Tó-retró

Végy egy liter vizet – így készültek a „kommersz” italok

2020. május 03. - drkardos

Olcsók voltak és rettenetesek, mindenki így emlékszik rájuk, de vajon hogyan készültek az ipar alkimistáinak remekművei?

kommersz1.jpg

 Fotó: Fortepan/ Magyar Rendőr

Tovább... 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr6415657070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.05.03. 21:37:42

A "kevert" valami borzasztó ital volt...
Persze voltak, akik így is rákaptak.

Mikrobi 2020.05.04. 13:56:18

Hála Istennek én sose ittam ezekből...

_Neville 2020.05.04. 13:56:26

@kugi: A múlt idő nem indokolt. Még most is árulják azt a rettenetet. Bár utoljára kb 16 éves kor körül bírtam ezeket meginni.

metalex 2020.05.04. 13:56:34

A bolti, 48,5 %-os pálinkának csúfolt valamik ma is szarok. Csak fejfájást lehet kapni tőlük. Kár, mert van közöttük egy pár amiből lehetne jó is, de nem, így legalább rosszak.

RTB 2020.05.04. 13:56:43

a 90-es években jöttem rá, hogy a Kevert + Mirinda (a régi recept szerinti édesebb változat) tökéletesen kiadja az egykori Donald-rágó ízét. Már ha ez utóbbi valakinek mond valamit.

amatőr 2020.05.04. 13:57:16

Azt hiszem a seregben használt "kevertet" ezek a löttyök sem voltak képesek alulmúlni. Tükör ablaktisztító (piros műanyag flakon, kis kék kupak) + bármilyen üdítő, hogy legyen valami íze. De valamiért a kantinban a Pitralon arcszesz is ipari mennyiségben fogyott...

Pierr Kardán 2020.05.04. 18:45:51

Csaxólok, hogy amit echte falusi házipálinka név alatt apósotok szomszédjától kaptok, az még borzalmasabb, mint ezek a pálinkagyári löttyök voltak.

Azzal, hogy szabaddá tették Magyarországon a házi pálinkafőzést, azzal se az otthon termett gyümölcsök nem lettek jobbak, se az emberek nem tanulták meg a pálinkafőzés alapvető fogásait. Belefőzik a rézelejét, belefőzik az utópárlatot.

A 70-es évek gyári "pálinkái" borzalmasak voltak, de se megvakulni, se elhülyülni nem lehetett tőlük, míg ma ha megiszod a metilalkoholban gazdag rézelejét, akkor máris elpusztítottál párezer idegsejtet az agyadban.

várom a levelet 2020.05.04. 18:46:03

rumpuncs nevezetű rettenet.na meg a gyári egyenes,amit a vállalkozó szelleműek 10-90 arányban ittak a gyárban-a kevésbé bátorak az 50 százalékot vállalták be.

m_and_m 2020.05.04. 18:46:09

@amatőr: ennyire sohasem voltam az alkohol rabja

Kukubenko 2020.05.04. 18:46:37

A képen ott a polcon az Unimukk is. Az az átkosban is jó minőségű volt.

kendeffybotond 2020.05.04. 18:46:46

Háát. Ezen nőttük fel az 1980-as évek fiúkollégiumában. Nem kis mennyiségben fogyasztottunk. Örömünnep volt, amikor "jugóból" jött egy kis konyak. Visszanézve szörnyűek voltak, ma már nem innám meg. De akkor csak az volt...

Bright side of life 2020.05.05. 14:28:06

@amatőr: No, igen... a sereg. Kíváncsiságból én is végigkóstoltam ezeket: Fabulon tini-tonik - gyenge, semmi hatása; Barbon arcszesz - egyszerre mentolos/édes/keserű; Pitralon - nem vészesen rossz, de még harmadnap is émelyítően édeset büfögtem tőle; Denim kölni - erős (75% körül), de keserű; BMP optikapucoló - 50-50%-ban meggy/narancs Márkával keverve egész jó, kb., mint a vodka.
Végül is, ez is egyfajta kiképzés.:)

fifibá55 2020.05.05. 14:28:21

A második kép egy Konsumex bolt pultja. Még most is élénken él, milyen máshoz nem hasonlítható illat ütötte meg az ember orrát, amikor belépett, és az ellenőrzés után megkezdhette a feltankolást italból és cigarettából, ami többet hozott a konyhára, mint a deviza beváltása az OTP-ben..

várom a levelet 2020.05.05. 14:28:27

@Pierr Kardán: csak páran haltak meg delírium trémensben .páran májbetegségekben.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.05.05. 14:28:32

Vagy, ahogy Őze mondta: „Azért ezt a kevertet még nem tudták elrontani.” :-)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.09. 06:10:20

Cukorrépa és krumpli mint tiszta szesz alapanyag? Az smafu. Mai napság ha igaz, kukoricából készül az izocukor. A cukor pedig erjeszthető, ...

CCnick 2020.05.09. 06:10:30

@Pierr Kardán: "Belefőzik a rézelejét, belefőzik az utópárlatot." Mármint azok akiket te ismersz. Apám pl 30 éve se főzte ezeket bele.

WildBear 2020.05.17. 18:13:20

@rdos: Bármilyen keményítőtartalmú terményből (krumpli, kukorica) lehet szeszt előállítani, ahogy a cukortartalmúakból (répacukor, nádcukor, gyümölcs) is.

Péter108 2020.05.27. 11:16:56

@Pierr Kardán: Nem értek egyet. Valóban régen az "igazi ütős" házipáleszben benne volt minden, még a krumplihéj is. Borzalmasak voltak. Illegalitásban készültek egy-két helyben ismert "szakinál". Most sokkal többen főznek pálinkát, mivel legális lett és inkább a minőség írányában mozdultak el. Nagyon finom pálinkákkal lehet találkozni.

Buchhalter 2022.09.24. 22:45:51

@Bright side of life: Gratula, bár nálad idiótábbak simán megisszák az ablakmosót és utána sírnak, hogy fél napjuk maradt hátra az életből.Itt Csepelen gyerekkorom nagy alkeszei szinte mind a temetőben pihennek. 10-ből talán egy érte meg a "tisztes" 60 éves kort.
süti beállítások módosítása