Tó-retró

35 éve játszott UEFA-kupa döntőt a Videoton

2020. május 20. - drkardos

A bíró kedvenc csapatát, a Realt is legyőzte a Vidi, de azt már nem láthattuk, hogy megtapsolták a magyarokat Madridban.

uefa1.jpg

 

Fotó: Vidi.hu 

Az 1985-ös év minden magyar futball szerető (és szinte minden futball iránt kevésbé fogékony) ember számára emlékezetes marad. Ekkor érte el a fehérvári Videoton FC a magyar labdarúgás utolsó és egyben második legjelentősebb eredményét. Ráadásul hiába veszítették el végül az UEFA-kupa serlegét, az utolsó meccsen mégis Madridban győzték le a legerősebb összeállításában játszó Realt!

            Pedig a jelek nem voltak kedvezőek a Vidi részére. Ugyan a selejtezősorozat első párharcában vért izzadva továbbjutottak a csehszlovák Dukla Praha ellen (kint döntetlen, itthon 1-0), a másik magyar csapatot, a Rába ETO-t már ebben a körben elgázolta a Manchester United (5-2 összesítés). Ennek ellenére a fehérvári lábak nem remegtek meg, és a döntőig (sőt még ott is) végig verték szinte a teljes európai futballelitet. Nem tudta megállítani őket a Jugoszláv Partizan és Zeljeznicar, a Paris Saint-Germain és visszavágtak a Manchesternek is (igaz csak büntetőpárbajban nyertek végül, mert két meccsen összesítésben 1-1-es végeredmény született). Végül elérkezett a május és a kupadöntő!

            A rossz előjelek pedig itt is folytatódtak. Az akkor még oda-vissza vágós rendszerű döntő első meccsén a Real 3-0-ra győzedelmeskedett Fehérváron, május 8-án. Mivel a visszavágó 22-én volt Madridban, így kevesebb, mint két hét maradt a sorok rendezésére. Ebben pedig az is benne foglaltatott, hogy valahogy össze kellett volna „drótozni” a csapat egyik legjobbját, az akkor már közel két hónapja sérült Májert. Ráadásul a spanyolországi mérkőzés előtt – ami egyébként a város védőszentjének, San Isidoronak a születésnapján került lebonyolításra – a kijelölt bíró azt nyilatkozta, hogy gyermekkora óta a Real Madrid a kedvenc csapata. Nem túl jó előjelek...

             Ráadásul az is hamar kiderült, hogy a Madrid egy ilyen nevezetes meccsre nem áll ki tartalék csapattal, hiszen az összeállításban Miguel Ángel, Chendo, Sanchis, Stielike, Camacho, MÍchel, Butrageno, Santillana és Valdano is helyet kapott. Gyakorlatilag az akkori világválogatott legnagyobb része. Ami talán egy kis vigaszt nyújthatott, hogy nálunk Csongrádi és Májer is felépült, így 1984 december óta először léphetett a legerősebb összeállításában pályára a Videoton (Disztl Péter, Csuhay, Disztl László, Végh, Horváth, Burcsa, Csongrádi, Vadász, Szabó, Májer, Novath).

            Mint mindig ilyen esetekben, ennél a mérkőzésnél is felmerülhetett, hogy vajon mennyire tette oda magát a Madrid a 3-0-ás első meccs után. Ám saját stadionjában, a kupa döntőjében, ilyen összeállításban ez nem nagyon lehetett kérdés. Bár igaz, hogy ritkán fordul elő, hogy egy döntő mérkőzésen összesen 21 szabálytalanság történjen 90 perc alatt...

            Ami viszont tény, hogy Disztl 13 bombát és egy tizenegyest (a 8.-ik percben!) hárított és két lesgólt kapott (igaz egyet a Videoton is rúgott). Ennek köszönhetően egészen a 86.-ik percig reménykedhettünk abban, hogy a Videoton, egy magyar csapat, döntetlennel fejez be egy kupadöntőt a rettegett Santiago Bernabeu stadionban. Hogy nem így lett, arról Wittman szélről belőtt és lepattant lövése tehetett, mely éppen Májer elé hullott. Azt már soha nem tudjuk meg, hogy ő érzett-e valamit a két hónap kihagyásból, , annyi azonban biztos, hogy 16 méterről irgalmatlan erővel vágta a labdát a bal felső sarokba. Miguel Ángel kis túlzással csak akkor tudott mozdulni, amikor visszaadta a labdát a középkezdéshez.

