Tó-retró

Ezért pirinyók a panellakások konyhái

2022. február 28. - drkardos

Ha a korabeli elveket nézzük, akkor nem is kicsik, csak nem értünk meg a használatukra. Például szeretünk otthon enni.

panelkonyha1.jpg

Fotó: Fortepan/ Horváth Péter

 

Aki soha nem élt panellakásban, annak egészen megdöbbentő élmény lehet először egy ilyen egység főzőfülkéjét megpillantani. Bár többnyire a szobák sem eltúlzott méretűek, a főzésre szolgáló tér a házgyári lakásokban -  többnyire – valóban egészen aprócska. A miérteket keresve a legtöbben valószínűleg a spórolást említenék az első helyen, és nem is gondolkodnának teljesen rosszul. A panellakásokon belül ugyanis a konyha és a fürdőszoba kialakítása kerül a legtöbbe, hiszen a lakásban kizárólag ezekben a helyiségekben volt alaptartozék a csatornázás, és itt fordult elő legnagyobb mennyiségben a beépített bútorzat is. Míg a szobák többnyire négy tapétázott fallal és padlószőnyeggel kerültek átadásra, addig a főzőfülkében asztal, kamraszekrény és valamilyen konyhabútor is helyet kapott.   

            A panelházak építésénél több szempontot is figyelembe kellett venni. Volt egy házgyári érdek, amely szerint csak bizonyos típusú házak és lakások a kifizetődőek és volt egy tanácsi költségvetés is. Ennek megfelelően a fő szempont az volt, hogy mire futja és hogyan lehet a legtöbb lakásra várót kielégíteni. Ez a légkör nem igazán használt a későbbi lakók igényei keresésének. Ennek ellenére a konyhák nem kizárólag a spórolás okán lettek ilyen aprók. A II. világháború után uralkodó nézetnek számított, hogy egy lakó számára 16 négyzetméter az a szint, ahol kényelmes életet tud élni, és semmilyen hiányt sem szenved a tér tekintetében. Ennél kisebb területek esetében 14 négyzetméter már kritikus, 8 pedig patologikus szintnek számít vagyis abban az esetben a mentális egészség súlyosan károsodhat. A hazai panelházak esetében egy négyfős családnak szánták a legnagyobb számban épült 52-54 négyzetméteres lakásokat, így szükség volt egy kis trükközésre, hogy kijöjjön a számtan.

            A fürdőszobák és konyhák alapterületének megnyirbálása nem magyar ötlet. Ezt már korábban kitalálták a Szovjetunióban, ahonnan a panelépítészet elveinek túlnyomó részét átvettük. Abból indultak ki, hogy a lakásban folytatott két leginkább idő- és helyigényes tevékenység a mosás és a főzés. Ha ezeket nem a lakóingatlanban végzik el, akkor rengeteg idő és – ami talán még fontosabb – hely szabadul fel. Ennek megoldására találták ki a közösségi mosodákat és a lakótelepi éttermeket. Előbbi még kísérleti szinten sem jelent meg a magyar lakótelepeken (inkább csak amerikai mintára napjainkban), ám az utóbbit nálunk is komolyan vették. A tervezők úgy gondolták, hogy a városias élet együtt jár azzal, hogy az emberek (a szinte mindenhol létező) üzemi konyhákon oldják meg a melegétkezést. A lakótelepi konyhák inkább olyan közösségi helyek lettek volna, mint a szállodák étterem-klubszobái, ahol hétvégenként találkozhattak, étkezhettek volna az emberek. Úgy gondolták, hogy a hetvenes években már senki sem főz otthon. Probléma megoldva? Hát nem igazán!      

            Mire a magyar panelházak nagy többség épülni kezdett, vagyis 1970 környékére, a lakótelepi étterem és a modern, otthoni főzéstől mentes élet elve már meg is bukott. Ezt ebben az évben a Belkereskedelmi Minisztérium vendéglátó főosztálya ismerte be nyilvánosan. Szerintük a lakosság változatlanul otthon szeretett étkezni, este és hétvégén pedig a lakásában televíziózott. Kialakult egy sajátos lakótelepi életforma, amelybe az étteremnek ez a formája nem illett bele. Sem a városias életmód, sem a szolgáltatások fejlődése nem szorította annyira háttérbe a családi életben az otthoni étkezést, mint ahogy remélték. Amint hamarosan kiderült a minisztérium ebben a tekintetben szinte teljesen tisztán látott, bár a lakótelepi éttermek bukását nem egy speciális életmód, hanem nagyon is a konzervatív szokások okozták.

            Egy fiatal belsőépítésznek, Preisich Anikónak jutott eszébe, hogy meg kellene kérdezni az embereket is a panelházakkal kapcsolatos igényeikről, ha már az ország lakosságának kétharmadát ilyen lakásokban akarják elhelyezni. A kutatást 1970 végén készítették el (449 lakó megkérdezésével) és a következő februárban publikálták. A családok életmódját vizsgálva megállapították, hogy 82 százalékuk naponta meleg ételt főzött. A konyhák méretezése miatt azonban a felénél kevesebb család étkezett a konyhában, holott 36 százalékuk a konyhában szeretett volna étkezni.

panelkonyha2.jpg

Még Eszményi Viktória énekesnő konyhája sem volt nagyobb...

