Tó-retró

A Mézes Mackó büfé átka

2020. március 02. - drkardos

Bár a Mézes és a belőle kinőtt Mackó-hálózat elsöprő sikert hozott, alapítói számára inkább átoknak bizonyult ez a siker.

mezes_macko2.jpg

Fotó: Fortepan/ Szabó Gábor

 

 

1971 nyarán egy új étterem nyílt meg Siófokon, Jeges Mackó néven. Az előzmények ismerete nélkül ez nem tűnik különösebben nagy horderejű dolognak a Balaton fénykorában, amikor évente több hotelt és éttermet adtak át. Azonban a Jeges Mackó mégis jelzésértékű volt, hiszen egyszerre mutatta a Mackó-hálózat zsenialitását azáltal, hogy több, mint másfél évtizeddel az első büfé után is nyílt még új, és azt is jelezte, hogy már egy új vezetés az eredeti koncepciónak hátatfordítva „szülte meg”. Ónody Lajos, az első Mackók „atyja” ugyanis ekkor már nem csak, hogy nem volt az Éttermi és Büfé Vállalat vezetője, de túl volt a börtönbüntetésén is, majd megrokkanva és meghurcolva próbált visszailleszkedni a társadalomba.  

            Pedig az egész szinte álomszerűen indult. 1955 január végén a Kígyó utcában egy új típusú büfé nyílt meg, melyben kiváló minőségben, de kizárólag – az addig még alig ismert - hidegkonyhai készítményeket, kaszinótojást, majonézes salátákat és hasonlókat lehetett kapni. Az akkor szinte nem is létező közétkeztetés vákuumába érkező Mézes Mackó zajos siker lett, és kevesebb, mint egy év múlva elkezdett kiépülni a Mackó-hálózat. 56 februárjában a XII. kerületi Kis Royal étteremben nyílt a Kis Mackó, nyár végén pedig az Emke melletti Színház étteremben a Színház Mackó. De az új büfék nem csak a fővárosban, hanem vidéken is megjelentek, hiszen 1956 júniusában Siófokon, egy évvel később Veszprémben és Győrött is megjelent a Mackós cégtábla, az iram pedig ezután sem lassult.

mezes_macko1.jpg

Fotó: Fortepan/ Bauer Sándor

 

            Az emberek szerették az elérhető áron kínált, laktató és kiadós hidegkonyhai készítményekből álló étlapot, a vállalat pedig örült a – melegkonyha híján – kisebb költséggel megnyitható büféknek. Mindez elsősorban két férfinak, a vállalatot vezető Ónody Lajosnak és a hidegkonyhát Magyarországon meghonosító Tárgyik Sándornak volt köszönhető. Utóbbi - mármint Tárgyik - találta ki a Mackó koncepciót és a nevet is, mely egy gyermekkorában olvasott meséből jött. Valójában könnyen megjegyezhető volta és kedves hangzása miatt javasolta, hiszen a büfék kínálatához egyáltalán nem illett ez az elnevezés. Ónody pedig – akit azért neveztek ki, hogy talpra állítsa a romokban heverő közétkeztetést – tető alá hozta a hálózatot.

            Valójában Ónody rátermettségét még ellenzői is elismerték és nagyra tartották, hiszen a gondjára bízott éttermeket, majd később a balatoni szállodákat mind jövedelmezővé tette, és ezzel gyakorlatilag megteremtette a magyar turizmust. Ennek fontossága pedig könnyen belátható a kommunizmus éveire jellemző valutahiányos időszakban. Valójában a férfi kora egyik legjobb vállalatvezetője volt, ám a kommunizmus korszakában nem igazán erre lett volna szükség.

            Annak ellenére, hogy az ő feladatai közé tartozott a legfontosabb elvtársak szórakoztatása – melynek tökéletesen eleget is tett – soha nem tartozott a politika belső köreihez. A gödi házában rendezett gátlástalan orgiák sok kiváltságot biztosítottak a részére, de kapcsolati tőke helyett ezek csak a bűnbaki státuszát erősítették. A keményvonalas kommunisták soha nem kedvelték, és a többek között állandó nyugati útlevéllel is rendelkező Ónodyt folyamatosan célkeresztjükben is tartották. A kiváló lehetőség az eltávolítására pedig 1964. október 14-én nyílt meg, Hruscsov Szovjetunióbeli leváltásával.

            Ahogy ilyenkor lenni szokott az új vezető, Brezsnyev elvárta, hogy a keleti-blokk országai bizonyítsák a hűségüket a kommunista ideológia mellett, és erre remek alkalmat teremtett egy ilyen dekadens figura eltávolítása, és az általa szervezett orgiák felszámolása. A tárgyalás folyamán csakhamar kiderült, hogy a politikai kapcsolatok hiánya mennyire fontos, hiszen a perben végül csak Ónodyt hurcolták meg, és munkatársai – közöttük egyébként Tárgyik Sándor is – letöltendő börtön nélkül úszták meg a dolgot. Az orgiákon résztvevő politikusok egy részét ugyan leváltották a posztjukról, ám ez évekkel később történt meg, hogy az embereknek ne tűnjön fel az összefüggés.

