Tó-retró

Mennyibe került a húsvét a hetvenes években?

2021. március 19. - drkardos

Vajon az átlagbérhez képest olcsóbb volt a tojás, a sonka vagy a csokinyúl? Nem kíméltük magunkat és a számológépet!

husvetiarak1.jpg

Fotó: Fortepan/ Magyar Rendőr

 

Ha a hetvenes évek viszonyait a maiakkal vetjük össze, akkor a legmarkánsabb különbség talán abban rejlik, hogy ma igen nehéz egy termék árát meghatározni. Az akkori időkben egy termékből – stílusosan mondjuk egy csokinyúlból – általában alig néhány félét lehetett kapni és az akkori „hipermarketek” vagyis a közértek többnyire központi árral dolgoztak. Nyoma sem volt a mai, gyakran szédítő választéknak és az egymással versengő láncok egymásra licitáló akciózásainak. Ebben a helyzetben azt a döntést hoztuk, hogy egyetlen legolcsóbb, akciós árait vesszük figyelembe a számításoknál. A húsvétra jellemző termékek közül pedig a tojás, a kötözött sonka, a torma, a legolcsóbb és a legminőségibb bor, a kölnivíz valamint a csoki nyúl került a képzeletbeli kosarunkba. Vajon az akkori hivatalosan 2222 Ft-os átlagbérből vagy a mai 264 200 nettó átlagból volt könnyebb az ünnepet megúszni? Fáradságot nem kímélve utánajártunk!

            Ha szavazást indítanánk, hogy melyik a legjellemzőbb húsvéti termék, akkor valószínűleg sokan jelölnék be a festésre váró tyúktojást, az ünnepkör (szerelmes)üzenetküldő alkalmatosságát és általános csereeszközét. 1970-ben ennek átlagára 1,4 forint volt, ami azt jelentette, hogy egy átlagfizetésből nagyjából 1587 darabot tudtunk volna vásárolni. A mai szemlénk esetében a legolcsóbb kis kiszerelésnél darabonként 44, míg a 30 darabos tálcán 38 forint volt a hipermarket legjobb ára. Ez a nagyobb kiszerelés esetében 6952 megvásárolható darabot jelentene, ha valaki csak erre szeretné költeni havi járandóságát. A különbség persze rögtön érthetővé válik, ha látjuk, hogy a mai átlagbér a 119-szerese az akkorinak, míg a tojás csak a 27-szeresére drágult. Ha nem az átlagbérrel, hanem a minimálbérrel számolunk (ez jelenleg 111 300), akkor is több, mint 2928 tojásnyit ér ma a fizetés. Nézzük vajon fordul-e a kocka, ha húsvéti sonka árait vesszük górcső alá!

            Az 1970-es évben márciusban érkeztek a boltba a füstölt, kötözött sonkák, melyeket 40 és 68 forint közötti áron lehetett vásárolni, attól függően, hogy I. vagy II. osztályú minőségről beszélhettünk. Ez azt jelenti, hogy a nagykanállal evő családok 32 kilogrammnyit vásárolhattak volna ebből a termékből, míg azok akik beérték a gyengébb minőséggel, akár 55,5 Kg sonkával is gazdagodhattak volna. Az idei húsvéti sonkákat – kis túlzással – már a mikulás hozta a boltokba, de az akciók mostanában kezdenek élesedni. Az általunk vizsgált láncnál a kötözött sonka kilója 1400 forint volt, így az átlagbérből 188, a minimálbérből 79,5 kilóra futná. Persze a sonka nem is sonka egy jó kis torma nélkül!

            Ebben az esetben a 200 grammos, üveges tormát vettük alapul, ami 70-ben 24 forint volt, ma pedig akcióban 245. Ez az ár azt jelenti, hogy akkoriban 92 üveg csípős finomsággal gazdagodhattunk volna a teljes fizetésünk fejében míg ma 1078 (átlagbér) vagy 454 (minimálbér) darab terhelné a gyomrunkat hasonló esetben. Hát erre igyunk!

