Tó-retró

Ötvös Csöpi könnyen bajba került volna a teniszszettje miatt

2022. május 30. - drkardos

Időt nem kímélve összegyűjtöttem nektek mit viselt Csöpi a Pogány Madonna tenisz jelentében. Az áraktól leesett az állam.

csopi_tenisz1.png

A valóságban nem csak a naptól izzadt volna Csöpi...

 

 

Egy korábbi cikkemben már utánajártam annak, hogy kedvenc acélöklű zsarunk, a Kárpátmedence Bud Spencere vagyis Ötvös Csöpi milyen ételeket-italokat fogyasztott a Pogány Madonna c. filmben. Az akkori végkövetkeztetés az volt, hogy bizony a mi saját Piedonénk meglehetősen nagy lábon élt (bocs a rossz szóviccért!) a rendőri fizetéséhez képest. Ez a gyanú pedig tovább erősödött bennem, amikor a ’Madonna tenisz jelenetét kezdtem elemezni. Az előző rendszerben – csakúgy, mint ma – a rendőröket gyakran vezette a bűnözők nyomára a hivatalos bevételekhez mérten túlzott költekezés. Rengeteg drogdíler, pénzmosó, rabló és hasonló sötét alak került már a hatóságok látókörébe azzal, hogy drága holmikkal villogott, miközben hivatalosan közel sem keresett annyit. Bár Csöpi nem élt olyan nagy lábon, mint Pablo Escobar, azért egy ilyen ruhákban flangáló rendőrhadnagy azért biztosan szemet szúrt volna valakinek (persze a másik irányból Columbo sem tekinthető etalonnak). De lássuk, hogy milyen ruházatban is izzadt Csöpi a Tihany Hotel (csak két évvel később lett Club Tihany) edzőpályáján Frau Borg játéka, és a túlöltözöttség nyomán!

            Aki látta a filmet, annak biztosan a retinájába égett Csöpi „háromcsíkos” melegítője, amihez hasonló színeket manapság már csak a paradicsommadarak viselnek. Meglepő módon ez hivatalosan piros szín, a 80-as évek elején abszolút elfogadottnak számított a világ nyugatabbi felén. Ráadásul ez a szabadidő ruha ma is ikonikus darabnak számít. A hangzatos – és rettenet hosszú – nevű „Adidas Track Suit Red and Black Keyrolan” ugyanis hivatalos ATP (tenisz) öltözet volt, és ma a használt termékes oldalakon is ritkán tűnik fel igen borsos áron.

csopi_tenisz2.jpg

 

Ráadásul a piros-fekete színvariáns még ezekhez képest is kis számban képviselteti magát. Egy pont Csöpinek a kiváló ízlésért! Sajnos a Keyrolan szett eredeti árát nem sikerült kideríteni, de itthon akkoriban a legdrágább Adidas melegítő 680 forintba került. Egy ilyen szponzori termék árát nyugodtan vehetjük ennek akár duplájára is (beszerzés szigorúan Bécsből).

            De nem a melegítő volt az egyetlen ikonikus darab! Bár az alatta virító teniszingből nem sok látszik, a galléron található csíkozás igen beszédes. Abban az évben csupán néhány olyan pólóinget forgalmazott az Adidas, melynek ilyenek voltak a gallérján, ám egyetlen darab volt, amely gombokkal (és nem fekete zipzárral) záródott.

csopi_tenisz2b.png

Csíkok a galléron és fehér gombolás...

 

Ez pedig Club Court néven futott. Ebből a modellből két variáció létezett, hiszen az alapmodell mellett egy mellrészen logózott „Stefan Edberg” változat is forgalomba került. Mivel a melegítő ezt a részt eltakarja az ingen, így örök rejtély marad, hogy vajon alap vagy limitált modell fedte-e az ikonikus mellkast. Az minden esetre biztos, hogy az alap (átszámítva) 240, a Stefan Edberg verzió 700 forintba került (Bécsben).