Fotó: Fortepan/ Szalay Béla

 

A családok 83 százaléka vágyott étkezőkonyhára, 10 százaléka csak külön étkezőfülkére — de a konyha mellett— és 4 százaléka ebédlőre (csupán a maradék 3 százalék volt elégedett a konyha adottságaival!). A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az emberek véleménye szerint a konyha általában a lakások leginkább használt helyisége. A háziasszony idejének túlnyomó részét Itt tölti, minden családtag naponta többször is megfordul a konyhában. Sok lakásban — ahol erre hely és lehetőség van — itt oldják meg az étkezést is. Gyakran, anyjuk közelében, itt tartózkodnak a gyermekek, sőt közeli barátokkal is szívesen beszélgetünk konyhai munkánk mellett.

            Jól látható, hogy a valós igények ebben az esetben köszönő viszonyban sem voltak a kormányzat elképzeléseivel és a modern életmódot melegítőkonyhával párosító elképzelések teljesen életidegenekké váltak. Az emberek döntő többsége (talán a fiatal párokat és a magányosokat kivéve) vágyott a vasárnapi ebédekre, amikor összegyűlhetett (volna) a teljes család. Természetesen a panellakásokat járva jól látható, hogy ennek a felismerésnek a világon semmilyen foganatja sem lett a továbbiakban. Az akkori és a mai panellakóknak pedig hozzá kellett szoknia a gondolathoz, hogy nem a lakás alkalmazkodik az ő igényeihez, hanem nekik kell módosítani szokásaikat a lehetőségekhez...  

 

Amennyiben érdekli a panelépítészet és a Balatoni szállodák születése, többet tudhat meg Tó-retró blog szerzőjének első könyvéből. A  "Hotelek futószalagon" ezeket a témákat járja körbe. További részletek és megrendelés itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr7417768446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.03.01. 12:48:27

Egyetlen kiegészítés:

A lakótelepi lakás és benne a pirinyó kis melegítőkonyha nem "szovjet találmány" volt, hanem a francia Le Corbusier nevéhez kötődik, aki a "Marseille lakóház" néven elhíresült projektjén mutatta be a koncepciót, ami szerint ne az emberek menjenek ki a városba, hogy szolgáltatásokat vegyenek igénybe, hanem a szolgáltatásokat kell egy-egy brutális méretű panelszörnyeteg részeivé tenni.

A "Marseille lakóház" (Unité d'Habitation de Marseille): en.wikipedia.org/wiki/Unit%C3%A9_d%27habitation

Ezek a lakások totál élhetetlenek lettek, legutóbb azt olvastam róla, hogy a legszegényebb rétegek vegetálnak az ilyen emberellenes és természetellenes monstrum építményekben.

steery 2022.03.01. 12:48:44

A panellakások konyhái max 2 ember számára elég nagyok. 3 fő már csak szűkösen fér el, 4-nek meg egyszerűen nincs hely. A konyhának legalább kétszer ekkorának kéne lennie.
A fürdőszobák is nevetségesen kicsik. Gyakorlatilag csak egy ember fér el bennük a mosógép, centrifuga, szennyestartó, polc mellett. Egy rendes fürdőszobának legalább kétszer ekkorának kéne lennie.
A WC-k katasztrofálisan kicsik. Van olyan panellakás, ahol a WC ajtót nem lehet becsukni, ha bemegy az ember, mert akkor nem tud leülni, nincs elég hely hozzá. Más WC-knél az ember beveri a fejét a szemközti falba leülés közben.
A folyosók olyan keskenyek, hogy egy rendes újságot nem lehet kinyitni bennük, Ez a gyerekméret akkor jelent igazán problémát, ha egy bútort akar bevinni-kihozni az ember. A szűkösre méretezett lépcsőházakban felcipelni a szekrényeket, ágyakat, hűtőszekrényeket, tűzhelyeket: kész művészet.
Panellakásba nincs értelme nagy képernyős tévét venni, mert még a nagyszoba sem elég nagy ahhoz, hogy kellő távolságba tudjon leülni elé az ember.
A legtöbb panellakásban úgy oldották meg a szellőzést, hogy a szellőzőaknák belül vannak, tehát a konyha, fürdőszoba, WC befelé szellőzik egy vagy két aknába. Ez főleg akkor probléma, ha bárki szomszéd dohányzik, fest vagy bármilyen felújítást végez, mert a bűz az aknán keresztül bejut mindenkihez. A bogár-csótány-pók invázióról nem is szólva. Régen azért még tudták a tervezők, hogy kifelé kell szellőztetni.
A vasbeton falú panelházak falai tökéletesen vezetik a hangot. Operaháznak, koncertteremnek kiválóak, csöndes otthonnak alkalmatlanok. Még az egészen halk zajok is áthallatszódnak a vékony közfalakon.
A panelházaknak nincs elég garázsuk. Általában minden negyedik, jó esetben minden harmadik lakáshoz van egy garázs. A többi ember kénytelen odakint parkolni a szintén szűkös, alulméretezett parkolókban. A garázsok sokszor olyan keskenyek, hogy beállni még lehet, de a kocsiból kiszállni már nem, mert nem tudod kinyitni az ajtót.
Összefoglalva: a panelházak tervezői abszolúte nem voltak képben arról, milyennek kéne lennie egy élhető otthonnak, társasháznak. Ők nyilván nem ilyenekben élnek. Magyarországon több millió ember nyomorog ilyen nevetséges körülmények között és ez még évtizedekig meghatározza az életkörülményeiket. Siralmas. Örök szégyen a magyar építészek, építési terv engedélyezők számára.