            Persze az ilyen ételhez valamilyen bor dukál, így vizsgáljuk meg azokat is! 51 évvel ezelőtt a folyó borokat általában 17, a minőségi, hazai nedűket 49 forintért lehetett a kosárba tenni. Az átlagbér ezekből 130, illetve 45 literre lett volna elegendő, ami azért komoly jókedvet generálhatott volna. Ma (a vizsgált boltban) Dionüszosz legolcsóbb, PET palackos nedűjéért 275, a legdrágább magyar jégborért pedig 9398 forintot kell leszurkolni. A vásárolható mennyiség így 960, 28 liter (átlagbér) illetve 404 és 12 liter (minimálbér) vagyis a minőségi borok jóval gyorsabban drágultak, mint a fizetések emelkedésének üteme. Persze egy férfiember ilyenkor félkarú óriás egy jófajta kölnivíz nélkül, ami után heteket kell majd szellőztetni.

husvetiarak2.jpg

Fotó: Fortepan/ Vörös István

 

            Az illatos(?) öntöző matéria 6 Ft áron kellette magát 1970 márciusában, ma pedig ugyanennyit legalább 249 forint befektetésével szerezhetünk be. Ilyen üvegcséből 370-re (1970) vagy 1071-re (mai átlagbér), illetve 446-ra (minimálbér) futná. Végül, de koránt sem utolsó sorban jöjjön az ünnepkör koronázatlan – a rosszindulatú pletykák szerint - gyakran a  megmaradt mikulásokból készült királya, a csokinyúl!

            Az édes finomságból a hetvenes évek elején, mérettől függően legalább 3 forintot kellett az ABC kasszájában hagyni vagyis 740 darabért már minden, abban a hónapban keresett vasunkat a pénztáros értő kezeibe kellett volna helyezni. Ma a legolcsóbb darabot 319-ért láttuk, vagyis az átlagbérből élők 828, a minimálbért keresők 348 vásárlása után nulláznák le a fizetési borítékot. Persze egyáltalán nem életszerű, hogy valaki egy hónapos csokinyúldiétával vészelje át az áprilist, így zárásként nézzük meg, hogy a termékekből összeállított kosárért mennyit kell(ett) dolgozni.

Ehhez 10 db tojás, 1 kiló sonka, egy üveg torma, 1 liter olcsó bor, 1 kölnivíz és egy darab olcsó csokinyúl árát adtuk össze. 1970-ben ez 1970-ben 104, ma 2868 forintba kerülne. Hogy pontosan mennyi idő alatt lehet ennyit keresni. 1970-ben ez szinte pontosan 1 napig tartott (8 óra), míg ma  2  vagy 4,5 óra, bértől függően. Természetesen ez a példa nagyon leegyszerűsíti a megélhetés problémáit, mert nem veszi figyelembe az egyéb költségeket (rezsi, stb.), de az árak összehasonlítására elég jól megfelel...

 További érdekességekért, nettó-retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr9016470738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.03.21. 13:10:51

Érdekes írás, van mögötte munka rendesen.
Persze az eredmény nem meglepő, nyilván jócskán megemelkedett az életszínvonal 40-50 év alatt, főleg a rendszerváltás óta.
Jó lenne egy olyan összehasonlítást is látni, ami az alapvető dolgokat tartalmazza (kenyér, benzin, áram, ruha stb). Az ilyen összehasonlítást persze megnehezíti, hogy mást fogyasztunk és már arányban, mint akkoriban.

Almandin 2021.03.21. 17:14:12

Szerintem a mai kereseti viszonyokra nem a nettó átlagot, hanem a medián jövedelmet kellett volna figyelembe venni, mivel a magyar lakosság nagyobb része jóval az átlag alatti jövedelemmel bír.

v_e_r_o 2021.03.21. 17:14:18

Ez a kép a központi elosztóban készült, vagy egy dollárboltban?

Firpó 2021.03.21. 17:14:36

A sok proli mégis mai napig a Kádár-rendszert sírja vissza és az akkori árakról álmodozik, sosem vizsgálva mellé az akkori fizetéseket. Sokkal jobban élünk manapság, csak hát észből mára sem lett több mellé.

