Tó-retró

Máig kísért a legrejtélyesebb siófoki haláleset

2019. augusztus 30. - drkardos

A rendőrség szerint véletlen baleset történt 1983-ban, ám sokan a leghíresebb politikai gyilkosságot emlegetik.

elbert1.jpg

 A siófoki móló

Fotó: Fortepan/ Urbán Tamás

 

Több, mint 35 éve, egy tavaszi napon Elbert János az előző rendszer ismert és elismert nyelvzsenije Siófokon a Balatonba fulladt. Persze előfordul az ilyesmi, hiszen sok híres és sikeres ember halt már meg balesetben, sőt szép számmal akadtak olyanok is közöttük, akik önként vettetek véget az életüknek. Csakhogy az Elbert-ügyben túlságosan sok nyitott kérdés maradt, és a hatóságok is meglepően gyorsan zárták le az ügyet, ami szinte azonnal életrehívta a máig nem csitult összeesküvés-elmélet hullámot. Melyet csak erősített, hogy pár hónapon belül Elbert fia és felesége is öngyilkos lett.

            Először is nézzük az akkori nyomozás által feltárt(?) tényeket. Elbert János, 51 éves korára szinte mindent elért, amit az előző rendszerben csak el lehetett érni: színházak játszották az általa fordított darabokat, folyamatos vendég volt a TV és rádióműsorokban, több egyetemen volt óraadó tanár, ráadásul szinte nem volt olyan fontos külföldi (különösen orosz és lengyel) tolmácsolási feladat, melyet nem őrá bíztak volna. Gyakorlatilag a legfelsőbb körök állandó tolmácsának számított a diplomáciai életben. Ráadásul – bár felesége korábban depresszióban szenvedett – magánélete is teljesen rendben volt. Kiválóan nevelte 17 éves fiát és remek férjnek is számított (legalábbis semmilyen bizonyíték sem támasztja alá ennek ellenkezőjét). Minden a legtökéletesebben alakult számára, amikor egy napon kapott egy megmagyarázhatatlan telefonhívást a pesti irodájában, mely után nem sokkal a térdig érő Balatonban találtak rá holtan.

           1983. március 9-én Elbert a Színházi Intézet igazgatói irodájában végezte napi teendőit, amikor titkárnője fél tízkor egy telefonhívást kapcsolt be neki. A beszélgetés alig fél percig tartott, és utána a férfi azonnal, mindenét (még a legfontosabb noteszét is) hátrahagyva kiviharzott a helyiségből. Titkárnőjének csak annyit mondott, hogy hamarosan visszajön és üres kézzel(!) távozott. A rendőrségi vizsgálat szerint ezután a Magyar Rádióba sietett, ahol felvette esedékes 1050 forintnyi honoráriumát, majd a Déli pályaudvaron oda-vissza jegyet vásárolt Siófokra.

elbert2.jpg

Elbert János (középen) egy interjú közben

Fotó: Fortepan/ Hunyady József

 

A vonaton tudta meg, hogy Lepsénynél vágányjavítás miatt nem jár a vonat, így pótlóbuszra kellene szállnia. Elbert a kalauz elmondása szerint ekkor azonnal aziránt érdeklődött, hogy így várhatóan mikor érkezik Siófokra. Amikor megtudta, hogy nem valószínű az egyórás érkezés, nagyon komor és feszült lett. Lepsénynél nem is szállt fel a buszra, hanem taxit fogott és a siófoki Bányász üdülőhöz vitette magát. A sofőr vallomása szerint ekkor már egy papírba csomagolt dosszié féleséget szorongatott a kezében, és több ízben is az órájára nézett.

            Az üdülőben megpróbált kávét kérni magának, ám az ottani gép éppen nem működött, így a recepciós javasolta, hogy menjen át egy közeli szállóba, ahol tud magának feketét szerezni. A férfi ekkor a fali órára pillantott és mivel a recepciós is követte a pillantását, pontosan tudjuk, hogy 12 óra 55 perc volt. Elbert ekkor kijött az üdülőből, és többé nem látták élve. Másnap 10 óra környékén egy kutyasétáltató találta meg a vízben lebegő holttestét a móló melletti 60-80 cm-es vízben. Ezek a tények, melyeket a rekordsebességgel lezárt nyomozás derített fel, ám a további megállapítások jó része már több kérdést vet fel, mint amennyit megmagyaráz.