bordon 2022.03.01. 12:48:55

Valós probléma a panellakások konyháinak kis mérete.
Sokan ezt úgy akarták megoldani, hogy összenyitották az egyik kisebb szobával a konyhát. Így aztán eggyel kevesebb alvásra alkalmas helyiség maradt. Ami pont akkor kellemetlen, ha nagyobb a család. Már pedig nagyobb konyha-étkező helyiségre akkor van szükség, ha nagyobb a család. Csak ugye akkor szükség lenne a gyerekeknek saját szobára is. Egy konyhával összenyitott, étkezőként használt szobában meg nem lehet nyugodtan élni.

NemNick 2022.03.01. 12:49:02

Tök jó volt, köszönöm!

Almandin 2022.03.01. 14:28:20

@bordon: Akkora lakásokat, mint amekkorákat a szociban négytagú családoknak terveztek, Nyugaton egy-két főre valónak tartanak. Valóban, 50-60 nm-en két ember kényelmesen elvan, de többen már csak kényelmetlenségekkel tudnak együtt élni.
A kelet-európai alacsony életszínvonal miatt sok szegényebb család már annak is örült, hogy nem egy komfort nélküli egyszobásban kell élniük hárman-négyen, hanem két szoba és fürdőszoba van.

Almandin 2022.03.01. 14:28:33

@errorológus: Sajnos Magyarországon akkoriban, de még most is sokaknál az a szemlélet, hogy az asszony helye a konyhában van, minden nap kötelező főzni, különben az illető rossz feleség, rossz anya. Mondom, a járvány előtt én is jórészt házon kívül ettem meleg ételt. Az életvitelemhez (városban élés, otthon jórészt csak éjjel tartózkodás) ez jobban passzolt. A járvány átalakított, adaptálódtam, de örülök, hogy nem egy főzőfülkében kell dolgoznom.
A panellakások tervezői sajnos arra se gondoltak, hogy van, akinek hobbija a főzés, az nem tudja magát kibontakoztatni.

Irimiás Ákos 2022.03.01. 14:29:04

Most téglában lakom, és nem hiszitek el, kicsi konyha, kicsi fürdőszoba! Egész egyszerűen az akkori (szovjet) tervezők a szobában képzelték el az életet, ezért törekedtek a lehetőségen belül a legnagyobb szobákra. Nem egy nagy nappali és a többi egérlyuk, hanem mindenkinek lehetőleg nagy szoba! Az előszoba méretét is csökkentették.

Ne felejtkezzünk meg arról, hogy a házgyári technológiás lakások (panelek) jó minőségben készültek el, mert nem volt mit elrontani! :-) Az én mostani téglámban általában nincs egy függőleges fal, derékszögük sem volt a készítőknek. Egy konyhabútor elhelyezése kihívás!

Valóban a panelházak tervezői nem láttak előre, hogy mennyi és milyen széles kocsik lesznek kb. ötven évvel később! :-)

Nem voltak rosszak a panelek, eleve nem tudtak volna hagyományos technológiával közel 1 millió lakást megépíteni 15 év alatt! A fal közepén, 6-8 cm szigetelés van, ez nagyon előre mutató volt a hetvenes évek közepén!

A panelnak két átka volt, hogy Magyarországon mindent kispóroltak, pl. távfűtés házközponti helyett, illetve a szovjet technológiában nem lehetett 3 m-nél nagyobb fesztávolság, így a szobák kicsik lettek.

Almandin 2022.03.01. 14:29:14

Én laktam olyan lakásban is, ami 1900 körül épült, de a hetvenes években átépítették és főzőfülkét alakítottak ki benne. A lakás nagy volt, az egyik szoba 25 nm-es, de a konyha akkora volt, mint a panellakások főzőfülkéje. Nem vagyok klausztrofóbiás, de nekem kicsi volt. Pedig régen én úgy éltem, ahogy azt a panellakások tervezői képzelték. Étkezdékben ettem, ritkán főztem. Szerencsére a járvány kitörésére egy olyan helyre mentem lakni, ahol emberi méretű a konyha, így a főzicskélés kényelmesebb lett. Van elég hely benne spájznak is (egy nagy kamraszekrény szolgál erre a célra).

Kasza Blanka84 2022.03.01. 14:29:29

Másik szomorúság ehhez a témához, amikor kb. 16 nm-es szobákat kineveznek amerikai konyhás nappalinak... Ez az a méret, ami szintén semminek sem felel meg... A nyugat majmolása átültetve Magyarországra egérlyukak új funkciója. Se konyha-se nappali-se kamra... Gyűlölöm.

