Tó-retró

Egy mai vízforraló űrtechnika a kádár-koriakhoz képest

2020. november 10. - drkardos

Az alumínium teáskannától, a veszélyes merülőkön keresztül mi csak a rendszerváltás után jutottunk el a konyhai elektromos vízforralókig.

vizforralo1.jpg

Az 1970-es években, nekem gyerekként tilos volt otthon vizet forralni a konyhában, mivel a szüleim féltek, hogy magamra zúdítom a gázpalackos tűzhelyen rotyogó vizet a fémlábasokból. Természetesen a merülő forralótól is el voltam tiltva, lévén elég sűrűn okozott füstölgő zárlatot a konyhában. A kisebb-nagyobb méretű, merülő vízforralók egyébként a hatvanas évektől terjedtek el a szocialista háztartásokban, és tényleg nagyon veszélyesek voltak. Szinte nem volt olyan év, amikor a korabeli újságok ne számoltak volna be legalább 1-2 komolyabb balesetről, amit a nem megfelelően szigetelt darabok okoztak. Nagy testvérünknél, a Szovjetunióban inkább a szamovárt használták vízforralási célokra, amely már 1750 óta az orosz konyhák szerves része volt. Előbb fa és széntüzeléssel melegítették benne a vizet, majd 1956-tól kapható volt elektromos változatban is.

vizforralo2.jpg

 

A mi családunk is beszerzett egy tetszetős szamovárt a szomszédos orosz laktanyából, de persze arra már nem jöttünk rá, hogy sima elektromos vízforralóként is lehetne használni. Mi csak ünnepi, teázós alkalmakkor vettük elő a különleges szerkezetet, kb. évente 1-szer.

 

A szocialista magyar ipar sem akart lemaradni vízforraló fronton, így 1979-ben az Alumíniumgyár megalkotta a sípolós vízforralót. Bár ezt csak tűzhelyen lehetett használni, elektromos változatban nem létezett, de legalább biztonságos volt és fütyült, amikor felforrt benne a víz. 

vizforralo3.jpg

Fotó: galeriasavaria.hu

 

Ez a szép és hasznos vízforraló is csak vágyálom maradt a magyar háziasszonyok számára, ugyanis az évi 70.000 darabos gyártmány jó részét nyugatra exportálta az ország, az itthoni lakosságnak semmi sem jutott. 1981-ben megkapta a BNV nagydíját is, mivel ez a termék hozta a legtöbb dollárt az államkasszába a konyhai eszközök közül. Nekünk magyaroknak pedig egészen a rendszerváltásig kellett várnunk, hogy megismerjük a kényelmes vízforralás rejtelmeit.

 

Európa nyugati felén azonban nem ez volt a helyzet, 1955-ben ugyanis a Russel Hobbs angol cég megalkotta az első elektromos, automatikus, rozsdamentes vízforralót, amely az összes ilyen konyhai eszköz ősének tekinthető. Az első darab persze még erősen hasonlított a klasszikus angol csőrös teáskannára, de már önállóan kikapcsolt, ha felforrt benne a teavíz. Óriási sikere lett a találmánynak, amely pár év alatt beköltözött szinte az összes nyugati konyhába és elindította a Russel Hobbs márkát a világhír felé. A cég manapság sem feledkezett el a vízforralásról, tetemes kínálatukból én egy múlt idéző darabot teszteltem. A nálunk járt 21670-es Retro Ribbon tulajdonképpen csak hangulatában idézi a XX. századi konyhai eszközöket, hiszen 50-60 évvel ezelőtt egyáltalán nem így néztek ki az első elektromos vízforralók.

9552e22e-a990-483d-b0be-22951431a454.JPEG

 

Ez persze semmit sem von le a hamisítatlan retró hangulatból, a designja szerintem leginkább az 1950-es évek konyhai tárgyaira hajaz, mindemellett pedig számos modern és hasznos funkcióval rendelkezik.

 

Azon meg sem lepődtem, hogy a teázás hazájából, Angliából származó márka arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy ez a retró vízforraló könnyen használható legyen a teázáshoz. A készülék belsejében jól látható műanyag szintmérők jelzik, hogy mennyi vizet kell beletölteni egy, két vagy három csészényi tea elkészítéséhez. A külső felületen pedig egy jól látható hőmérő jelzi a melegített víz pontos hőmérsékletét (a kézi hőmérős duplaellenőrzés szerint teljesen pontosan). Hogy miért is van erre szükség? Az ínyenc teázók biztosan tisztában vannak azzal, hogy a fekete, a zöld tea és a fehér tea eltérő hőmérsékletű vízzel elkészítve adja ki leghatékonyabban az aromáját, a gyógynövényteákat pedig általában csak 60-80 fokos vízben szabad áztatni, mivel elveszítik hasznos összetevőiket a forrásban lévő folyadéktól. Emiatt nem mindegy, hogy milyen hőfokra melegítjük fel a teavizet.

 

Elszakadva a teázáshoz kapcsolódó funkcióktól lássuk hát, mit is tud ez a vörös színben pompázó 21670-es Retro Ribbon. A készülékben közel két liternyi víz melegíthető, a teszt során mi 1,7 liter hideg csapvizet 7 perc alatt forraltunk fel, összehasonlításképpen ugyanennyi vizet feltettünk a gáztűzhelyre is, ahol maximális lángon, a közepes rózsánkon egy lezárt fémlábasban 12 percig tartott, hogy a víz elkezdjen bugyborékolni. Szóval rengeteg időt spórolhatunk vele a konyhában, ráadásul más vízforralóktól eltérően a fűtőszál nem látható az edény belsejében, így annak idő előtti vízkövesedése nem okozhat teljesítménycsökkenést. A gyártó előírásai szerint a készülék csőrében elhelyezett szűrőt és magát az edényt havonta egyszer érdemes vízkőmentesíteni. A forralóba töltött víz mennyiségét a fogantyú alatt látható űrmértékjelzőkkel tudjuk ellenőrizni, így nem kell külön mérőedényt használni. A fedél önálló, külön levehető, így jól tisztítható az egész edényház, illetve ez a megoldás erősíti a készülék retró hangulatát is. Ha hamisítatlan XX. századelős hangulatot szeretnénk teremteni a konyhánkban, de nem akarunk lemondani a legmodern technikáról sem, akkor ez a vízforraló jó választás lehet.

További érdekességekért, nettó-retró életérzésért tekintse meg Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr216280398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2020.11.11. 21:22:28

Nagyon jó volt az a vizforraló, sokan keresik most is. Annyira volt veszélyes, mint minden más ami árammal müködik.

na__most__akkor 2020.11.12. 09:14:11

@sZulamith: Annyira volt veszélyes, mint minden más ami árammal müködik.

Pl. a villamosszék...

citrix 2020.11.12. 13:31:55

A veszélyes vízforralót nem ismertette a cikk. Az ugyanis csupasz borotvapengékből állt össze amiket alkalmasint radír választott el egymástól és befőttes gumi tartott egybe. A 220V a pengékre lett kendácsolva, sejthető melyik érintésvédelmi szabványnak felelt meg ez az izé. Cserébe hihetetlen gyorsan felforralta a kancsóban a vizet a 4 pengés változat.

tapló II. 2021.04.16. 14:32:04

A földelt NDK-s vízforralók nem voltak veszélyesek és a 70-es években mindenhol árulták. NDK-s és csehszlovák vizforraló edényt onnan kellett behozni, vasalózsinórral működtek. galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/otthon-haztartas-kellekei/2417709/Retro-vizforralo-teaskanna/
süti beállítások módosítása