            A lefújás után így két dolgon csodálkozhatott – túlzás nélkül – teljes Magyarország: 1. Nyert a Videoton a madridi arénában. 2. Miért kellett 3 másodperccel(!) a lefújás után befejezni a közvetítést? Így ugyanis a hazai nézők már azt sem láthatták, hogy a Bernabeu stadion 90 ezer nézője a magyar csapatot ugyanolyan elismerően tapsolta meg, mint saját, kupagyőztes alakulatát. Nem nagyon lehet másra gondolni, mint a magyar tv-s műsormenet betartásának mindent elsöprő fontosságára.

            Végezetül ne felejtsük el, hogy a cikk elején a második legnagyobb sikernek tituláltuk ezt a csodás estét, mégpedig azért, mert az FTC a korábbi VVK (Vásárvárosok Kupája) sorozatot meg is nyerte a Juventus ellenében. Ha pedig sokszor említettük az előjeleket, akkor mit mondunk arra, hogy az a siker szinte pontosan 25 évvel korábban (1965. június) történt, szintén az ellenfél pályáján (Torinóban), és a végeredmény ott is 1-0-ás magyar győzelem lett? Igaz akkor ez az eredmény kupagyőzelmet ért... 

További érdekességekért, nettó-retró életérzésért látogasson el Facebook oldalunkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr3215709582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiBá 2020.05.21. 19:08:05

A tapsot hallottuk, a közvetítés közben a riporter még fel is hívta rá a nézők figyelmét.

Kb. akkor láttuk utoljára, hogy egy magyar csapat akart, nagyon hajtott és az utolsó percig küzdött. Volt olyan tovább jutást jelentő gól, amit az utolsó 1-2-3 percben lőttek.

MaCS_70 2020.05.21. 19:08:13

Emlékszem arra a tavaszra, benne a Videoton meccseire.

Fantasztikus volt!

Az egészben messze a legizgalmasabb rész a tizenegyespárbaj volt a Manchester ellen.

MaCS

tarhonyabokor 2020.05.21. 19:08:29

Egy kivételével csak televízión láttam a Videoton nagy menetelését.Volt szerencsém élőben látni a MU elleni hazai mérkőzést.Elképesztő hangulat uralkodott a stadionban.Amikor baráti társaságban a magyar focira terelődik a szó nagyrészt ez a élmény ( kisebb részt a Ferencváros '95-ös BL szereplése ) az, ami némiképp megédesíti az 1985 utáni 30 év keserűségét.
Ami meg a mostani Videotont - vagy éppen minek híják (sic!) - illeti, sajnos semmit nem mozgat meg bennem.

xk2spv 2020.05.21. 19:08:34

'85-ben Videoton SC volt a csapat neve.

eszen 2020.05.22. 06:27:21

A KEK rangosabbnak számított az UEFA kupánál. 1975.-ben ott lett 2. a Fradi. Ezzel nem kisebbíteni szeretném amit a Vidi elért, csak pontosítani a cikket. Nem semmi menetelés volt.

chrisred 2020.05.22. 09:07:49

@diktatúrarettegő: Még érdekesebb, hogy a bajnokság megnyerésére esélyük sem volt, abban az évben is csak a harmadik helyen végeztek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.25. 09:19:44

Szfváriként egyszer voltam Vidi meccsen Szfváron szerintem még az UEFA siker előtt. Sima Nb1-es mérkőzés volt, a Vasas volt a vendég. A mérkőzés vége előtt 5-6 perccel 3:1-re vezetett a Vasas. A lelátóról sokan már indultak már haza.

A Vidike 5-6 perc alatt egyenlített, 3:3-ra. :-) Döntetlennek még nem ürültünk így. :-)

A cimboráim pedig eltiltottak a meccsek látogatásától, mert akkoriban csak nyerni szokott a Vidike, és kimatekolták hogy biztosan az én jelenlétem volt rossz hatással a csapatra (sokszor hívtak, de én csak távolról drukkoltam). :-( Többet nem is mentem Vidi meccsre, sajna egy jó ideje annyira nem is nagy áldozat. :-(

A lelkesedésükön túl azért az sem volt mindegy hogy tudták hogy jó kezekben van a kapu. :-)
süti beállítások módosítása