Tó-retró

Ilyen volt az igazi Vörös Veréb...

2021. augusztus 24. - füredianna

Az ágyakat és információkat bevevő szovjet kémnőktől rettegtek a legjobban a nyugati hatalmak.

A Vörös Verébhez hasonló hollywoodi szuperprodukciók évek óta próbálják felfedni a szovjet kémnők titkát, akik, ha kellett, testüket és lelküket egyaránt bevetették a kommunista hatalom érdekében. De vajon tényleg léteztek olyan ellenállhatatlan szépségek az egykori KGB (szovjet titkosszolgálat) kötelékében, akik bármilyen titkot kiszedtek a bűvkörükbe került férfiakból? Ennek jártunk utána.... 

olgacsehova.jpg

Olga Csehová és An­neliese Rothenberger - Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár - Film Színház Muzsika január

A szovjet kémnők históriáját minden bizonnyal Olga Csehovával kell kezdeni, aki Hitler közvetlen közelébe férkőzött, és állítólag értékes információkat szolgáltatott a Szovjetuniónak a II. Világháború idején. Bár a téma szakértői úgy vélik, hogy a híres színésznő – akiért a Führer is rajongott – kémszerepe sokkal inkább a sajtónak és az utókornak szólt, de kevés valódi hasznot hajtott. A komoly ügynökmunkát inkább ismeretlen hölgyek végezték, mint például Goar Vartanyan, aki férjével együtt állítólag még egy olyan német merényletet is megakadályozott a háború idején, amelyet a szövetségesek vezetői ellen terveztek. Gondoljunk csak bele, hogy mi lett volna a háború vége, ha sikerül Churchillt, Rooseveltet és Sztálint egy kalap alatt likvidálni! Sokan még ma is úgy vélik, hogy ez a terv tulajdonképpen csak Sztálin fejében létezett, a leleplezési sztori pedig nem volt más, mint egy kis kapcsolatépítés az új szövetségesekkel. Mindenesetre Vartanyan az ötvenes években tért haza Németországból a Szovjetunióba, majd férjével együtt újabb ügynöki munkára indult a hidegháború éveiben Anita álnéven. A pletykák szerint korunk orosz vezetője, Vlagyimir Putyin is jó kapcsolatot ápolt a hölggyel egészen annak haláláig.

kornyenkova.jpg

Margarita Konyenková és Einstein - Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár - Képes Európa, 1998. július-szeptember

Visszatérve szovjet kémnők történelméhez nem mehetünk el szó nélkül Margarita Konyenková neve mellett sem, akinek a negyvenes években az volt a feladata, hogy szemmel tartsa az atomfejlesztéseket, és minél több információt szedjen ki Princeton legnagyobb tudósaiból. A híres szovjet szobrász feleségeként Amerikába érkező hölgy meghódította Albert Einsteint, megkörnyékezte Robert Oppenheimert is, és állítólag még Szergej Rahmanyinov is belé volt szerelmes. Pár évvel ezelőtt árverésre bocsátottak néhány Einstein levelet, amelyből kiderül, hogy Konyenková és a tudós a nagy korkülönbség ellenére tényleg szerelmesek voltak egymásba. A hölgy biztos tudott valamit, ami miatt a férfiak igen vonzónak tartották, mert barna haja, egyszerű vonásai és szerény külseje ezt nem igen indokolta.

De vajon hogyan jellemezhetnénk a kémnőket általánosságban, akik titkos információkkal segítették a Szovjetunió érvényesülését? Egy részük művészként vagy művészfeleségként utazgatott a nagyvilágban, és a nyugati társasági élet jeles tagjaiként próbáltak adatokat gyűjteni. A szobrászként is igen tehetséges Jelena Koszova például Nagy-Britanniában, Olaszországban és Magyarországon is élt. Az egykori ügynöknő első komoly művészi munkája Petőfi Sándor szobra volt, így a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány is tiszteletbeli tagjává fogadta. Más kémnők szürke közemberként, titkárnőként, irodai munkatársként jutottak hozzá különböző információkhoz. De voltak olyan ügynök hölgyek is, akik szexuális kisugárzásukat használták fel ahhoz, kompromittálják a közelükbe kerülő, értékes információforrásnak számító külföldi hivatalnokokat és katonákat.

1984-ben például Ciprus szigetén lepleztek le egy szovjet kémnő-bandát, akik bárokban csaltak csapdába fiatal brit katonákat, hogy később a felfedés fenyegetésével hadititkokat szedjenek ki belőlük. Az ügy érdekessége, hogy a letartóztatott modernkori Mata Harik között egy magyar hölgy is volt, akit minden bizonnyal a nagy testvér képzett ki ügynöki célokra. Szintén ebben az évben bukott le egy német származású szovjet kémnő, Alice Michelson is, aki még 67 esztendősen is a Szovjetuniónak kémkedett Amerikában. Bár ő nem szexuális vonzerejével, hanem tiszteletet parancsoló egyetemi oktatói diplomájával próbált érvényesülni, és mindemellett hadititkokat tartalmazó hangszalagokat kicsempészni az USA-ból.

anna_chapman_06.jpg

Anna Chapman, forrás: Wikipedia

A Peresztrojka és a rendszerváltás ugyan a KGB addigi szervezetét lassanként korábbi formájában felszámolta, de a kémnők kiképzése és bevetése nem állt le. A közelmúltban például nagy port kavart Anna Chapman - eredeti nevén Anya Vaszilievna Kuscsenko -története. Az orosz származású hírszerző brit-amerikai férje után kettős állampolgárként érkezett az USA-ba, ahol New Yorkban folytatott információgyűjtést a társasági elit tagjaként. 2010 júniusában vált igazán közismerté, amikor az amerikai kémelhárítás egy tizenegy tagú illegális hírszerző hálózat tagjaként letartóztatta. Az akkor 28 éves, vörös hajú, szemrevaló nőt végül hazatoloncolták Oroszországba, ahol azóta is médiaszemélyiségként, közismert emberként éli életét. Alakja állítólag megihlette a Vörös Veréb film készítőit is, akik külsőleg róla mintázták a híresen szép Verebet.

 További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!  

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr916669324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása