Tó-retró

Így váltunk konzerv-nagyhatalommá a Kádár-korban

2020. február 10. - drkardos

A hiánygazdaság, az állami propaganda és a dolgozó háziasszonyok is kellettek ahhoz, hogy konzervet egyen a magyar.

konzerv1.jpg

 Fotó: Fortepan/ Bauer Sándor

 

A Kádár-kor gasztronómiáját a konzervek, a befőttek és a mirelit ételek sokasága határozta meg. Amennyire ma divatos friss alapanyagokból főzni, pont annyira volt menő egykoron konzervet enni. De vajon mi lehetett ennek az oka? Cikkünkben ennek jártunk utána.

 

A konzervipar felemelkedését a kényszer szülte, vagyis a hiánygazdaság és a szocialista berendezkedés. Mivel Magyarország szinte csak a KGST országokkal állt kereskedelmi kapcsolatban és a nyugati piacokról csak drága valutáért tudott vásárolni, így elképzelhetetlen volt, hogy a boltok polcai import friss élelmiszerektől roskadozzanak. Banánt és narancsot, déli gyümölcsöt is csak elvétve lehetett pult alól kapni, télen friss paradicsomról és paprikáról pedig nem is álmodozott a magyar háziasszony, mert úgy tudta, hogy olyan nem is létezik. Egyszerűen a meglévő kevés dollárt vagy márkát nem költhette a pártvezetés élelmiszerre, így maradt a hazai és a környező országokból érkező alapanyag, ami igencsak szezonális volt, azonos éghajlati viszonyainkat tekintve. Erre kínált megoldást a mirelit és konzervipar, amely a nyáron megtermelt zöldséget és gyümölcsöt konzerválta. Ehhez jött még hozzá a TSZ-ek működésével együttjáró húshiány, illetve az, hogy a tenyésztett állatok sokkal inkább kerültek a nagy konzervgyárakhoz alapanyagként, mint egyedileg, frissen a hétköznapi emberek asztalára. Az előző rendszer vezetése úgy vélte, hogy a konzervpiac fejlesztése sok szempontból is előnyös: lehetőséget ad a feldolgozóipar fejlesztésére, munkát biztosít, megoldást nyújt a bolti termékhiányra és nem kell valutát költeni távolról érkező friss élelmiszerre. El is kezdődött hát a konzervkészítés felfuttatása.

 

Míg a háborút követően alig pár tucat ételkonzervet lehetett kapni, addigra ez a szám 1972-re óriásira emelkedett, és 278-féle készítményt kínáltak a boltok, mintegy 1428- féle választékban, méretben és minőségben. S míg az 50-es évek elején alig 80 dkg konzervet fogyasztott a magyar évente, ez 1972-re évi 15—16 kg-ra növekedett. Természetesen ezért a hazai konzervipar szereplőit összefogó Konzervipari Vállalatok Trösztje volt a felelős, amely mindent megtett azért, hogy az előállított konzervmennyiség el is fogyjon a boltokban. Az országban ekkor már 16 konzervgyár ontotta a különböző termékeket, amelyeket szakácsok, cukrászok és vendéglátó-szakemberek kísérleteztek ki a lehető legfinomabb módon. Mindemelett pedig beindult az állami propaganda, amely a konzervfogyasztás előnyeit sulykolta az emberekbe.

 konzerv2.jpg

Fotó: Fortepan

 

Ma már szinte nevetségesnek tűnik, de a 70-es években a konzervekben látták például a rohamosan elharapódzó kövérség megoldásának zálogát. Úgy vélték, hogy a magyar emberek túlsúlyáért főként a zsíros, lisztes házikoszt a felelős, és ha mindenki áttérne a gondos tápanyagtáblázatok alapján összeállított konzervekre, akkor minden bizonnyal megindulna a fogyás. A korabeli újságokban sorra jelentek meg a különböző fogyókúrás diéták, amelyeknek közös jellemzője volt, hogy befőtteket, mirelit zöldségeket és konzerv-készételeket ajánlott fogyasztásra. Mindemellett tudományos cikkek tömkelege foglalkozott azzal, hogy a konzervek és a befőttek, mirelit-készítmények mennyivel több vitamint és tápanyagot tartalmaznak, mint friss társaik. Ennek nyomán indult be egyébként a bébiételek készítése is, amit inkább ajánlottak a kicsiknek az akkori védőnők, mint a friss fogásokat.

