Tó-retró

Egér a sörben – legenda vagy valóság?

2020. szeptember 08. - drkardos

Vajon volt alapja gyermekkorunk „egér a sörösüvegben” parájának, és megvédett tőle a zöld üveg vásárlása? Utánajártunk!

eger_a_sorben1.jpg

 

Tovább...

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr6516194452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrteacher 2020.09.08. 16:37:28

A hír igaz! A saját szememmel láttam döglött egeret, bèkát, összegyürt cigi csomagolást az üvegben (a Balatoni sörben voltak ezek a "kincsek" találhatók)!

Sanko13 2020.09.08. 16:37:38

Ez még a '90-es években is simán előfordult. Diákként dolgoztam Szegeden a sörgyárban, ketten ellenőrizték a mosóból kijövő üvegeket, de éjszaka hajlamos az ember csukott szemmel figyelni, a töltő után ülő pedig vagy észrevette vagy nem.

Kivlov 2020.09.08. 16:38:03

Nem legenda.
Cimborám faterja pókot talált benne vagy 15 éve. Nem kis pókot.

Victor Franco 2020.09.08. 16:38:29

Nekem ebihal volt az üveges sörbrn. 90-es évek eleje

Pierr Kardán 2020.09.08. 18:16:39

Ja, még a zöld üvegre visszatérve. Magyarországon a 70-es, 80-as években nem csináltak zöld üvegeket. A zöld üveg azért kell, hogy a pasztőrözött sörök tovább elálljanak (meg állítólag ha üvegben pasztörizálják a sört, akkor a zöld, jobb üveg jobban bírja a felmelegítést). Nálunk nem csináltak pasztőrözött söröket, ezért nagy mennyiségben nem volt szükség zöld üvegekre. Ami zöld üveg nálunk volt, az palackozott sör import útján került az országba. Mivel Magyarországon nyáron a sörgyárak kapacitása nem fedezte az itthoni fogyasztást, ezért elég nagy mennyiségben importáltak sört, leginkább Csehszlovákiából. Ott a hosszabb eltarthatóságú söröket zöld üvegbe töltötték, ezért lehetett itthon is viszonylag sok zöld üveggel találkozni.

Pierr Kardán 2020.09.08. 18:17:05

1982-ben dolgoztam sörpalackozóban pár hétig. A mai sörfogyasztók nem ismerik a 40 évvel ezelőtti sörpalackozási rendet, ezért pár szót hagy mondjak róla. Akkoriban nem pasztörizálták az itthon gyártott söröket. Ennek volt egy hatalmas előnye, sokkal jobb izű volt a sör, mint manapság. Viszont volt egy hatalmas hátránya, a sör tényleg csak 6, max 7 napig volt élvezhető az üvegekben.

Ebből kifolyólag a söröket nem Pesten a Köbányai úton palackozták, mert akkor nagyon hosszú lett volna a logisztikai lánc, 2-3 napos szállítás után már csak 3-4 napig lett volna jó a sör az üvegekben. Ezért szerte az országban vagy 50 helyen palackozták a söröket, a söröknek max. 30 km-t kellett utazni, hogy a boltokba kerüljön. A helyi sörpalackozókba pedig nyáron minden áldott nap tartálykocsi hozta a 3-5 fokra lehűtött sört Pestről, ott lefejtették, majd aznap már ment is az üvegekbe.

A helyi sörpalackozókba a környékről szállították az üvegeket, azokat a palackozóban fejjel lefelé állítva nagynyomású mosóval vegyszeres vízzel tisztították, kívül és belül is. Kívülről azért, hogy a korábbi cimke lejöjjön az üvegről, belülről azért, hogy minden trutyi kijöjjön az üvegből.

A vegyszeres tisztítás után tiszta vízzel még átöblítették az üvegeket, aztán a talpára fordította gép az üvegeket, majd innen ment egy szállítószalagon a töltőhöz. A töltő az 5-6 fokos sört töltötte az üvegekbe, aztán ment rá a koronazár, majd ragasztotta rá a gépsor a cimkét (a cimkék arasznyi vastag kötegekben jöttek Pestről, a kötegek oldalán fémfűrész lappal kellett megjelölni a palackozás napját és palackozóüzem kódját).

Innen kézi erővel ment az üvegek berakása a sörösrekeszekbe.

A minőségellenőrzés teljesen humán erőforrás alkalmazásával történt, a leggyakoribb hiba a koronazár rossz rányomása volt, a második leggyakoribb hiba az volt, hogy a töltőfej összetörte az üveget.

Naszóval az egér kérdésre visszatérve. A nagynyomású mosó a fejjel lefelé fordított palackból a belenyomott papírgalacsint, kiflicsücsköt, sódert, műanyag evőeszközt, (ezeket láttam a saját szememmel), vagy stb. belemászott dolgokat lazán kilőtte. Ettől függetlenül persze maradhatott bármi az üvegekben, akár egér is. Szóval cáfolni a dolgot nem lehet, persze az emberek túlnyomó többsége sörösüvegben lévő egérrel csak az újságokban találkozott, a valóságban nem.

Ami szerintem nagyobb gond volt, az az, hogy sokszor a boltokban eladták a már 8-10 napja palackozott söröket is, ezeknek az élvezeti értéke pasztőrözés híjján már eléggé gázos volt.

Illetve létezett egy ennél is nagyobb probléma, amit a mai fiatalok egyszerűen nem is fognak érteni, bizony volt olyan, hogy nyáron semmilyen sör sem volt a boltokban :-(((

Billy Hill 2020.09.09. 14:12:11

@Pierr Kardán: Köszi a bővebb betekintést! Nálunk a 90-es években vérre menő hitvita volt abból, hogy a barna vagy a zöld üveges Szalon a finomabb. Jómagam mindig is a zöldre szavaztam. De akármikor beszélek "illetékesekkel", alig győzik bizonygatni, hogy nem volt kétfajta Szalon, és az üvegnek nem volt hatása az ízre. Pedig dehogynem... :-)

hszs 2020.09.09. 14:12:33

Én cigicsikkre emlékszem, 2000-es évek eleje, üveges 6-os pakkban volt a meglepetés, egy jól ismert, prémiumnak tartott márka sörében.

Lelkesen bontottam a behűtött nedűt, ráhúztam egy "jóízűt"... a csikket akkor vettem észre, csak a hamuból sikerült picit nyelni. Nem egészen úgy gondoltam, hogy ilyen egy smoked beer, lehet ez volt a prototípus... :-)

trollsalab 2020.09.11. 14:24:15

a sörfőző üstbe be másztak egerek és patkányok is.

Gukker 2020.09.11. 14:24:21

@Billy Hill: Ja, ez olyan, mint anno a Sopianae cigarettáknál volt. Az egri, a debreceni vagy a pécsi a finomabb? :)

szánmonoxid 2020.09.11. 14:24:26

@Billy Hill:
Az üvegnek valóban nem volt hatása az ízre, csak pszichikai hatás a fogyasztóra.
Ha vakteszten, pohárba kitöltve ittad volna, nem érzel semmi különbséget.

Mellesleg a barna üveg is volt annyira átlátszó, hogy ha bármi volt benne, azt lehetett látni.

@hszs:
Ja, mert a hamu nem ázik le a csikk végéről a sörben. Hihető. Felettébb hihető.
süti beállítások módosítása