279533428_10217537832477888_660965488105467466_n.jpg

Ha nem csak Csöpi, hanem a Balaton rejtélyei is érdeklik, vessen egy pillantást az év strandkönyvére. Meglepő tények, izgalmas, rejtélyes sztorik a Balatonról, a Tó-retró blog szerzőjének új könyvében! Minden, amit nem tudott a magyar tengerről, de nem volt kitől megkérdezni. Lebilincselő olvasmány... Részletek, megrendelés

 

            A fentiekhez képest snassznak nevezhető Csöpi cipője. Ennek az SL 80 modellnek az egyetlen érdekessége, hogy éppen 1980-ban, a film forgatásának évében került piacra. Meglepő módon egy ilyen cipő beszerzése (persze komoly kapcsolati hálóval) nem is volt lehetetlen, lévén az Adidas cipők nagy részét a Tisza Cipőipari Vállalat készítette bérgyártásban.

csopi_tenisz3.png

Csöpi cipője a 3479 cikkszámú, a bal felső sarokban

 

Ha az akkori Tisza cipők „T” logójának két szárát letakarjuk, akkor rögtön sejthető, hogy honnan jött a magyar márka formavilága (persze az anyagminőség már más kérdés). Csöpi tehát az ő ismertségével könnyedén szerezhetett egy SL 80-ast, potom 800 forintért. A zsaruikon ízlését, azonban a leginkább mégis az ütőválasztása helyezi a legnagyobbak szintjére...

            Ötvös hadnagy ugyanis egy Dunlop Maxply Fort favázas ütőt lenget a forró balatoni napsütésben. Ha Csöpi sportszerboltot nyitott volna, akkor biztosan rogyásig keresi magát, mert ez az ütő még a Keyrolan melegítőnél is híresebbé vált, ráadásul alig egy év múlva! Bár a leginkább autógumikról ismert Dunlop ütői közül a Maxply már akkor is rekordernek számított, a típus mögött álló közel ötvenéves múlt (1932-től) vonzerejét még jócskán sikerült növelni.

csopi_tenisz4.jpg

 

Ugyanis a Pogány Madonna bemutatójának az évében, 1981-ben a márka leszerződött a tenisz akkori legfényesebb csillagával, John McEnroe-val. Az egymillió fontos kontraktus értelmében a balhés sztár onnantól csak Maxply ütőket használt, ráadásul csak minimális módosításokkal. A kiváló reklám hatására a Maxply utolsó szériájának értékesítése 400 százalékkal növekedett, mielőtt átadta a helyét a műanyag alapú termékeknek. Akkoriban Dunlop ütőhöz itthon csak nagyon nehezen lehetett hozzájutni, a kínálat derékhadát inkább az Iskolabútor és Sportszergyár ütői adták. Ezek 350-600 forintos ára szinte nevetségesnek hat a Dunlop ütők 2500-5000 forintja mellett. Mindez azonban csak akkor válik igazán értékelhetővé, ha megnézzük a bevételi oldalt, amiből mindezt fedeznie kellett Csöpinek...

            A film forgatásának évében, 1980-ban a magyarországi átlagfizetés nagyjából 4000 forint volt. Akkoriban a rendőrök keresete gyakran képezte viccek tárgyát, hiszen a hirdetések 2000 forintos alapbérrel kecsegtettek. Bár a különböző pótlékok a betöltött munkakör és a ledolgozott órák függvényében változtak, elmondható, hogy egy közrendőr csak ritkán vitt haza egy átlagbérnyi pénzt. Természetesen tiszti állományban, ráadásul nyomozóként a képzeletbeli Csöpi ennél biztosan többet keresett, 6000 forintnál nehéz többre saccolni a bevételeit (rossz magaviselete miatt rádásul biztosan nem kapott túl sok bónuszt, hiszen folyamatosan le is fokozták a sorozat alatt). Ebből egy vadonatúj (szinte minden ruhadarab abban az évben jelent meg), alaphangon is legalább 3000 forintos szettet kigazdálkodni nem könnyű. Különösen akkor nem, ha mellette vitorlást tart fenn az ember (csak az adója közel 1000 forint volt évente) és egész idényre előre kifizeti Matuska fröccseit. Egy bűnügyi jelentésben erre írták volna, hogy pazarló életmódja nem állt arányban a keresetével...     

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr5717843833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mackósajt66 2022.05.31. 05:54:20

Nagyon jó a bejegyzés és felvet további kérdéseket is Csöpi életvitelével kapcsolatban.

Az első, hogy ugye a történet szerint Csöpi helyi rendőr, ehhez képest nincs (se szolgálati, se saját) lakása vagy nem a rendőrségi tiszti szállásán lakik (akkoriban volt ilyen, most nem tudom van-e), hanem egy (akkor) menő szállodában. (Nem emlékszem, hogy ennek okára a filmben bármilyen magyarázatot adtak volna.)