Raven! 2022.03.01. 14:29:52

@steery: "Panellakásba nincs értelme nagy képernyős tévét venni, mert még a nagyszoba sem elég nagy ahhoz, hogy kellő távolságba tudjon leülni elé az ember." Szerintem maga meg a kommunista CRT TV-k kozpontilag meghatarozott nezotavolsagat hasznalja manapsag is, holott ezt mar jocskan meghaladta a technikai fejlodes. Olvasson bele, meg fog lepodni... Ajánlott látótávolság a tévézéshez
Minden TV-nek van egy ajánlott távolsága és szöge, amelyet figyelembe kell venned, amikor otthon felszereled a készüléket. A legjobb és leginkább kényelmesebb látószög, ha a látómeződ 40 fokban tölti ki a TV képernyő. Ez a látótávolság kiszámítható a TV készülék méretének segítségével. A megfelelő távolság eléréséhez szorozzuk meg a képernyő méretét 1,2-vel. Tehát egy 75 hüvelykes tévékészüléknél ez azt jelenti, hogy 90 hüvelyk vagy 2,3 méter távolságban kell, hogy ülj. Vess egy pillantást a mellékelt táblázatra, hogy meghatározd a különféle TV méretekhez ajánlott látótávolságot, így kiválaszthatod a szobádhoz legjobban illő TV képernyőméretet.

www.samsung.com/hu/tvs/tv-buying-guide/what-size-tv-should-i-get/

Bambano 2022.03.01. 14:30:16

@steery: a panelben a wc-t meg a fürdőszobát azért nem szellőztetik kifelé, mert nincs kijárata vagy a külvilággal szomszédos fala. nálunk a konyhának van, az kifelé szellőzik.

a cikkhez: azt, hogy nem kell nagy konyha, üzemi konyhákon eszik mindenki, annyira komolyan gondolták a 60-as években, hogy a családi házakat is úgy tervezték, hogy relatíve kicsi konyhájuk legyen. oké, valamivel nagyobb, mint a paneleké, de nem elég nagy.

Anyám mesélte egyszer, hogy ez volt az elv, ha tudta volna, hogy ez hamar megbukik, legalább kétszer akkora konyhát terveztetett volna a házba, ahol felnőttem.

yerico1 2022.03.01. 14:30:33

@steery: "Panellakásba nincs értelme nagy képernyős tévét venni, mert még a nagyszoba sem elég nagy ahhoz, hogy kellő távolságba tudjon leülni elé az ember."

Hogy ez mekkora baromság. Manapság, amikor 10-12 nm-es szobák épülnek az új ingatlanokban - házakban, lakásokban egyaránt -, egy 16-20 nm-es panelszoba óriási méretűnek számít. A saját lakásomban, ami 39nm + erkély volt, a nagyszoba simán 4x5 méteres volt, azért ebbe bármely irányban bőven fel lehet applikálni egy a falra egy tévét, mert lesz elég hely. Plusz épp most kezdek bele egy másik panellakás felújításába, ott a 3 szobából bármelyiknek van 5 méteres oldala, szóval oda már mindkét oldalra kellene tévét tenni, hogy megfelelő közelségből lehessen nézni.
De aki a panelházakat azért szidja, mert kevés a garázs, annál kissé hiányos az iskolázottság, vagy nagyon nem érti a világot, nagyon nem érti, hogy 50 évvel ezelőtt mennyire volt akut probléma, hogy ki hol parkoljon (elmondom, semennyire. Nem volt saját autó, és kész). Esetleg fel kellene jelenteni a mostani építészeket is, mert nem tervezik bele a lakásaikba, hogy 50 év múlva már mindenki saját hidegfúziós generátorral fűt, és a személyes koptere az erkélyen parkol, de ezek az idióták erre nem gondolnak.

yerico1 2022.03.01. 14:30:42

Tök jó a téma, csak akkoriban kétféle választási opció volt, lakás, bármilyen, csak legyen, vagy semmi. Nem volt kínálat, csak kereslet, így egy akármilyen saját lakás a vágyak netovábbja volt. Ekkoriban kerültek felnőttsorba a Ratkó-korszak gyerekei, ekkoriban házasodtak meg, ekkoriban születtek a gyerekeik, és ezt meg kellett oldani úgy, hogy nem volt rá pénz. Megoldották.

inebhedj - szerintem 2022.03.01. 14:30:58

@steery:

Teljesen igazad van, ami pedig fokozza az ijedelmet: a rendszerváltás óta az ún. "új építésű" lakóparki lakások még rosszabbak, sőt, amire igazán senki nem számított, a kivitelezők építési minőségben is stabilan és kitartóan alá tudtak prezentálni a lakótelepi paneloknak, pedig utóbbiaknál igazán nem tették magasra a lécet anno.