 

A másik fő érv a konzervpropagandában a könnyű elkészíthetőség volt. A Dolgozó Nők lapja többször is foglalkozott azzal a problémával, hogy a háziasszonyoknak milyen nagy gondot jelent minden este vacsorát tenni az asztalra, miután igen későn érkeznek haza a munkából. Erre jelenthet megoldást az, ha konzervekből készítenek tápláló fogásokat pár perc alatt. Ezt elősegítve szakácskönyvek sora jelent meg – természetesen valamelyik nagy konzervipari vállalatunk támogatásával – amelyekben konzerveket is felhasználó receptek szerepeltek. „Dr. Porpáczy Aladárné: A választékos konyha” című munkája például külön kitért arra, hogy milyen friss alapanyagot milyen késztermékkel helyettesíthetünk és hogyan kell a mirelit és konzerv-összetevőket felhasználni és feldolgozni. Igen népszerű volt a „A magyaros ételek mirelitből” című könyv is, amely az ismert ízekhez kapcsolta a mélyhűtött alapanyagokat. S bár a 60-es évek végén még a legtöbb konzervipari szakember arról kesergett a sajtóban, hogy a magyarok azt a hölgyet tartják jó háziasszonynak, aki még a tésztát is maga gyúrja, a fokozatosan változó életkörülmények és a propaganda végül megtette a hatását. A 70-es évek közepére már több, mint négyszázféle termékkategóriát állítottunk elő és évi 70 000 vagon konzerv gyártásával a harmadik „konzervnagyhatalommá” váltunk a világon. A mirelit, a befőtt és a konzerv pedig lassan beszivárgott a hétköznapi emberek asztalára is.

Ha szeretne visszaemlékezni a régi ízekre vagy kíváncsi, hogy milyen kreatív recepteket lehetett konzervekből összeállítani, vessen egy pillantást a Tó-retró Kádár-kori receptkártya-gyűjteményére. Hogy a szájában érezze a nosztalgiát!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr9115467766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2020.02.11. 10:32:35

Drágám, ma van a bádoglakodalmunk!
10 éve eszünk konzervet!

midnightcoder2 2020.02.11. 10:32:41

30 év múlva pedig pont ugyanígy fogunk nézni a mai egészséges táplálkozással kapcsolatos cikkekre.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.02.11. 13:54:25

Volt egy honvédelmi szempontja is a konzervipar fejlesztésének. Aki az átkosban volt kiskatona emlékezhet hogy mennyi éppen hogy nem lejárt szavatosságú konzervet ettünk a laktanyában. Hadgyakorlaton, de főleg menetben (országúton vasúton szállítva minket és a "vasat") pedig jószerivel csak konzervet kaptunk meg kenyeret.

lenörd hofstadter 2020.02.11. 13:54:57

Nem akarom nagyon feldúlni a lelkivilágodat, de most is pontosan ugyanez zajlik, azzal a különbséggel, hogy akkoriban hazai alapanyagból készült minden és ehető volt, most meg a kifőzdékből és a mirelit pultokból a külföldi szemétből gyártott kínai gagyival kitűnően ízesített, de a nyugati kereskedőktől kidobált mocskot kapod meg a kis műanyag dobozkádban amit a futár délben elédbacarint.

