Tó-retró

Gyermekkorunk márkái régebbiek, mint gondolnánk

2020. július 02. - drkardos

Melba kocka, IBUSZ, Ultra, Caola. A hetvenes évek szüleményeinek gondolnánk őket, holott némelyikük 100 éves is elmúlt!

 regi_markak1.jpg

Caola hirdetés 1923 januárjából

 

Amikor az ember gyerekkorában találkozik egy márkanévvel, akkor könnyedén képes azt az adott korszak találmányaként elraktározni. Akik a hetvenes években voltak fiatalok, azok valószínűleg az akkor ismert márkák nagy részével is hasonlóan vannak. A legtöbbünk esküdni merne, hogy ez vagy az a termék, gyár szolgáltatás a kommunizmus műve, hiszen ő abban az időszakban ismerte meg. Hoztunk pár példát, melyek esetében ez bizony hatalmas tévedés!

            A felsorolásból bizonyos szintig kilóg a Zwack Unicum (a hetvenes években inkább csak Unicum) esete. Ennél a márkánál ugyanis szinte mindenki sejti, hogy jóval előbb jött létre, mint hogy a naptár a hetvenes évekre fordult, és ez pontosan így is van. A Zwack családban ugyanis már az 1790-es években létezett az elsősorban gyomorbántalmakra használt alkoholos receptúra, melyet végül 1883. május 22-én délelőtt 11 órakor lajstromozott be a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (a vörös keresztes jelöléssel együtt). Három évvel később pedig már az első hirdetési kampánya is lezajlott a gyógynövény-likőrnek, melyet akkoriban elsősorban kolera ellen javasoltak. Ilyen irányú gyógyhatását egyébként – a hirdetés szerint – már Alexandriában, Toulonban és Marseille-ben is bizonyította addigra az Unicum.

            A következő márka a jóval beugratósabb, mint a Zwack likőr volt, hiszen az IBUSZ neve valóban erősen összeforrt az előző rendszerrel. Ennek ellenére a vállalat jóval korábban, 1902-ben alakult meg, Idegenforgalmi és Utazási Vállalat Rt. néven, a MÁV kötelékén belül. 1926 decemberében Kelety Dénes, a vasúttársaság elnöke gondolta úgy, hogy minden érdekeltségüket egy cég alatt kellene egyesíteni, így a már említett utazási Rt egyesült az Általános Beszerzési és Szállítási Rt-vel. Az újszülött neve Idegenforgalmi, Beszerzési, Utazási és Szállítási rt., vagyis IBUSZ lett. Vagyis nem csak, hogy jóval régebbi, mint az előző rendszer, de igazából a nevében a „busz” szó is csak véletlenül szerepel...

            A két dátum között is történtek dolgok a hazai piacon, ugyanis 1912-ben, a Jósika utcában gyárat létesített Baeder Hermann vegyész. Nem mond semmit a neve? Nem csoda, ugyanis ő jóval kevésbé lett híres, mint termékcsaládja, a Caola. A név maga a kislányától érkezett, aki gyermekkorában így ejtette ki a nevét (eredetileg Karola) és először egy 1923 januári hirdetésen tűnt fel, egy púder mellett. A Caola szappan sem váratott magára sokáig, hiszen azt egy görög küldöttségnek mutatták be első ízben, 1928-ban.  

            Édes kis titkok ezek, csakúgy, mint némelyik csokoládé valódi életkora. Elég, ha a gyerekkori kedvenceink közül csak kettőt, a Tibi csokoládét és a Melba kockát emeljük ki. Bár igazán letagadhattak volna pár évet, ezek mindketten 1936-ban látták meg a napvilágot.

regi_markak2.jpg

Az első Tibi hirdetés 1936-ból

 

Előbbit a Stühmer családnak köszönhetjük, akik az említett év májusában egy komoly reklámhadjárat keretében vezették be a márkát (az Alcosta csokival együtt) „Nem csak a Mama kedvence” szlogennel. A Szerencsi Csokoládégyár végül csak egy hónappal maradt le, hiszen 1936 júniusában ők is újdonságokkal rukkoltak elő a Fincsi cukorkával, a Gri-Gri szelettel és a Melba Kockával.  