KissGecihuszár 2021.03.21. 19:45:05

@Firpó: azért ez a "sokkal jobban élünk manapság" bonmot egyáltalán nem általános, maximum a KSH nettó átlagnál többet, tehát a kb. nettó 300 , illetve a felett keresők (csinálók, mert a pénzt sokak szerint nem keresni, hanem CSINÁLNI kell) élnek effektíve jobban, tehát ők élnek annyiból -feltéve, hogy nem terhelték agyba&főbe magukat különféle hitelekkel- , hogy ők nem 1-étől 30-áig "élnek", hanem tudnak minden hónapban félretenni legalább 100 EUR-nak megfelelő Ft összeget , illetve nem lekoszlott, nettó kohószökevény "autókkal", hanem új, vagy max. 6-8 évesekkel közlekednek, el tudnak utazni évi 1 egzotikus útra, jut pénz szórakozásra, művelődésre is. De azt pontosan tudjuk, hogy ez a társadalmi réteg, tehát a 2, a KSH átlagnál többet keresős, 2 vagy 3 gyerekes, tehát a családi adózást kimaxolni képes családok száma erős izgalmi állapotban 150 ezer lehet, összesen kb. 1-1.2 millió polgártársat számlálva. A többség sajnos a KSH, de még többen a kb. 230 ezer nettós MEDIÁN átlag környékén visz haza, amiből most se fussa minőségi húsvétolásra, de úgy általában minőségi életre , élelmiszerekre, értékelhető állapotú autókra, stb-

PanelProli 2021.03.21. 19:45:24

@Firpó: Persze, jobban élünk, ha mondjuk a színes TV árát hasonlítjuk össze az 50 évvel ezelőtti színes TV árakkal és fizetésekkel.

Ahhoz viszont, hogy az ember színes TV-t akarjon, ahhoz előbb kell neki egy lakás. Ma egy átlagos 53 négyzetméteres budapesti lakást (ár 35 millió Ft) 11 - 12 évi teljes fizetésből tudsz megvenni.

A 70-es években lakásárakban (fajlagosan) sokkal jobb volt a helyzet, arról nem is beszélve, akkoriban boldog-boldogtalan juttatásként kapta a lakást, vagy csak az árának egy részét kellett kifizetnie.

HBKF 2021.03.21. 19:45:42

@Fue: igazából csak az igények nagyobbak most nem kicsivel. Pl. az általad említett benzin is most olcsóbb az akkorihoz illetve a fizetésekhez mérten de a többi dolog is! Csak akkor nem volt minden szobában TV, nem volt mobil telefon egy 4 fős családban 4 db, sőt még a többségnek vezetékes telefonja sem volt. Nem volt családonként akár 2 autó sem mint az ma sok családnál látható, akkor a családok töredékének volt csak.

Gevlekte Salamander 2021.03.22. 07:34:10

@PanelProli: "A 70-es években lakásárakban (fajlagosan) sokkal jobb volt a helyzet, arról nem is beszélve, akkoriban boldog-boldogtalan juttatásként kapta a lakást, vagy csak az árának egy részét kellett kifizetnie. " Ezt kifejtenéd bővebben? A 70-es évek égbekiáltó lakáshiánya közepette? Vagy: a boldog-boldogtalan=pártfunkcionárius?

Leooo 2021.03.22. 07:34:40

@PanelProli: Háááát, hasonlítsuk össze! Akkoriban 2 gyerekkel azt mondták nekünk (mint boldog-boldogtalannak...), hogy kb. 2550 család van előttünk a tanácsi lakáskiutalási listán, tehát ez durván 6-8 év várakozási idő lesz cirka...Aztán más utat kellett választanunk. 1983-ban az OTP beruházású, tanácsi vevőkijelölésű, 52 m2-es panel, 1 szoba+két félszobás 2.emeleti öröklakásunknak a Budapesti XVII. kerületben az ára 689.000 Ft, ehhez képest a havi fizetésem 4.750 Ft volt. Tehát nagyságrendileg 150 havi (12.5 évi) komplett fizetésem kellett hozzá, 1 m2 lakás (13.250 Ft) akkor cirka 3 hónapi bérembe került. Amikor 2016-ban 600.000Ft volt a bruttó fizetésem, akkor 1 m2 öröklakás ára a XIII. kerületben éppen 474.000Ft volt, tehát a nettó havi jövedelmemből nagyjából 1 m2 lakást tudtam (volna) venni.

laci_52 2021.03.22. 07:35:10

@Firpó: És akkor még tegyük hozzá a Kádár-rendszer egyéb szörnyűségeit: vasfüggöny, katonaság, hiánygazdálkodás, '56 utáni megtorlás stb. Nekem senki se jöjjön azzal, hogy akkor jobb volt.

hebebe 2021.03.22. 07:35:40

Akinek van valamilyen épkézláb állása- jövedelme az ma nyilván egy magasabb életszínvonalon élhet, mint a nagyszülei.Nagyon sok minden elérhetőbb a benzintől a műszaki cikkig,az élelmiszer is olcsó Mo.-n.Persze más a munka is,a hetvenes évek szocialista munkamorálja nem összehasonlítható a magánvállalkozások által (multikról nem is beszélve) manapság megkövetelttel.

plokmi 2021.03.22. 07:35:54

@Firpó: Igen, a politika mindig is az eszme diadala volt az ész fölött. Akkor is, most is. De az életminőség nem csak az árakról szól. Sőt. A kiszámíthatóság, tervezhetőség, a 180 fokos fordulatok hiánya sokkal fontosabb az életben.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.03.22. 11:00:16

érdekes írás volt, köszi érte!