SzAdam 2020.02.11. 13:55:05

Mennyibe kerültek a készétel konzervek a 70-es években a munkásbérekhez képest? Ma egy készétel konzerv 5-600 Ft, ami kb. 25 perc órabérrel egyenértékű.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.11. 13:55:24

Azért a dologban van valami. Inkább a mirelitet, mint a vegyszerrel (jó, tudom, nem vegyszer, hormon) gyorsérlelt, világ végéről ideszállított gyümölcsöt.
Mellesleg a tegnapi vacsora: mirelit spenótból, kész reszelt sajtból, tojásból, lisztből, dobozos tejből palacsinta, hozzá készre formázott, előrecsomagolt húspogácsa (hamburger). Ebből a tojás nem volt csomagolva, a liszt meg minimálisan. Nem túl korszerű, de gyors. :-)

Almandin 2020.02.11. 13:55:45

Tény, hogy állandóan konzervet enni nem egészséges, mert tartósítószereket tartalmaz (bár van olyan is, amit csak hőkezelnek), hetente egy-két konzerv még elmegy. Viszont a friss alapanyagokból készült étel finomabb is és nincs is tartósítva. Egyébként abból következtetek arra, hogy visszaszorult a konzervfogyasztás, hogy pl. készétel vonalon sokkal kevesebb féle konzerv kapható, mint 25-30 éve. Főleg a lencse, bab, káposzta vonalon mozognak, régebben sokkal többféle volt (pl. szalontüdő, halászlé, ezekkel sok éve már nem találkoztam, pedig a szalontüdő volt a kedvencem).
Az elég bizarr, hogy táplálkozástudományi szakemberek anno azt állították, hogy a tartósított konzervek egészségesebbek, mint a friss étel. Pont az ellenkezője igaz.

Akkor is megdöglesz ha a fára mászol 2020.02.11. 13:55:55

Akkor olyan volt az atlag szocialista konzerv ize, mint most a high end kezmuves kapitalista konzerve.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2020.02.11. 13:56:39

Végülis csak igazuk lett, eltűntek a konzervek, elhízott az ország.

victor2 2020.02.11. 13:56:46

"Ehhez jött még hozzá a TSZ-ek működésével együttjáró húshiány,"
A háztáji idején húshiány lett volna? Amikor a mai időszakhoz képest legalább kétszer annyi volt a sertés, szarvasmarha, avagy baromfi?

" Úgy vélték, hogy a magyar emberek túlsúlyáért főként a zsíros, lisztes házikoszt a felelős"
Ez vélelmezés kérdése, avagy tény kérdés?

paráznabillegető 2020.02.11. 14:51:59

de jó is volt némelyik.
lencsefőzelék kolbásszal... sólet marhapörkölttel... tejfölös babfőzelék... pacalpörkölt... hmmm...
de a virslik, azok szarok voltak mind. meg a sárgaborsófőzelékes is borzalom. a halasok is.
így emlékszem.
viszont amik manapság vannak, kivétel nélkül fos mindegyik. na most vagy a receptúra hígult, vagy én lettem igényesebb...

sZulamith 2020.02.11. 14:52:07

@lenörd hofstadter: Igen, szerintem is az van amit irtál. Régen megettem a konzervet is, de ma már a friss is kezelt:(

Bandibacsi34 2020.02.11. 18:45:47

@victor2:
Na ja!! En is leirtam: Ma is ugyanigy tobb a gyarmataru(gyumolcs es zoldseg) pl. Angliaban mint volt anno es Magyarorszag meg mindig foleg sajat termelesu (vagyis itt is termesztheto) zoldseget es gyumolcsot fogyaszt!!

Alick 2020.02.11. 18:46:17

"Amennyire ma divatos friss alapanyagokból főzni, pont annyira volt menő egykoron konzervet enni."

Nyugaton, főleg az USA-ban otthoni ételkészítésre a félkész ételek mennek, friss alapanyagokból kevesen főznek.

midnightcoder2 2020.02.11. 18:46:25

@paráznabillegető: A magyar halkonzerv valami isteni finom volt - a szegedi halászlé is, de a többi magyar halkonzerv is, amíg el nem tûntek. Egy kivétel volt: amikor a busa nevû szeméthalból próbáltak konzervet gyártani.