            A jegyzőkönyvek szerint a holtesten felhámsérüléseket találtak a fejrészen, a tüdejében víz volt, míg körülötte százforintos papírpénzek úszkáltak a Balatonban. 13 dioptriás szemüvegét a zsebében találták meg sértetlenül, míg a karján lévő óra egy nagyobb ütés hatására, 1 óra 05-kor megállt. A rendőrség ezen jelek alapján rövid időn belül bejelentette, hogy véletlen baleset történt. Az öngyilkosságot azonnal kizárták, hiszen a móló túloldalán a víz több méter mély volt, így valószínűleg oda ugrott volna, ha ilyen szándékai vannak. A gyilkosságot újra csak kizárták, mivel a holttesten nem voltak dulakodásra utaló nyomok és a tüdőben lévő víz arra utalt, hogy még élt, amikor a Balatonba esett. A megállapítás szerint Elbertet valószínűleg az arcidegzsábája vette elő, mely hirtelen hatalmas fájdalommal jár. Ennek enyhítésére a csúszós köveken lemászott a vízhez, mert ilyen esetekben a hideg azonnal csökkentheti a fájdalmat. A köveken valószínűleg megcsúszott, beverte a fejét és a vízbe zuhanva azonnal megfulladt. Azonban maradt itt néhány kérdés...

                Először is, senki sem látta a mólón a férfit, noha ez a terület márciusban sem teljesen kihalt, igaz ezt még lehet a borús, szemerkélőesős idővel magyarázni. Szintén furcsa, hogy a karján lévő óra nem csak az időt, hanem a napot is mutatta és eszerint 1 óra 5 perckor állt meg, de március 10-én(!). Mivel aznap délelőtt találták meg, így lehetséges, hogy nem kora délután, hanem hajnalban esett a vízbe (ez magyarázná, hogy nem látták a mólón fényes nappal). Persze ekkor felmerül a kérdés, hogy hol volt a két időpont között eltelt 12 órában? Az összeesküvéselmélet-hívőknek segített a rendőrség nyilatkozata, miszerint Elbert valószínűleg a februári szökőnapon felejtette el átállítani az óra naptárját és ez okozta az eltérést. Csakhogy ebben az esetben a kalendáriumot vissza kellett volna tekerni egy nappal, így 8-át mutatott volna 10-e helyett. Szintén megmagyarázhatatlan, hogy a férfi zsebéből kiesett papírpénz hogyan nem ázott el 21 óra alatt annyira, hogy elmerüljön a Balatonban?

            A kérdések pedig még hosszan sorakoznak, és tovább fűti a vadabbnál-vadabb elméleteket a tény, hogy apja halála után nem sokkal fiát, ifjabb Elbert Jánost a Dunában találták holtan (hivatalosan öngyilkosság), míg 10 hónappal később felesége egy pesti bérház emeletéről vetette magát a mélybe. Az összeesküvés-hívők biztosak abban, hogy Elbertet politikai okból ölték meg, hiszen túl sok dolgot hallott a komoly államközi megbeszéléseken, de volt már, aki a család zsidó származása miatt a Moszad vonalat tartja igaznak. Az esetről pedig könyvek, sőt film is készült. Azonban ezek is csak feltevésekre építenek, hiszen az igazság máig nem derült ki, és az idő múlásával egyre kisebb az esélye, hogy megtudjuk, hogy fulladt a híres műfordító, irodalmár a térdig érő Balatonba...

Nosztalgiázz velünk! Nézd meg az előző rendszer ihlette retró kollekciónkat itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr7515031608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

betamàs 2019.08.31. 04:59:34

Egykor az üggyel foglalkozó nyomozó nyilatkozta, hogy egy nő bevallotta neki, hogy látta, mikor Elbert beleesett a vízbe. A nővel Elbertnek viszonya volt, ezért megkérte a nyomozót, hogy ne fedje fel kilétét.
Forrás: XXI század c. műsor.
Hogy ezek után a szervek miért nem nyitották újra az aktát? Újabb rejtély

fhdgy 2019.08.31. 10:06:24

Apósom magas beosztású katonatiszt volt ( magam is, mint a nickemből látszik ).