Ehhez jön még, hogy Magyarországon mély politikai és társadalmi ellenállás akadályozza valamiféle érdemi bérlakás rendszer kialakulását, a saját tulajdonhoz való görcsös ragaszkodás pedig tovább mélyíti a lakhatás és lakhatási minőség problémáját.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.03.01. 14:31:12

Panelproli vígan van el,
Ha van körülötte panel.
Megvédik a saját falak,
Ettől érzi magát valak-
-inek.
.
Csak jelzem, hogy életem első felében óbudai panelben éltem, másodikban (jelenleg is) pedig albertfalvaiban. Sose éreztem elviselhetetlenül kicsinek a konyhánkat. Megszoktam, sőt szeretem. :)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2022.03.01. 14:31:24

Én könnyen el tudom képzelni, hogy az eredeti szovjet koncepció mögött politikai meggondolások is voltak. Az emberek szeretnek kajálás közben beszélgeti, és hát amennyire lehet, ezt ne már a négy fal között tegyék. Ki tudja, még mit találnak mondani... jobb, ha többen is hallják.

Almandin 2022.03.01. 14:47:46

@steery: Nekem a nagyobb konyha mellett viszont megvan a pici fürdőszoba, mert ez se fiatal épület (80 éves), nemes egyszerűséggel a spájzból alakították ki. Még a vécé is benne van, úgy látszik, én mindig kifogok valami apró helyiséget.
Majd ha nyerek a lottón, elmegyek egy olyan lakásba, ahol mindkét helyiség rendes méretű.

PanelProli 2022.03.01. 16:43:46

@Frady Endre: Ha már megszólítottál, akkor az igazság teljes kifejtéséhez pár dolgot még hozzátennék. Sokféle elrendezésű panellakás épült Magyarországon, volt amelyikben egészen vállalható méretű konyha volt, sőt olyan is volt, amihez tartozott spájz is. Az Újpalotai lakótelepen lévő lakásunkban akkora volt a konyha, hogy étkezőasztalt is lehetett rakni bele, 2 gyerekkel még éppen tudott egyszerre enni a család a konyhában.

A 80-as évek közepén épült panel lakásokban már tényleg kicsi volt a konyha, spájznak nyoma sem volt.

Viszont egy panellakás esetén manapság vevőelrettentő tulajdonság a "sötétkonyha", vagyis az, hogy nincs (vagy csak nagyon kicsi) ablak a konyhán. Manapság meg futószalagon építik az "amerikaikonyhás" lakásokat, amelyek pont ezeknek a sötétkonyhás paneleknek felelnek meg, nincs rajtuk szellőzési lehetőség. Ráadásul az amerikaikonyhás lakások 99 %-ánál a konyha a ház belső közös folyosója felé van építve, tehát esély sincs arra, hogy a konyha szagát egy elszívóval a kültérbe elvezesd. Marad a szénszűrős (tehát kb. semmire se jó) páraelszívó, meg a kajaszag az egész lakásban.

Ehhez képest a panelprolik kedvenc lakótelepein 120x150-es ablak van a konyhán, természetes fényt és szellőzési lehetőséget biztosítva.

Gösser söralátét 2022.03.01. 16:44:10

Szegény panelprolik:

" A panellakásokon belül ugyanis a konyha és a fürdőszoba kialakítása kerül a legtöbbe, hiszen a lakásban kizárólag ezekben a helyiségekben volt alaptartozék a csatornázás,"

Nem mondod, banyek, akkor családi házakban a nappaliban is alap a csatornázás?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.03.01. 16:44:20

A nyitóképen látható konyha kimondottan tágas ahhoz képest, amit angyalföldi, újpesti szabvány panelházakból ismerek. A konyhapult és a fal között talán 80-90 cm távolság van, és ha felhajtom a fali asztalkát, már csak nagyon vékony emberek tudnak mellette elmenni. Az alaprajzon "konyha" néven említik ezt a kalickát.

Billy Hill 2022.03.01. 16:44:38

Az érdekes bejegyzéshez sok jó meglátást leírtatok már. Jómagam is olyanokat hallottam (megyei építőipari vállalat volt munkatársától), hogy a terv az átlagos méretű panellakásokkal az volt, hogy a kisebb településekről a munkahelyek miatt újonnan érkezőket el lehessen helyezni - addig, amíg tovább nem tudnak lépni, pl. családosként elköltözni majd egy házba.

A valóság viszont az lett, hogy a gazdasági helyzet alakulása miatt nagyon sokan mégis ezekben a lakásokban nevelték fel a gyerekeiket, és nagyon sokan nyugdíjasként is még mindig ott laknak (mondjuk abban az életszakaszban meg már sokaknak mindegy, nem is kellene sokkal nagyobb tér).