Azt ugye talán még a készítők sem gondolták komolyan, hogy a rendőrség akkoriban egy alacsonyabb beosztású tisztnek egy ilyen helyen bérelt hosszú (vagy akár rövidebb) távon szobát, így a szállodát Csöpi nyilván a saját zsebéből fizette.

Aztán ugye a tenisz mellett ott volt a vitorlázás, a minigolf, mind, mind baromi költséges sport volt akkoriban is és most is.

És nem csak a cikkben elemzett teniszruházat és felszerelés, de emlékszem, hogy a 80-as évek elején egy pár órás teniszpálya bérlet is megfizetethetetlen volt az egyszerű magyar üdülőnek a Balatonnál.

Aztán ott volt az akkor szintén menő állóhajón mulatozás, a dobozos sör (amihez sokáig csak a "dollárboltban" lehetett hozzájutni, stb.

Úgyhogy a készítők szerintem ezen a téren némileg összemosták a mesét a valósággal, mert mindezeket Bujtor István a menő színész és aranyifjú barátai nyilván simán megengedhették maguknak 1980-ban is, de egy egyszerű rendőrhadnagy (illetve egy akkori egyszerű ember) biztosan nem.

csorsza 2022.05.31. 09:08:09

@Mackósajt66: Ja, és úgy törte a Zsigulikat, amikből minden sarkon tartott egyet, mint más a ropit :)
Egyébként remek a bejegyzés, érdekes aspektusa a filmnek. Nyilván, a magánéletben B.I., mint menő pesti színész, ezen a színvonalon élt, és hát a film nem a szocialista realizmus fő szabályai szerint készült :)

octy 2022.05.31. 09:30:58

@csorsza: Nem nagyon tört össze semmilyen autót. Kern tört meg egy rendőrautót. Az első filmjében a saját ezerötös Ladáját is használta. ZP 32-47. A pálinkás termosz is a sajátja volt.

octy 2022.05.31. 09:31:14

Van, akinek meglepő az, hogy ez egy kitalált történet?
A valóságról senki sem szeretne filmet nézni, nem azért járunk moziba.

Buncog 2022.05.31. 10:16:49

-Add már kölcsön a kocsidat!
-Vigyed Csöpikém, benne van a kulcs!

Így ment ez a 70-es, 80-as években...

CSOKKI MÁLNA 2022.05.31. 10:17:01

@Mackósajt66: Sztem Csöpi már nem aktív rendőr a filmben, inkább kiugrott zsaru. Érdekes tovább gondolni a filmet, hogy akkor mivel keresi a kenyerét..Nyilván valami ,,maszek,,. Butikja van, esetleg autószerelő műhelye? Csöpi titkos élete..:)

kewcheg 2022.05.31. 10:17:08

Az is lehet, hogy vitorlás sporttársaitól jutott hozzá.Csík úr meg a többiek se voltak szegények, valószínűleg Csöpi tőlük kapta ajándékba az Adidast, meg a dobozos söröket.

Aszú 2022.05.31. 10:27:02

Sztem Csöpi akkoriban olyan civil szervezetekkel tartotta a kapcsolatot, melyek hajlandóak voltak finanszírozni költséges életyit, csetében népszerűsítve a hanyatló nyugat hazánkat kizsákmányoló márkáit.. Nem csekély súlyú beavatkozásról van szó Magyarország belügyeibe (érted: belügyeibe), a háttérről elég csak annyit írnom, hogy milyen elrendezése volt a tűzcsucsu autókban a motornak?

UBI1889 2022.05.31. 12:56:52

Szerintem sok a 4000 átlagfizetés '80-ban!
Én '87-ben kezdtem dolgozni és 4600-4800 volt a fizetésem és ez elég jónak számított.

grundigg 2022.05.31. 12:56:56

Valami menő télikabátot még felkaphatott volna egy teniszpartira a tűző napon.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2022.05.31. 12:57:03

@octy: Jaja. Hiszen ez csak "játszásiból volt". :-)

Jimbo75 2022.05.31. 12:57:10

Az ugye megvan, hogy ez egy film volt, és nem dokumentumfilm? Olyan filmet az életben nem fogsz találni, ahol minden stimmel....

