Tó-retró

IKKA, így üzérkedtek a korai szocializmus feketézői

2019. december 28. - drkardos

Így lehetett BMW-je, nyugati parfümje a szerencséseknek, csak IKKA-utalvány és egy gazdag nyugati nagybácsi kellett hozzá.

 ikka1.jpg

Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár, Magyarország folyóirat 1970.

 

Sokan nem is gondolják, de az 50-es és 60-as években is lehetett BMW-t, Fiatot és Renault autót kapni Magyarországon, ahogyan a különböző márkás műszaki és divattermékekhez is hozzájuthattak a szerencsések. Ehhez nem kellett más, csak egy adakozókedvű nyugati rokon és az IKKA. Ez utóbbi az 1950-es és 60-as években élte virágkorát, de tulajdonképpen a II. Világháborút követően született. Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a diplomata és dollárboltokról, amelyeket kifejezetten a külföldi valuta országban tartásáért hozott létre a szocialista vezetés, és ahol különböző nyugati márkákat és luxuscikkeket lehetett vásárolni. Hasonló célt szolgált a jóval korábbi IKKA is, amely eredetileg a nyugati segélyezési akciókból fejlődött ki. Az első IKKA említés 1949-re tehető, amikor a kanadai és amerikai újságok hirdetéseket tettek közzé a tengerentúlra menekült magyaroknak, hogy miként segíthetik szeretetcsomagokkal otthon maradt rokonaikat és barátaikat. Ezeket a csomagokat hívták IKKA-nak (Ibusz Külforgalmi Közért Akció), amelynek keretében eredetileg a kint összerakott élelmiszer és ruhacsomagok kerültek kiszállításra az IBUSZ által. Az IKKA-n keresztül teljesen vám- és költségmentesen kaphatták meg a címzettek a nekik szánt küldeményeket. Később a nagy sikerre való tekintettel a rendszer elkezdett bonyolódni, és már elég volt az adományozó külföldieknek pénzt befizetni az adott IKKA képviseletre, mert az még a csomagok összeállítását átvállalta. Létre is jött több IKKA ügynökség az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában egyaránt. Ezeket már itthon az időközben létrejövő külkereskedelmi vállalat a Monimpex kezelte, illetve az azon belül kialakított IKKA-részleg. A hazai csomag-átadást a fővárosi IV. kerületben, a Váci-utca 27-es szám alatt intézték eleinte. Egyébként az IKKA nem kizárólagosan magyar találmány volt, hasonló módon segíthették nyugatról az otthon maradottakat a lengyel Pekao, a csehszlovák Tuzex, az NDK-beli Genex rendszerekben is.

ikka.jpg

Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár, Érmetani Lapok 2012.

 

 

Az 50-es években főként kávét, szeszes italt, cigarettát, ruhaneműt tartalmazott az adott IKKA csomag, amelyet a befizetett dollár értékében a címzett itthon választhatott ki. Később az IKKA-listába bekerültek a technikai árucikkek, a személygépkocsik (még a nyugati márkák is), a lakások és az utazás is. Egy időben még hízott sertést, sírgondozást, sírcsokrot, koszorút és gyógyszert is lehetett kapni az IKKA árlista szerint. A Monimpex ugyanis minden évben létrehozott egy egyre bővülő listát, amelyben ajándékcsomagok és különböző nyugati tárgyak kaptak helyet, és ahonnan szabadon válogathattak az IKKA-csomagok címzettjei. A rendszer egyszerűsítése érdekében az 50-es évek végén megjelentek az IKKA-utalványok is, amelyek egyfajta csekknek számítottak, és különböző címletekben kerültek forgalomba. Ezekkel az utalványokkal az itthoni IKKA-lerakatokban bárki vásárolhatott az ott felhalmozott nyugati árucikkekből.  Így tulajdonképpen a kint befizetett valuta soha nem került ténylegesen a hazai elvtársak kezébe, viszont a helyette átadott IKKA utalványokért értékes termékeket vehettek. A rendszer rendkívül népszerű volt mind a külföldi honfitársaink, mind pedig az itthoni rokonok és ismerősök között. A 70-es évek elejére mintegy 25 fő ügynökség és 250 alügynök működött a világon az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Európa nyugati államaiban.

 

Igen ám de az utalványrendszer, és a hőn áhított nyugati termékek országba áramlása felkeltette az üzérek figyelmét is. Az 1960-as évek elején több csalást is megszellőztetett a sajtó, ami az IKKA utalványokkal volt kapcsolatos. Az V. kerületi rendőrség őrizetbe vette például Reinitz Vilmost, aki IKKA üzérkedésből élt, azaz felvásárolta az IKKA lerakatok előtti utcákban a megajándékozottaktól az utalványokat, majd azokat hűtőgépre, mosógépre és egyéb műszaki cikkre váltotta be. Csaknem 5000 forintot forgatott meg hetente, és a több száz elektronikai cikket darabonként 400—600 forintos haszonnal adta tovább, a teljes tevékenysége során a becslések szerint 50.000 forintot is kereshetett. Később az 1960-as évek végén, már a 200 ezres szintet is elérte az aktuálisan lefülelt üzérek általános nyeresége, így a párt gazdasági bizottsága úgy döntött, hogy meg kell reformálni az IKKA rendszert. Egyrészt a sötét, rossz állapotban lévő IKKA-lerakatok helyett a Monimpexnek létre kellett hozni egy világos és tetszetős IKKA-áruházat, másrészt az OTP-nek át kellett venni az IKKA-utalványok pénzforgalmát. 1968-tól immár nem utalványokat kaptak a megajándékozottak külföldi rokonaiktól, hanem pénzt az OTP-fiókokban, esetleg ajándékcsomagot vagy nagyobb értékű tárgyat a kijelölt átvevő helyen. Mindezen túl a virtuálisan létező IKKA-utalványok dolláronként 30 forintos alapon a nagyobb áruházakban vásárlásra, illetve bármely OTP-fiókban vagy postahivatalban készpénzre voltak beválthatók. Az utalványok és az IKKA-lerakatok eltűnése tulajdonképpen az üzérkedés visszaszorulását hozta magával, illetve az ügyeskedők áttették székhelyüket a dollárboltok és a diplomataboltok környékére, amelyek a 70-es évektől kezdve lassan teljesen átvették az IKKA-biznisz terepét.

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr8215368732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huszkupac 2019.12.30. 05:03:35

A Váci utca a belvárosban található. Én a Münnich Ferenc utcában emlékszem Ikka fiókra.

lobster thermidor 2020.01.03. 08:21:44

Az IKKA előtt simán lehetett utalványokat venni az ott lazán sétálgató űzérektől, vagy azoktól, akik jó magyar forintra akarták váltani az utalványaikat. Egyébként pedig az IKKA üzlet az V. Ker. Tüköry utca 4. számú házban a Széchenyi utca sarkon volt.
www.flickr.com/photos/125657625@N05/25290458042

Perler Zuárd 2020.01.08. 19:45:19

@kisnagyember: A Pevex Cseszkóban volt, ha jól emlékszem. A PKO (ejtsd: pekao) pedig Lengyelországban.
süti beállítások módosítása