Vén motoros 2022.03.01. 16:45:00

@inebhedj - szerintem: A bérlakásnál nagyobb kiszolgáltatottség nem létezik! Én - bár gaz "tőkés" vagyok (egy saját kft. résztulajdonosa és ügyvezetője voltam) - a kft-m fennállása alatt voltam már olan helyzetben, hogy 9 hónapig egy fillér jövedelmem (még adócsalás útján sem!) volt a Kft-mből, de költégeim, azok voltak vele. Ha nem saját tulajdonú társasházi lakásban éltem volna, hanem valahol lakást vagy házat béreltem volna, már régen az utcán lennék... Ha az ember pár ónapig nem fizeti a LAKBÉRT, a bérlakásból kivágják, mint macskát sz@rni. De ha a társasházban két közgyűlés között nen tudok közös költséget fizetni, de a következő közgyűlésig bepótolom, akkor még csak nem is szólank érte. Más: Amikor - még a COVID előtt - felrobantak a nagyvárosi albérleti árak, aztán a COVID miatt sokan átmenetileg elvesztették az állásukat, több ismerősöm is, akik nagyonsokéve bérlakásban éltek, iszonyú helyzetbeb kerültek. Mert a megduplázódó, sőt, néhol csaknem 3x-ozódó bérleti díjat az addigi fizetésükből nem tudták fizetni, aztán jött a COVID. Többen - felnőttként - kényszerből visszaköltöztek a már nagyon öreg anyjukhoz, vagy a nagyihoz, akinek - HÁL ISTENNEK, saját tulajdonú lakásuk volt! Én a bérlakásépítést a kizsákmányolás és az emberi függés legfelsőbb fokának tartom, és a leghevesebben ellenezem! Ha valami jó Magyarországon, az pont az, hogy az emberek 95%-a saját magántulajdonú ingatlannal rendelkezik, tehát van valami biztos, és nem elinflálódó vagyona. A saját tulajdonú lakásépítés támogatása helyett a "szociális"-nak csúfolt bérlakásépítés forszírozását a legnagyobb társadalomellenes merényletnek tartom! A kiszolgáltatottságra a legjobb példa a közelmúltban sorra becsődölő nyugdíjas otthonok példája, ahol a szegény öegember eladta a saját tulajdonú lakását, a pénzt befizette a fizetős nyugdíjasotthonba, ahol a haláláig ellátást és orvosi felügyeletet ígértek neki. Aztán az otthonok sorban tönkrementek, és ott maradtak a szerencsétlen öregek ellátás és otthon nélkül, saját lakás nélkül, két szék között a pad alatt! Csak az az enyém, ami az ENYÉM, minden más bérelt dolog olyan, mint kutya vacsorája.

Vén motoros 2022.03.01. 16:45:07

Nem troll vagyok, hanem olyan, akinek a nagynénje az elsők között költözött be az Újpalotai Lakótelep Bosnyák felőli végén lévő 2. blokkházba. Tudjátok, honnan? Szigetvári utca, udvarra néző magasföldszinti lakás (augusztusban is égtek a villanyok, olyan setét volt), komfort nélküli, előszoba, szoba, Fürdőszoba, WC és teakonyha egy légtérben! Alatta egy pékség működött az aéagsorban. Nos, innen nézve, amikor a tanács szanálta a Szigetvái utcát, és UGYANAZÉRT A LAKBÉRÉERT (38 Ft/hó!!) felajánlott egy Újpalotai távfűtéses, 1.5 szobás, összkomfortos távfűtéses lakást, hatamas, frissen füvesített ligetre néző ablakokkal, világos, napfényes, levegős, az MAGA VOLT A MENNYORSZÁG! Ráadásul az első időkben a melegvízet átalányban fizették, (lényegébeb ingyen volt), a kismamák úgy mostak textil pelenkát (akkor még nem volt Pampers)., hogy belecsapták a kádba, és órákig folyatták rá a tejszerű, gőzöllgő, 99.5 fokos forróvizet (ingyér'), ami anélkül, hogy hozzányúltak volna, kimosta és ki i sfertőtlenítette. Fűtött volt még a lépcsőház is! Az oda beköltözők 95%-a azt a panelt isten ajándékának tartotta. Ne a mostani szemetekkel nézzétek! (Egyébként: a tömegesen itt fanyalgók egész biztos, hogy az első lakótelepek építésekor még meg sem születtek...) Kontraszt: nekem olyan jó dolgom volt, hogy akkor, amikor a nagynéném Újpalotára költözött, egy Lágymányosi, 80 éves belső parkra néző, erkélyes + teraszos 80m2-es 2 szoba cselédszobás tégla társasházban laktam, ahol 2 WC is volt. De! A sok jó mellett a két szobát cserépkályhával fűtöttük, a konyhát jancsikályhával, fával, szénnel, német és dorogi brikettel, minden más helyiség jéghideg volt, de a szoba is olyan, hogy a kákyha mellett kényelmes, de a nagyszoba szélén, az ablakok mellett befagyott a fütyülőm... Nos, én, az ős belbudai, a parkra néző hatalamas "luxuslakásommal" IRIGYELTEM a nagynéném mindenhol egyenletesen meleg (méga lépcsőházban is!) "modern", friss festékszagú új paneljét, annyira, hogy legalább havonat 1x nála aludtam hétvégén, hogy a teljes melegben órákig pancsikálhassak az inygen meleg vízben. Amúgy egy ismerősöm az Igmándi utcában, egy felújított, hőszigetelt panel 3. emeletén lakik, ahol már parketta van, a konyhán HATALMAS ABLAK, egyedül a fürdőszoba kicsi és setét, levegőtlen. Itt a felújított panel nagyon kapós és igen magas m2 ára van!