ügyelő 2020.02.11. 18:47:26

Külföldi nyaraláskor a campingbe mindig konzerveket vittünk, a csikóstokány és a bakonyi sertésragu ízére ma is emlékszem, imádtuk...
A fagyasztott zöldségekkel nincs baj, ma is rendszeresen főzök belőlük, gyors, tiszta, és gyakran olcsóbb, mintha a zöldségesnél venném az alapanyagot (pl. a főzhetetlen francia karfiolt, ami fél óra főzés után is kőkemény).

laci_52 2020.02.12. 06:56:06

@rdos: Jól látod a dolgokat. A 70-es években voltam katona, erős fizikai megterhelést kaptunk(nyúl voltam!) kellett a kalória, minden konzervet jóízűen befaltunk, kenyeret kaptunk hozzá eleget. Volt ott babfőzelék kolbásszal, székely káposzta töltött káposzta, májkrém, olajos hal, vagdalthús stb.

A lejárati időt el sem olvastuk, csak ettünk, mert folyton éhesek voltunk.

Almandin 2020.02.12. 06:56:22

@paráznabillegető: A magyar gyártmányú konzervek többségénél valóban sokat romlott a minőség az elmúlt 30 évben. Viszont több külföldi üzletláncnál vannak olyan sajátmárkás konzervek, amik még valóban jók, ízletesek és nemcsak löncshús van bennük töltelékként vagy mócsingos, vacak hús.

user friendly 2020.02.12. 06:56:36

Mi csak nyaraláskor/kempingezéskor ettünk konzerveket. Nagyon nem szerettem, nekem valahogy mindegyiknek egyforma konzervíze volt. Kettő volt, amit apám fel tudott valamelyest javítani, a sárga címkés csirkepörkölt, meg a sólet. Ezek ehetőek voltak, de finomnak egyiket sem mondanám. Anyám is, nagyanyám is jól főzött, magasan volt a léc.

Tatai Katalin 2020.02.12. 06:57:13

nem volt rossz a konzerv a 7o-es 8o-as években, sokféle volt, főleg a szalontüdőt szerettem, hogy ezek hova lettek, költői kérdés

gyedmaróz 2020.02.12. 06:57:21

Volt ham and eggs konzerv is kék dobozban, máig hiányolom.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.02.12. 19:50:55

@laci_52: Arról nem is beszélve, hogy ha konzerv volt étkezésre kevesebbet kellett mosogatni (elég volt csak a kanalat elmosni, kést villát nem vagy alig használtuk). :-)

KölniGeri 2020.02.15. 08:31:39

Kérdezném azoktól, akik szerint a konzervekben tartósítószer van, hogy az ő nagymamájuk sosem rakott el lekvárt, befőttet, vagy lecsót télire? Szerintem még mindig lehet találni 4-5 éves baracklekvárt egyes háztartásokban, amiben a barackon és a cukron kívül az égvilágon semmi sincs. Egyszerűen csak sokáig főzik és forrón zárják el a levegőtől. Pont ugyanígy működik a konzervgyár. Ha a doboz nem sérül, akkor abban maximum állagromlás következik be egy idő után, de minőségromlás soha.

kolomparlole1114 2020.03.08. 08:02:15

@paráznabillegető: Pedig anno még a párizsi is ehető volt, nem volt tele fogkitörő csont és porc darabkákkal, ma meg már a Csabai / Gyulai kolbi is azzal van teleszemetelve. Lehet hogy régen is fos volt a minőség, de ma mégfosabb. A kenyérről meg ugye ne is beszéljünk... Emlékszik még mindenki a kommunista zsömlére? Feleakkora volt mint a maiak, de vagy 5x nehezebb. Abból még nem spórolták ki az anyagot, és még aznap este se turkáltuk bottal hogy milyen guszustalan, mint a maiakat.

kolomparlole1114 2020.03.08. 08:02:29

@victor2: Igen, még a 80-as években is jellemző volt az üres pult (persze nem minden áruból, csak ami épp kellett volna, ami senkinek nem kellett (drága, szar), abból volt készlet). De ha lett is volna valami, akkor meg pénzünk nem lett volna rá. A téli banán pl. burzsuj luxusnak számított.

inebhedj - szerintem 2022.05.13. 12:44:21

"télen friss paradicsomról és paprikáról pedig nem is álmodozott a magyar háziasszony, mert úgy tudta, hogy olyan nem is létezik"

Mondjuk ezt pont jól tudta.
süti beállítások módosítása