Mikrobi 2021.03.22. 11:00:26

Miért pont jégbor?:-O Ha már minőségi bor, valami rendes villányi vöröset kellett volna nézni, azt 2500 Ft-ért már meg lehet kapni, felső határ meg a csillagos ég (de legalábbis a tízszerese).

kewcheg 2021.03.22. 15:21:46

80-100ezer között voltak az átlag KGST relációjú autók (Wartburg,Skoda,Lada).Tehát olyan négy évnyi fizu-ha semmi másra nem költöttek.Ma ez - mondjuk egy hatmilliós autót nézve - két évi bér, nem költve másra.
A bosszantó csak annyi, hogy '75-ben az USA-ban egy Ford Gran Torino újonnan olyan 6000 dollár volt, egy szakmunkásnak kb. nyolchavi bére. És a Gran Torino - hivatalos árfolyamon - két-két és félszer volt drágább mint a szoci ótvarok. Tehát mesterségesen drágán adták a sz@rt, mert ha itt lehet kapni Starsky és Hutch autóját, még két és félszeres áron is inkabb azt vették volna a népek....

k robert 2021.03.22. 15:22:00

@Firpó: ja csak a sok általad prolinak hívott ember egész más árakra emlékszik a 70-es évek elejéről, a cikk írója kicsit korrektebbül utána nézhetett volna a 70-es évek elején lévő áraknak.

Bambano 2021.03.22. 15:22:30

@laci_52: attól függően volt jobb vagy rosszabb a kádár rendszer, hogy melyik aspektusát helyezed előtérbe. abból a szempontból például, hogy az embereknek csak egy ellensége volt, a közemberek egymással nem nagyon háborúztak, sokkal jobb volt a kádár rendszer. aki beletörődött egy középszintű életbe és nem erőltette a politizálást, az utána sokkal nyugisabban leélhette az életét.

másrészt a kádárizmus iránti nosztalgiában vaskosan benne van az is, hogy akik szerint most jobb a kádár rendszer, azok akkor nem tudtak róla semmi érdemit. szerintem például gyerekként jó volt a kádár rendszerben élni, mert gyerekként fogalmam se volt arról, hogy nagy erőkkel rohanunk a gazdasági csőd felé.

szerintem szabad nosztalgiával gondolni a kádár rendszerre, csak ne akarjuk, hogy megint az jöjjön.

citrix 2021.03.22. 15:22:47

718 euro-t keres aki a mai magyar nettó átlagfizetést tudhatja magáénak. Hogy ez sok vagy kevés a bécsi út túlsó végén kereshetőnek, azt döntse el mindenki. 30 évvel a rendszerváltás után 718 euro az átlag...

KissGecihuszár 2021.03.23. 06:50:35

@citrix: BINGÓ! Ez itt a lényeg, kérem szépen, a 718, na jó, talán 750 EUR körüli MEDIÁN átlagbér, melyből az Osztrák, Német kaja áraknál "csak" olyan 15%-al magasabb hazai kaja árakat KELL nap mint nap kicsengetni és mert a HUF 1 év alatt kb. 12%-ot vesztett az EUR-hoz képest az értékéből, ezért ugyanennyivel lettek drágábbak az új autók, mely trend nyilvánvalóan begyűrűzött a (Nyugatról importált) használt autóknál is, nem beszélve már a tartós fogy. cikkekről és számos szolgáltatásról. Értem én, hogy sokan hivatkoznak itt (pl. @hebebe)is a "Akinek van valamilyen épkézláb állása- jövedelme az ma nyilván egy magasabb életszínvonalon élhet, mint a nagyszülei." című cseppet demagógiára, csak hát az igazság az, hogy az átlagmagyarja a feje búbjáig el van adósodva, mert sokan szeretnének úgy élni ebből a 7-800 EUR körüli nettójukból, mint az NSZK-beli, vagy Osztrák polgár a 3500 EUR nettójából, ami egy közgáz nonsence, de ha még az 1200 EUR-os Cseh, Lengyel nettókoz hasonlítjuk, mely országokban amúgy sehol nincs 27%-os világrekorder ÁFA, tehát még ezekhez sem hasonlíthatja magát az átlagmagyarja.