Disz/zit 2022.05.31. 12:57:24

@octy:

Egy törés volt a filmben, amikor a Mercedes és a Nagypolski ütközött, viszont az sem volt tervezett. Az egyik próbafelvétel során történt a baleset és utána azt be is vágták a filmbe. Olyannyira, hogy rendőri helyszínelés is történt, aminek a képei is megvannak.
De nem két forint volt kifizetni az autókat azt nyilatkozták.

citrix 2022.05.31. 13:28:27

Bizony, egy lefokozott rendőrtiszt aligha villoghatott volna vattaúj 1500-ös Ladában, vitotorláshajóban a Balcsin és menő szerkóban a teniszpályákon. Az ügyvédek, menő orvosok világa az amiben Csöpi szerepelt. Ezen felül voltak a "maszekok", ők ekkoriban már nyugati kocsikban ültek menő cuccokban, csodás nyaralókban a vízparton szürcsölgették a koktélokat. na de az más kaszt volt.

Hunterhund 2022.05.31. 13:28:47

Az adidas cuccokat a Váci kötött gyártotta. Az adidas ment nyugatra, mi meg megkaptuk ugyanazt seniorban, de azért az eredeti is fellelhető volt. Az ecserin amúgy is mindent meg lehetett kapni.
A 80-as években már volt dobozos sör a kocsmákban is. Suli után hazafelé mentünk kéregetni az üreseket a sörösdoboz gyűjteményünkbe. Én mikor először láttam a filmet (balatoni kertmozi mellett a bokorból) nem tűnt elrugaszkodottnak.

Mackósajt66 2022.05.31. 14:44:39

@CSOKKI MÁLNA:

A Pogány Madonnában (1980), a Csak semmi pánikban (1982) és az Elvarázsolt dollárban (1985) aktív rendőrként, rendőrtiszként szerepelt.

Az Elvarázsolt dollárban függeszti fel az Avar István által játszott főnöke, mert felmerül a gyanú, hogy ő ölte meg a hamis dollárokból lopó csávót, de a legvégén, amikor kiderül az ártatlansága, mondja neki, hogy jelentkezzen orvosi vizsgálatra és álljon újra szolgálatba. (A felfüggesztéskor hangzik el egyetlenegyszer a kvízműsorok kedvelt kérdése, Csöpi keresztneve: Tibor)

Az 1991-es Hamis a babában már nem rendőr, hanem a Purci és Társa Bt. részéről vesz részt a nyomozásban. (Erről is volt szó már, hogy vajon mitől lett Bánhidi László elhunyta után a Matuska karakter helyett behozott simlis Purci és Csöpi ekkora nagy spanok, hogy még közös céget is alapítsanak, de most nem ez a téma.)

És persze nem rendőr már a négy mozifilm után leforgatott TV filmekben sem, de azokat inkább hagyjuk....

Írták többen is, hogy a Pogány Madonna nem dokumentumfilm.

Persze, nem az, de attól mert nem dokumentumfilm, Csöpinek még nem kellett volna helyi rendőrként menő szállodában laknia (aminek egyébként emlékeim szerint semmi funkciója sem volt dramaturgiailag), meg nem kellett volna az akkor legmenőbb Adidasban teniszeznie.

Régen láttam már a példaképnek tekintett Piedone, a zsarut, de nem rémlik semmi olyan belőle, hogy Piedone olyan életvitelt folytatott volna, amit egy helyi olasz zsaru ne engedhetett volna meg magának - pedig az sem volt dokumentumfilm.

Ha jól emlékszem, ő például nem Nápoly legmenőbb szállodájában lakott, hanem egy özvegyasszonynál bérelt szobát, és az általa főzött tésztát ette.

paveway 2022.05.31. 17:56:26

Engem is erdekelne, hogy mibol finanszirozta Csopi ezt a "fenyuzo" eletvitelt. Lehet, hogy a vitorlaskikotoben vallalt masodallast, egyeb elonyokert cserebe. Persze igy sokkal erdekesebb az egesz tortenet, mint egy megkeseredett, befordult zsarue.

