Tó-retró

Ritkán hallott titkok Süsü sárkányról

2021. augusztus 27. - füredianna

Íme hét érdekesség, amit nem tudtál a legmagyarabb jugoszláv egyfejűről, Süsüről.

susu_es_a_jo_kiralyfi.jpg

Kép forrása: Wikipedia

Ki ne ismerné a jóságos egyfejű történeteit! Süsü meghatározó szereplője volt az én gyermekkoromnak is, 6-7 évesen alig vártam, hogy kijöjjön az új epizód a televízióban. A sorozat szünetei között pedig a nagy nehezen beszerzett papír bábfigurákkal írtam át és játszottam újra a Süsü kalandjait. Most pedig kiderítettem az ikonikus bábfilm minden rejtélyét, amelyek engem is megleptek....

 

  1. Süsü figurája nem eredeti magyar találmány, hanem egy jugoszláv szerző magyarra is lefordított rádiójátéka ihlette. Takács Vera dramaturg figyelt fel a rondácska, de jószívű sárkányra, majd a Magyar Televízió megvásárolta a cím jogát, a Süsü, a sárkányt. Ezután felkérték Csukás Istvánt, hogy írja meg a címhez és a figurához a történetet, megbízták Lévai Sándort a bábok tervezésével, Bergendy Istvánt pedig a kísérőzene komponálásával. Természetesen Süsü a bábfilmben is Bodrogi Gyula hangján szólalt meg, csakúgy, mint a jugoszláv rádiós játék magyar változatában.

 

  1. Süsüt először nem sorozatnak tervezték, hanem egy teljes órás tv-s bábjátéknak. A filmet vetítésre megvásárló svéd televízió egyik munkatársa, Peter Nestler azonban olyan nagy reményűnek tartotta az 1977-es bábjátékot, hogy kooprodukciót ajánlott a folytatáshoz. Ebből az együttműködésből végül nem lett semmi, de bogarat ültetett a készítők fülébe, akik három évvel később elkezdtek a további 8 epizódon dolgozni.

 

  1. 1977-ben a Kőszegi TV-szemlén mutatta be a Süsüt a Magyar Televízió, hogy gyerekközönség előtt is tesztelje a bábjátékot. Ott elnyerte a kritikusok díját és óriási sikere volt a gyerekek körében is.

 

  1. A hagyományos kesztyűbábos módszerrel készült sorozat legnagyobb kihívása az volt, hogy miként érzékeltessék Süsü és az emberek közötti méretkülönbséget, illetve hogyan mozgassák a bábokat. Süsü bábja 1 méternél is magasabb volt és négy ember mozgatta: egy belebújt, tartotta és a fejét csóválta, a kéz, a láb és a szem mozgatásáról viszont külön-külön kellett gondoskodni. Az emberek nemtől és kortól függően 30—60 centis kesztyűbábok voltak. A legnehezebb feladatnak a Süsü által kedvelt pillangó mozgatása bizonyult, amelyet tíz léggömb tartott a levegőben, és zsinórokkal libbentették meg a szárnyait.

 

  1. Süsü nemcsak Magyarországon volt a gyerekek és a felnőttek kedvence 1977-1985 között, de az elkészült 9 tv-epizódot összesen 48 ország vásárolta meg, és vetítette világszerte. Ezen kívül eljutott a mozikba is, illetve időről-időre felbukkan a hazai és külföldi gyermekszínházak színpadán is az egyfejű, jóságos sárkány.

 

  1. Az ezredfordulón született és 2001-ben debütált a folytatás, azaz a Süsüke, a sárkánygyerek. A sztorit Csukás István már korábban megálmodta egy mesekönyvben, miszerint Süsünek gyermeke született sárkányföldön. Az író elmondása szerint ő először nem szeretett volna folytatást írni Süsühöz, de a gyereknézők levelek ezreivel bombázták az 1980-as években, hogy Süsünek szülessen csemetéje. Végül az új bábsorozat tv-s megvalósítására egészen az ezredfordulóig kellett várni.

 

  1. Süsü és társainak alakja máig népszerű a gyerekek és szüleik körében egyaránt, legutóbb például 2019-ben a Magyar Posta tette őket bélyegre. Az új bélyegblokkon az udvar volt látható, míg a perforált bélyegeken Süsü, a királyfi családjával és az öreg királyi pár arcai szerepeltek.

 További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!  

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr116672118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borzi Bobó 2021.08.27. 15:55:48

Hát őt én is imádtam, voltak süsü könyveim is :)

Miklós Vaska 2021.08.27. 15:55:55

Én semmiképpen nem hagynám le az érdekességek listájáról azt, hogy a zeneszerző Bergendy pedig nem vette a fáradtságot a komponáláshoz, hanem helyette simán lenyúlta a kész zenét :-D

Ser Vazul 2021.08.27. 15:56:02

Összefoglalva: jugó ötlet,a sorozatra svéd ötlet,a zenét loptuk

Zionnépe 2021.08.27. 15:56:09

És ez miért 18+ tartalom egyébként?

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.08.27. 16:37:48

Nekem szalagon megvannak még a rádiójátékok, csak már nincs min lejátszani :(

2021.08.27. 20:20:39

@Zionnépe: biztos, hogy meg ne tudják a gyerekek, hogy loptuk :)
süti beállítások módosítása