Nancsibacsi 2022.03.01. 16:46:11

@steery: Nyilván lehet szarozni, de azért nem véletlenül kerül jelenleg 50 millióba egy 3 szobás panel :-)
Amúgy amiket összeirkáltál az nagyrészt hülyeség. A panel konyhák FŐZÉSRE szolgálnak - nem egy étterem, egy család számára. Egy család számára 1 fő főz általában. Maximum segít neki valaki, akkor az 2 fő. Innen kezdve nem értem a helyszűke gyászt. A fürdőszobában szintén nem értem vajon mit csinálna egyszerre két ember? Amit a WC-ről írtál az simán ökörség: 1.5x1 méteren maximum a zsiráfnak kellene nyitva tartania az ajtót, ha rá akar ülni a WC-re. Legtöbben újságot sem a folyosón szoktak olvasni, de amúgy mondok egy titkot: bármilyen széles lehet a folyosó, a bejárati ajtó lesz a szűk keresztmetszet akkor, ha bútort akarsz bevinni. Az meg akkora, mint bárhol máshol. A szellőzés téma is a tudatlanságodról tesz tanulságot, mivel minden panel szellőzőnél a tetőn van egy ventillátor, amely kifelé húzza a levegőt. Ha a kis kacsódat odateszed a szellőzőhöz, akkor érzed is a huzatot.

Amiben viszont egyértelműen verhetetlenek, az a lokáció. Mutass nekem egy családi házat, amelynél 5 percen belül szupermarket, villamos 2 irányba, 10 percen belül ovi-bölcsi-általános iskola, (súlyponti) kórház metró, 15 percen belül 3 gimi, 20 percen belül 2 egyetem - nem fog menni. Panelből van ilyen...

steery 2022.03.01. 17:49:38

@Nancsibacsi: Na, ehhez jó sokan hozzászóltak. A válaszaim röviden, tömören:
- Tehát a panel konyhában megfőzöd az ételt. És aztán hol eszed meg? Beviszed a szobába? Egy szobát étkezővé alakítasz? Állandóan vagy ideiglenesen? Ide-oda rohangálsz a folyosón az étellel? A konyhák olyan kicsik, hogy még a legkisebb konyha asztal sem fér el benne rendesen kinyitva, főleg ha a hűtőt is a konyhában akarod tartani (sok ismerősöm a folyosón vagy a nagyszobában tartja, mert máshol szó szerint nem fér el). Egy barátomnál dohányzóasztal van beállítva a konyhába, mert csak az fér el. Ha ketten ülünk le hozzá, már szűken vagyunk, gyakorlatilag a szék még elfér az asztal és a fal közt, de a lábam már nem tudom betenni a dohányzóasztal alá. Így csak oldalazva férek el.
- Egy fontos adalék: a magyar emberek többsége kicsi. Én viszont nagy vagyok, majdnem 190 centi. Nekem ezek a lakások óvodás méretűek. A mosdótál olyan alacsonyan van, ami egy 150-160 centi magas embernek pont jó. A klotyó szintén alacsony építésű. Mintha egy babaházban élnék.
- Bárcsak 1x1,5 méteres lenne a WC! Az már óriási hely lenne! Táncolni lehetne benne! De az előbb lemértem, az én WC-m 0,8x1,1 méteres és ez még nagynak számít, mert egyes barátaimnál ennél lényegesen kisebb! Gyakorlatilag törpéknek, pigmeusoknak tervezték ezeket a házakat.
- A bejárati ajtó olyan, hogy a hevederzárat csak úgy lehetett rá fölszerelni helyhiány miatt, hogy nem lehet tőle rendesen kinyitni az ajtót (csak kb. 60 fokban), mert ütközik a zárszerkezet önmagával. Ezért ha bármit át kell vinni az ajtón, előbb le kell emelni az ajtót a sarokvasról és félretenni, hogy ne legyen útban. Röhej.
- A szellőzés szerencsére működik nálunk. Ettől függetlenül a bűz ugyanúgy beárad. Ezt onnan tudom, mert fölöttem és alattam vannak olyan szomszédok, akik a WC-ben meg a konyhában dohányoznak. És ezt mindig tisztán érzem (mivel nem dohányzom). Azt is meg tudom mondani, milyen pörköltet főz a szomszédom. Igazán "zseniális" ez a tervezés, hogy a szellőzést igénylő helyiségeket nem kívülre tették a külső falhoz, hanem belülre eldugták a sötétbe. Így ha kimegy az izzó a budiban, hirtelen vaksötét lesz, mert ugye nincs kifelé szellőzőablak.
- Ami a hangszigetelést illeti: olyan tökéletesen átjön minden zaj a közfalakon, hogy értem, miket beszélnek egymással az albérletes egyetemista csajok. Azt is hallom, ha valaki fingik egy jót odaát. Reggelente tök jó arra ébredni, hogy a nagyot halló szomszéd néni bömbölteti a tévét és nézi a híreket. Tisztán hallani a bemondót, a kinti járműforgalom és a többi szomszéd zaja, kiabálása, kutyaugatása, meg a mentők szirénázása ellenére. Teszem hozzá: a szomszédaim többségét nem zavarja a rengeteg zaj, falfúrás, bontás, költözködés, kalapálás, kutyaugatás, gyerekvisítás, lombfúvó és fűnyírógép zúgás, mert itt majdnem mindenki süket vagy halláskárosult, illetve hallókészülékes. Csak nekem jó a hallásom. Most még.
:-D

Kovacz Lojzi 2022.03.01. 17:49:56

@Mira Viso: Ez kicsit más mint a kis konyha. Az üzemeltetett otthon itthon sem volt ismeretlen, Budafokon épült kísérleti ház s volt hasonló garzonház is. De a lakótelepi konyhák méretét nem ez határozta meg.