            Ha már az imént szóba került a MÁV, akkor említsük meg, hogy szintén nekik köszönhetjük a Konzum Fogyasztási Szövetkezet átnevezését Utasellátó Nemzeti Vállalatra. Igaz erre a tettre egy kormány határozat kötelezte őket, melyet 1948 november 19-én hoztak. Az újonnan megalakult cég, melynek vezérigazgatója Szolga István lett, átvette a Konzum boltjait a Keleti- és a Nyugati pályaudvar épületében, melyek ekkortól étteremként is funkcionáltak. A boltok átalakításához a kölcsönt biztosan nem az OTP adta, hiszen az Országos Takarékpénztár csak következő év, vagyis 1949 március 1-én alakult meg. Miután magába olvasztotta a Pesti Hazai Első Takarékpénztárat és annak ügyfélkörét, és 1957-től elindította a Totó és Lottó játékokat is.

Az új irodákban valószínűleg már Ultrával tisztították a piszkos edényeket, hiszen ezt a teljesen új típusú mosogatószert 1956-ban fejlesztették ki és dobták piacra. A Gyárélelmezési Vállalat laboratóriumában hosszabb kísérletezés után sikerült az újfajta, a korábbiaknál hatékonyabb anyagot kifejleszteni a háziasszonyok számára, melyet az Ipari Segédanyag Gyár készített és hozott forgalomba. Az Ultra csodája abban állt, hogy nem tartalmazott csiszolóanyagokat, mint a VIM, a tisztítást nem dörzsöléssel érte el, hanem a szenny vegyi oldásával. Emellett nem koptatta az edény zománcát és a használója kezét sem bántotta. Bennünket pedig az a tudat nem bánt a továbbiakban, hogy tévedésben lennénk a fenti márkákkal kapcsolatban...

További érdekes sztorikért, nettó-retró életérzésért látogassa meg facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr6215979056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheTone 2020.07.03. 14:42:48

az Ovenall is régi márka

TheTone 2020.07.03. 14:42:52

..és ott van az Ovenall márka a fogápolók alatt, Mai napig létezik

venbanya 2020.07.04. 09:08:17

Az Ultra por fejlesztése Füzi Lajos vegyészmérnök nevéhez kötődik. Még volt szerencsém ismerni őt az Egyesült Vegyiművekben, ahonnan jogdíjat kapott. A Gyárélelmezési Vállalatnak az Ultra porhoz tudomásom szerint semmi köze nem volt.

Commandante Jayasuriya 2020.07.04. 09:08:35

A Dorkó is újraéledt, és divattá lett a vászon felsőrészre vulkanizált gumitalp. Kíváncsi vagyok arra, hogy vajon tudja - e valaki manapság, hogy honnan ered a Dorkó név. :) Annyit elárulok, hogy a II. Világháború háború előtt vált ismerté ez az elnevezés..

Tehetetlen Dodó 2020.07.04. 09:08:43

@TheTone: Érdekes módon egy időben nem volt Ovenall: a 60-as évek elején magyar Odol volt a boltokban, aztán az eredeti tulajdonosok megtámadták a névhasználatot és akkor lett nálunk újra Ovenall a fogkrém és a szájvíz.

Faby 2020.07.04. 09:08:52

A Velmentina is ott van, rögtön a Caola fölött.
Emlékszik még valaki a hajzselére?
A 2000-es évek elején még létezett, még láttam tubusban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.07.06. 19:25:56

Ha már az unicum szóba került. Tudjátok hogy nevezik a vendéglátásban azt a nem kedvelt eseményt, amikor elfogy a cukrászdában az unicum?

Uni-cumi. :-)

inebhedj - szerintem 2022.05.03. 17:19:55

@Faby:

Volt abban valami bájos, hogy a 80-as évek végén az extra erős Velmentina hajzselé tubusra nyomtatott használati utasításában az szerepelt, hogy punk frizurák készítéséhez diónyi mennyiséget használjunk.
süti beállítások módosítása