lomposfarkas 2021.03.30. 09:30:31

Az első képen az inas mögött a két ávh-s a szalámikészletre vigyáz? :)) És egyáltalán honnan az a valószerűtlen árukészlet?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2021.04.01. 21:18:23

@citrix: Amikor 23 éve a céghez kerültem, mindig azt mondta a vezető mérnökünk, hogy szeretne egyszer 1000 dollár nettót keresni. (210 eFt) És -főleg akkoriban- ez nem is volt egy rosszul fizető cég. Oké, hogy azóta a dollár is inflálódott, de ma nettó ezer dollárért (300 eFt) szerintem Magyarországon technikust nem kapsz, nem hogy szenior távközlési mérnököt.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2021.04.01. 23:02:02

@Leooo: Én később csaptam bele a lecsóba, az első lakásomat 1996-ban vettem. Akkoriban középiskolai tanár voltam, és a lakás 60 havi nettó keresetembe került. (budai 28 m2) A mai árakkal való összehasonlításhoz direkt nem a saját mai fizetésemmel számolok, mert egyrészt már rég a versenyszférában dolgozom, másrészt 50+ évesen, szenior pozícióban nem lenne reális a kezdő tanári fizetésemhez hasonlítani a mostani magam. Viszont véletlenül tudom, hogy az akkori sulimban ma egy tanár kb. 240 nettót keres túlórákkal, pótlékokkal, mindennel. Ez ugye 60 hónapra kb. 14-15 MFt lenne, amiből Budán legfeljebb egyet a szeme alá kap, ha el nem ugrik. A saját volt lakásom hasonló lakás ára egyébként ennek kb. a duplája, amihez fél milla nettó kéne.

KissGecihuszár 2021.04.14. 07:43:57

@Csokis: okés, csakhogy a 23 évvel ezelőtti 210 rugó ma nem 300 rugót ér, hanem bőven 400 felettet, mert ennyi év alatt volt nálunk több, mint 100%-os infláció! Illetve van ám egy csúnya szó, az pedig a "bérkörnyezet", azaz hogy 1-1 településen hány szóba jöhető vállalat , hány szóba jöhető pozíció van 1-1, közép, illetve felsőfokú végzettségű munkavállaló számára. Nyilván ezért vannak szarban a Kelet és Dél-Magyarországi közép, ill felsőfokú (akár mérnök) végzettségűek és ezért "jönnek fel" a vízfejbe, illetve az agglomerációba.

tapló II. 2021.04.16. 14:33:34

@citrix: Jó, legyen 800 euró az átlag. Anno amikor itt az alapfizetés 1200 Ft. volt, pedagógus anyám 1500.-Ft. kapott akkor a hollandiai rokon -aki hazajött látogatóba- kiszámolta, hogy hivatalos árfolyamon tizenkétezer, svarcban a duplája az ő fizetése. Vagyis ha a hivatalos árfolyamot vesszük akkor is tízszerese volt a magyar fizetésnek. Ma a nyugati bérek már csak ötszörösen múlják felül a hazait. Persze nézni kell mást is. Londoni utam során rájöttem, hogy az ottani árakat, rezsit figyelembe véve az angliai fizetések maximum dupláját jelentik a hazaiaknak.

tapló II. 2021.04.16. 14:33:56

Tekintve, hogy igazából csak a az élelmiszer árak vethetőek össze történelmi visszapillantásban, nos ezeket szokták elővenni. Egy mai lapostévé nem hasonlítható az egykori fekete-fehér Orion-Tisza, vagy Videoton-Munkácsy tévékhez. Az árucikkek egy része gyakorlatilag nem is hasonlítható össze. Orsós magnót ma már senki sem gyárt..
Összegezve: Anno minden lakásmizéria, stb. ellenére az alapvető élelmiszerek egy picit olcsóbbak voltak. A választék konzervekben, készételekben szerény szerény volt.

inebhedj - szerintem 2022.05.02. 15:57:39

@tapló II.:

www.ksh.hu/.../xstadat/xstadat_hosszu/h_qli001.html

A KSH átlagbér statisztikája alapján a legtöbb dolog relatíve olcsóbb ma.
süti beállítások módosítása