Magyar Gábor6817 2022.05.31. 17:56:37

Csöpi amolyan ügyeskedő zsaru lehetett, mint a kamionosok anno akik hozták nyugatról a "dolgokat" és ezekből csináltak komoly plusz lóvét. Én úgy képzelem, hogy amolyan seftes arc lehetett nagyon komoly kapcsolati tőkével és innen volt pénze lóvéra...Mivel akkor minden állami volt a szállodai szobát valszeg a BM "foglalta" le és nyilván csak nyárra és ezt a hotelnek le kellett nyelnie.

paveway 2022.06.01. 08:45:56

Valutazas, arany siman belefer es akkor megduplazta a fizeteset. Lehetne meg pl. alkohol, farmer, markas sportruha kereskedelem, de az mar nem illik a karakterehez.

lomposfarkas 2022.06.01. 08:45:58

Tibor? Ezt tutira nem találtam volna el :) Szerintem a legegyszerűbb megoldás, hogy korrupt zsaru volt. Nyilván tudta, kinek kell visszaosztani és a felszínen maradhatott. Hát volt új a Nap alatt? És szerintem az említett Columbo hadnagy keresztnevét sem tudják sokan: Frank. És ha már Csöpi, emlékezzünk meg a "Hamis a baba" emlékezetes szereplőjéról, Bögyös Macáról is :)
www.youtube.com/watch?v=Q4A7THKaeFU

Putyur 2022.06.02. 09:36:12

@Mackósajt66:
"... Az Elvarázsolt dollárban függeszti fel az Avar István által játszott főnöke, mert felmerül a gyanú, hogy ő ölte meg a hamis dollárokból lopó csávót ..."

NEM.

Csöpi már a film elején fel van függesztve, "magas vérnyomás miatt". Valójában valami más van a háttérben: ahogy Tolnai rendőrfőnök (Avar) kifejti Záraynak (Zenthe): "Nem szeretek gengszterekkel dolgozni." (A filmben a DVD-n 9:30-nál.) Csöpi ki is fejti Záraynak, hogy nem indul Kardos (Kern) ellopott rendőrautóját üldözni, mert "... magas a vérnyomásom ..." (DVD: 10:00). Aztán persze elindul...
Amikor Csöpi gyilkosság gyanújába keveredik, Tolnai nem felfüggeszti, hanem őrizetbe akarja venni (DVD: 54:30-nál).
A film legvégén (DVD: 1:21:50) a rendőrfőnök utasítja Csöpit, hogy hétfő reggel orvosi felülvizsgálaton jelenjen meg.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2022.06.21. 10:00:18

Ne feledjük a későbbi filmek is említettek nyugati kapcsolatot... Pár nyugati rokon támogatása sokat ért. Innen a story tovább írható...

Commandante Jayasuriya 2022.06.26. 10:18:34

Ötvös Csöpi a rendszerváltás körüli időszak tipikus figuráját testesíti meg Bujtor filmjeiben. Mindenki a nyugati életszínvonalon szeretett volna élni, ezért ott ügyeskedett, ahol tudott. Ahogy mások, úgy a rendőrök is megpróbáltak némi plusz pénzhez jutni akár valamilyen piramisjáték szervezőjeként, akár más félig legális, vagy illegális seftekkel. Úgy látom itt mindenki megfeledkezett már a BM, és Klapka György üzleteiről, amikor egy ideig a rendőrség járőrautói a Klapka lízing reklámhordozói voltak, vagy éppen a Klapka által nyugatról konténerben behozott használt, többnyire működésképtelen számítógépeket vettek meg a BM számára. Bujtor részben saját magát játszotta el a kissé simlis rendőrtiszt figurájában, mert a filmek pénzügyi hátterének a megteremtéséhez nem kis ügyességre, sőt inkább ügyeskedésre volt szükség, és hát Bujtor nem csak a Balatont, és a vitorlázást szerette, hanem a pénzt is. A hétköznapi emberek számára az Adidas melegítő, a dobozos sör, a VHS videómagnó, és a FA, vagy az Atlantic szappan volt az annyira régen vágyott nyugati életszínvonal tárgyi megvalósulása. Egyébként a márkás teniszruházatot, és az ütőket a volt Vasas focista, Lakinger Lajos Vigyázó Ferenc utcai sportboltjában bárki megvásárolhatta. Ő a sportkapcsolatai, és az ismert teniszező feleség, Szörényi Judit révén jutott ezekhez a portékákhoz. Hosszasan lehetne mesélni arról, hogy hogyan működött ez az ügyeskedésre ítélt ország, Bujtor mesefilmjei visszaadnak valamit azoknak az éveknek a hangulatából.

Commandante Jayasuriya 2022.07.03. 07:23:23

@Commandante Jayasuriya:
A hozzászólásomban szóltam Lakinger Lajosról. Tegnap látott napvilágot a szomorú hír, hogy 79 éves korában meghalt az egykori népszerű focista.
süti beállítások módosítása