Almandin 2022.03.01. 18:45:19

@Nancsibacsi: Miért, te azt gondolod, hogy csak Budapest létezik? Magyarországon kisvárosokban sok olyan családi ház van, ami hozza a felsorolt kritériumokat. De Budapesten is vannak ilyenek, pl. Zuglóban (nem véletlenül drága környék).

Billy Hill 2022.03.01. 18:45:26

@steery: "A szellőzés szerencsére működik nálunk. Ettől függetlenül a bűz ugyanúgy beárad." Én is mindig a fürdőszobában értesültem arról, hogy máshol mi lesz a kaja... :-)

Almandin 2022.03.01. 18:45:38

@Fue: Önmagában ez nem baj. Én anno gimiben menzán ettem, élveztem a társasági életet ott. Később az étkezdében evésnél is jó volt emberek közt enni. A pandémia kezdetén nekem azt volt nehéz megszokni, hogy az ebéd többé nem közösségi élmény.

Bambano 2022.03.01. 20:18:28

több debreceni panel beosztását is ismerem, legjobban a sajátomét, illetve azt, amiben hosszabb ideig albéreltem. mindegyik lakásban volt konyha, jellemzően szűkre szabott méretű. a mostani lakásomban akkora a konyha, hogy egy ember kényelmesen meg tud benne főzni egy hétvégi ebédet. ha több fogás kell, mert vendégség lesz, az már zűrös, szervezést igényel.

és mindegyik lakásban volt előtér/étkező jellegű helyiség. volt, amelyiken volt rendes méretű ablak, volt, ahol nem. a mostani lakásomban az étkező rész ablaktalan, de kb. hat fő leültetésére alkalmas asztal elfér benne. max 8 fő...

ahol albéreltem, ott akkora volt a konyha, hogyha tészta gyúrás közben meg akartad fordítani a sodrófával a tésztát, ki kellett vidd az étkezőbe. cserébe egy elég tágas étkező volt, rendes ablakkal. akár hat fős család is simán elfért ott ebédre.

nálunk a bogarakkal sincs komoly gond, rendszeresen irtják őket, lakótársak meg vannak nevelve, hogy a bogárirtót mindenhova beengedik, pont. a szellőztetés állítható (hogy a tetőn levő nagy elszívó ventilátorokat mennyi időnként mennyi időre kapcsolják be). a panelnek, számomra, egy kardinális kérdése van: zajong-e a falszomszéd vagy sem. ha nem zajong, akkor nem rossz lakhatás. de zajongani fog, mert egy-két hülye minden nagyobb lakóközösségbe bekerül :)

a saját tulajdonú lakás meg a munkaügyi okból történő mobilitásban akadályoz. ha bezártad magad egy kevésbé jó helyen levő lakásba, nem tudod eladni úgy, hogy elköltözz oda, ahol munkát kaptál.

eßemfaßom meg áll 2022.03.02. 06:51:39

@steery: Soha nem gondoltam volna, hogy lesz poszt amikor veled fogok egyetérteni, de ezt én irhattam volna 1:1-ben. Szerencsére lakni nem kellett ilyenben csak kiadásra vettünk panelakásokat de kb ugyanez, még a hevederzáról teljesen kinyithatatlan ajtó is megvolt a pakoláskor leemelt lappal :) lakóváltáskori felujitáskor kellett néha beülni használi ezekben a wc-t, ajtót nem tudtam magamra csukni pedig csak 185 vagyok de legalábba vállaim majdnem érintették az oldalfalakat. Viszont előny, hogy max 6 padlólppal le lehet burkolni ezeknek az alját :)

eßemfaßom meg áll 2022.03.02. 06:51:47

@Nancsibacsi: "1.5x1 méteren" Ja, 1,5m2-es wc az kényelmes, a panelbudik azért inkább a 0,7 - 0,9m2 környékén vannak az meg gyerekméretnek is necces.

eßemfaßom meg áll 2022.03.02. 06:51:55

@Gösser söralátét: Nálad nics padlóösszesolyó a nappali közepén?

tapló II. 2022.03.30. 20:30:28

@steery: Magyarországon a Hruscsovkának becézett orosz panel szerencsére nem terjedt el, maguk az oroszok tervezték át a házgyárainkat nagyobb belmagasságú és osztottabb térkialakítású házak építésére. Ezeket otthon is gyártani kezdték kiemelt lakásokhoz, pl. magasabb beosztású kádereknek osztogatták.

tapló II. 2022.03.30. 20:30:42

Apám élete utolsó éveit összkomfortos panelben élte. Nos az előszoba nagyobb volt, mint a konyha, ott volt a hűtőgép. Enni a szobában kellett. A konyha akkora volt, hogy csak egy ember fért el benne. Viszont -változtak az idők- hozatták az ebédet egy étteremből.
süti beállítások módosítása