicc volt...

Paeonia 2019.11.02. 19:59:06

"...egyedül a magyar kamionsofőrök voltak hajlandóak azokban a hónapokban a Szovjetunióba vagy onnan szállítani..." - mert nem tudtak a veszélyről.
Tehát nem "hajlandóak voltak", hanem nem voltak tájékoztatva.
Tegnap este volt látható az ATV-n Vujity Tvrtko Csernobil dokumentumfilmje (annak szánták legalábbis, azt hiszem), és bár ez csak egy felületes bulvár, külön szó esik a kamionosokról és hogy gőzük nem volt a veszélyről.

bnyuszi 2019.11.03. 08:07:01

@ProsTata: én csak röviden: '86, Lenti, szintén sok saláta.

CCnick 2019.11.03. 08:07:09

@Ződ2000: nem akarod megzavarni magad a tények megismerésével?

]{udarauszkasz 2019.11.03. 09:43:58

@Paeonia: volt gozuk a veszelyrol. Mikor az ismerosunk hazajott anno, o se engedte, hogy hozzanyuljunk a ruhaihoz pl.

]{udarauszkasz 2019.11.03. 09:44:16

Ismerek egy kamionos kollegat, o akkor kint volt, beteg is lett evekkel kesobb.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2019.11.03. 09:44:20

Akkoriban voltak a jó kis magyar viccek Csenobillal kapcsolatban. A legjobb szerintem a következő volt:
- Hányan haltak meg Csernobilban?
- Ketten, az Apraja és a Nagyja(Nadia).

Vagy a másik, bár ehhez kell egy kis orosz nyelvtudás:
- Mi lesz Paks új neve?
- Csernobúgyet.

vg123 2019.11.28. 13:21:34

Hány magyar kamionsofőr halt meg, akiket nem figyelmeztek és beengedtek Ukrajnába, amikor már csak a szovjet blokk nem tudhatott a robbanásról.
Nyugaton már mindenki tudott róla a hírekben.

vg123 2019.11.28. 13:21:57

Debrecenben a fizika tanárok a piacra szerveztek látogatást a diákoknak, sugárzásmérōvel mutatva a megemelkedett sugárzást a zöldségeken.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.02.07. 15:51:51

@The Ghost Wolf O1G: -Milyen út vezet Csernobilba?
-Sugárút!

-Pistike,anyukád Csernobilban született.Pistike lehajtja a fejét.
-Pistike,apukád is Csernobilban született.Pistike lehajtja a másik fejét.
süti beállítások módosítása