Ő az eset után, hogy mennyi idővel, már nem emlékszem, azt mondta, hogy a szovjet titkosszolgálat ölte meg. Okot is mondott.

Péter 2 2019.08.31. 13:06:33

@fhdgy: Egy főhadnagy "magas"? Ne haragudj, nem bántani akarlak, de: izé...

prukker 2019.08.31. 13:06:39

@fhdgy: A főhadnagyi rang max a háborúban jelent magas beosztást... :)

Darth Revan 2019.08.31. 13:06:46

@fhdgy: a fohadnagy az magas beosztas?!

kéki béla 2019.08.31. 13:07:20

Cenzúra... nekem is van "naptáras", mechanikus órám. Mivel rosszul látok, a naptárat időtlen idők óta nem állítgatom.
Másrészt: abból, hogy egy óra sérült, még nem következik, hogy a sérülés időpontjában állt meg...

Csacsicska 2019.09.01. 07:01:22

Én úgy tudom, hogy Elbert 1956-ban Kádár és Andropov között tolmácsolt, a "sajnálatos események" idején. Andropov akkor budapesti nagykövet volt. Elbert tehát "nagy idők" tanúja volt. Halála akkor következett be, amikor Andropov hatalomra került a Szovjetunióban. Kérdés, hogy kinek lehetett kényelmetlen Elbert tudása. Mondjuk ez összecseng a fentebb említett szovjet titkosszolgálat teóriával.

Bubuci 2019.09.01. 07:01:40

@Péter 2: Kevered a dolgokat A magas beosztáshoz nem feltétlenül kell magas rendfokozat. A kettő nem zárja ki egymást. Valószínűleg nem voltál katona különben tudhatnád mi a különbség a beosztás és a rendfokozat között!

cavalry 2019.09.01. 07:01:47

@Darth Revan: A "főhadnagy" az rendfokozat, a beosztás meg a munkakör. Semmi akadálya annak hogy egy tiszti rendfokozatú katona akár főtiszti beosztást töltsön be. A fontosság meg egy teljesen más kérdés, a munkakör is lehet sokkal fontosabb mint az átlag. Az talán ismert hogy a "vezérkari főhadnagy" pld magasabb beosztás volt mint egy csapattisztnél előforduló századparancsnok, hiába százados a rendfokozata. Ha bizalmi helyen dolgozik és mondjuk egyetemi végzettségű matematikus valaki és tegyük fel rejtjelzéssel foglalkozik hiába csak főhadnagy lehet hogy kétszer annyit keres mint egy őrnagy. De lehet valaki vezérőrnagy mert megtartja a rendfokozatot nyugdíj előtt és a beosztása csak névleges.

fhdgy 2019.09.01. 07:01:54

@Péter 2: @Darth Revan: @prukker: Szerintem nem voltatok katonák! Keveritek a rendfokozatot a beosztással!

Weißkopf 2019.09.01. 07:02:01

1983 nem volt szökőév, vagyis Elbert János órája a halál beálltakor már 3 éve rossz napot mutatott. 3 éven át nem zavarta ez őt?

VonBraun 2019.09.01. 07:02:07

fhdgy nem írta, hogy melyik szolgálatnál fhdgy, lehet hogy olyannál, ahol ez már számít...

kéki béla 2019.09.01. 07:02:16

@prukker: define magas! Nálunk a laktanya parancsnok is főhadnagy volt... szerencsére már csak az akkori pofájára emlékszem, még a nevére sem...

József Kodácsi 2019.09.01. 07:02:30

@Péter 2: Nézőpont kérdése.Egy kopasznak az örvezető a legmagasabb rangu katona.:))

prolee 2019.09.01. 07:02:33

A beosztás és a rendfokozat nem feltétlenül alakul párhuzamosan.

fhdgy 2019.09.01. 08:43:38

@ikaruss: Kettős ügynök volt és lebukott!