            Példát akartak statuálni a férfi kapcsán, s bár a bíró végül alig több, mint 10 ezer forintos bevételről beszélt Ónody kapcsán, ennek ellenére 6 és fél év börtönt kapott. Ráadásul egy ilyen horderejű – politikusokkal terhelt – bűntény esetében az alig három hónapos átfutás is meglehetősen szokatlan. Rajta kívül még egyetlen ember szenvedte meg az egész ügyet, név szerint Bara Margit színésznő. Az ország legtehetségesebb és legígéretesebb díváját egy névtelen feljelentés, és egy szinte használhatatlan kép alapján keverték az ügybe, holott ő végig azt állította, hogy nemhogy az orgiákon nem járt soha, de nem is ismerte Ónodyt. Ő valószínűleg egy jó kapcsolatokkal rendelkező, féltékeny asszony szemét szúrhatta, és neve jól bizonyította a Szovjetunió felé, hogy nálunk bizony senki sem érinthetetlen. Így őt is meghurcolták, letiltották színházi és filmszerepeiről, karrierjét pedig – akárcsak Ónodyét - végérvényesen derékba törték. Helyüket pedig csakhamar kevésbé tehetséges, de jobb kapcsolatokkal rendelkező emberek vették át...      

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr8815499914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.03.03. 11:23:47

A szocializmus teljesen megérdemelten került a történelem szemétdobjára. Nem csak egy tömeggyilkos rendszer volt (úgy 10-20 Holocaustra való polgári áldozattal) de ráadásul, mint ez a példa is mutatja, impotens is. Az egyetlen, ami jó volt benne, hogy akkor voltunk fiatalok.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.03.03. 11:24:22

"...s bár a bíró végül alig több, mint 10 ezer forintos bevételről beszélt Ónody kapcsán,..."

Először is sajnálom ezt a zseniális embert, nem ő volt az egyetlen tehetséges ember -akadt még néhány millió 40 év alatt- akit bedarált, ledarált a rendszer, másodszor a szavakat értem, de a mondatot nem. Mit akar ez jelenteni? 10 ezret lopott a kasszából? Naponta? Havonta? Évente? Vagy túl kevés volt az állami vállalat napi bevétele, és ezért a messze földön híres kommunista/szocialista -kapitalisták leültették 6 és fél évre? Vagy ennyibe kerültek egy évben vagy egy hónapban az orgiákra szerződtetett kurvák, és azt gyanították, hogy ez kevés, mert volt egy központ direktíva a kurva-kvótákra, és a többit lenyúlta, és ezért leültették az elvtársak?

Valaki magyarázza már meg, mi van abban a mondatban. Köszi.

Egyébként érdekes poszt, mint mindig, nem ismertem ezt a történetet a szocializmus szép évtizedeiből. Ami elég ritka nálam, ha e korról van szó, kicsit meg is vagyok lepve, hogy ebbe nem futottam még bele soha.

drkardos 2020.03.03. 11:28:10

Íjász!
A teljes - állítólag - elsikkasztott kevesebb, mint 200 ezer forintból (ezt sem sikerült egyébként bizonyítani), a teljes regnálása idején volt alig több mint 10 ezer Ónody haszna. Ennyiért akkoriban letöltendőt sem nagyon kaptak... Sajnálom, ha nem volt egyértelmű a mondat.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.03.03. 18:50:37

"Ő [Bara Margit] valószínűleg egy jó kapcsolatokkal rendelkező, féltékeny asszony szemét szúrhatta..."

Bara Margit '64-ben ment hozzá Gyarmathy Dezsőhöz és talán itt lehet a nyitja a fent említett féltékenységnek...

fran7 2020.03.03. 18:50:39

@drkardos: Csak halkan jegyzem meg, hogy a 10 ezer ft olyan fél vagy egy évnyi fizetés. Utánanézve. 1757 ft volt egy havi átlag fizetés 1964-ben. S ennek tükrében a 200 ezer már egészen elképesztő összeg volt a kora átlagemberének.
Mindamellett mindannyian sejtjük, hogy nem a valós összegek szerepeltek az ítéletekben.

Éva Földes 2020.03.05. 05:21:05

@midnight coder: ez nem a holocaust relativizálása? "1o-2o", az 1o x 5 millió, 2o x 5 millió ??

Commandante Jayasuriya 2020.03.11. 08:35:59

A vendéglátóiparban jóval többet kerestek az átlagfizetéseknél, ezért nem is érdemes semmilyen összehasonlítást tenni. A pincérek a borravalókból, a túlszámlázásokból, a szakácsok a normánál kisebb súlyú húsadagok tálalásával, a pultosok pedig a szeszes italok, és a kávé körüli manipulációkkal jutottak plusz pénzekhez. A szereplők többnyire összejátszottak egymással, mert úgy tudták csak kivenni a pénzt az üzletből az így összehozott pénzt, és megállapodás szerint "risztelték" a hasznot. Azt is tegyük hozzá, hogy a vendéglátásban dolgozók keresete nem érte el az átlagbérek színvonalát, hanem annál alacsonyabb volt.

Dömötör Lóránd 2020.03.15. 06:49:22

@Éva Földes: Kínát, Szovjetúniót, Vietnámot stb. beleszámolva 200 millió körül van a csökkent értelmi képességűek által visszasírt kommunizmus áldozatainak száma. Ha ezt hússzal osztod, még akkor is bőven a hivatalosnak tekintendő számsorok fölött van.
süti beállítások módosítása