Pontosabban hármas ügynök volt. A magyaroknak, az oroszoknak és a "rohadt" kapitalistáknak is.

háromperhármas 2019.09.01. 08:43:43

A Moszad ügynöke volt, a kapcsolattartójával találkozott, és bejelentette, hogy nem akar tovább velük dolgozni. A többit találjátok ki.
:-)

lomposfarkas 2019.09.01. 12:16:05

@kéki béla:
"abból, hogy egy óra sérült, még nem következik, hogy a sérülés időpontjában állt meg"
A világirodalom összes krimije leírja világosan, hogy ez pontosan így van. Miért zavarta volna meg a korabeli rendőrség ezt a hitet :))

Udo von Schmetterling 2019.09.01. 12:16:14

A nemrég elhunyt Ungvári Tamás -aki Elbert János unokatestvére volt- A védelem tanúja címmel,könyvet írt az esetről.

FL1956 2019.09.01. 12:16:20

Magántaxisként én vittem a Déli pályaudvarra,valahol az Astoria környékén intett le.

karmon manna 2019.09.01. 12:37:47

Na de miért hívták a Balatonhoz és miért épp Siófokra, ahol napközben is előfordulnak kutyasétáltatók?

Weißkopf 2019.09.01. 16:59:29

@karmon manna: Hogy egy régi formulával válaszoljak: Ignoramus et ignorabimus.

lomposfarkas 2019.09.02. 05:22:02

No, még feszült bennem pár gondolat, csak siettem a vonathoz :)
A dátumról: a dátumos karórákban a tárcsán 1-31 beosztás van, ez pörög körbe. Így kéthavonta, a nem 31 napos hónapok után előre kell tekerni, hogy átugorja a 31-et és elsejét mutasson. 1983 február 28 után már március 1 jön, tehát elsején előre kell tekerni 3 napot. Ha ez elmaradt, ahogy a rendőrség nagyon raffináltan sugallta, akkor március 9.-én az óra 6.-át mutatott volna.
Másrészt az is változó, hogy az órák mikor váltják a dátumot, de ez lehet egyéni változó is, pl. egy javítás után kicsit más szögben teszik vissza a mutatókat és máris nem pl. este 11-kor kezdi a dátumváltást, hanem pl. éjjel 1-kor. És az se mindegy, hogy a dátumváltás mennyi időt vesz igénybe, adott tipusnál akár órákig is eltarthat, bár az adott tipus ismeretében egy gyűröttebb képú órásmester ezt meg is tudná mondani. És persze azt sem tudjuk, hogy az áldozat mennyire tartotta karban a dátumot az óráján.
Szóval személy szerint én a dátumkérdésre nem építenék nagyobb várakat, annyi benne a problémás változó.
A vicces rész, hogy a mutatós kvarcóráknál is eltérő ez a dátumos játék, van ami a mechanikus áttételezés alapján pl. fél óra alatt tekeri át a dátumtárcsát, de van olyan szerkezet, ami éjfélkor másodpercre pontosan átugrik.

betamàs 2019.09.03. 04:45:45

Kovács István, a volt sófoki rendőrkapitány visszaemlékezése 10:30 - nél:
youtu.be/1hlWKBJCC4c

kolomparlole1114 2019.10.13. 17:41:48

@Csacsicska: ""sajnálatos események" idején"

Már Trianon alatt is? :D

kolomparlole1114 2019.10.13. 17:42:04

@Darth Revan: Nem. Diplomával egyből azzal kezdesz. Mostanában csak egyetemi diplomával, fősulival sima hdgy.

kolomparlole1114 2019.10.13. 17:42:20

Így látatlanba, csak a jelek alapján azt mondanám hogy kém volt és lebukott, eltűntették. Persze logikus kérdés hogy egy nyelvész ugyan mit tudhat - hát ő valszeg nem sokat, de a komoly ismerősei annál többet, ő csak a másoktól hallottakat adhatta át.
süti beállítások módosítása