Tó-retró

A tíz legtovább uralkodó kommunista diktátor

2022. január 10. - drkardos

A római türannoszok gyenge kezdők a Marxizmus árnyékában feltűnt évtizedekig uralkodó, vérgőzös figurák mellett.

diktatorok2.jpg

Az teljesen nyilvánvaló, hogy diktátornak lenni jóval hosszabb ideig tartó elfoglaltság, mint a demokratikusan választott vezetők 4 vagy 5 éves ciklusai. Nem volt ez másként a kommunista rendszerek fénykorában sem, amikor a Szovjetunió gazdasági és katonai támogatása sok ország vezetőjét betonozta be hosszú évtizedekre a hatalomba. Cikkünkben a tíz legtovább uralkodó kommunista diktátort gyűjtöttük össze, mindegyikükről néhány érdekességet is megemlítve. Ahhoz, hogy valaki ehhez a keménymaghoz tartozhasson, legalább 2 évtizednyi regnálás szükségeltetett, így a legendás papucsoknak nevet adó, NDK államfő, Erich Honecker, a csehszlovák Gustáv Husák vagy a különös kegyetlenségéről híres Pol Pot a maguk 18-18 évével már le is maradtak a TOP 10-ről. Lássuk hát, hogy kik hagyták a kommunizmus történelem könyvében – és az elnyomott emberek emlékeiben – a legmélyebb nyomokat. 

9-10. hely (megosztva) Ho Si Minh és Nicolae Ceausescu. 24-24 év

A lista legalsó régiójában azonnal két igazán különleges vezető. Ho Si Minh talán az egyetlen a kommunista diktátorok közül, akit még a „nyugati” országok sem ítéltek el egyértelműen. Mint a Vietnamot felszabadító forradalmárt megsüvegelik teljesítményét, bár az ország egyesítésére tett megmozdulásai árnyalják a képet. Ennek ellenére ő volt az egyetlen kommunista vezető, aki 3 alkalommal szerepelt a Times magazin címlapján, mint az év embere. Egészen más szempontból különleges Nicolae Ceausescu román diktátor, aki sokban emlékezetetett az őrült római császárokra.

ho-ceau.jpg

Ho Si Minh (balra) és Ceausescu

 

            Az egyik legnagyobb európai ország lángelméje csak 4 osztályt tudott befejezni az iskolában. Ennek ellenére magának és feleségének is 8-8 diplomát adatott a különböző egyetemek nevében. Bár az államadósság kifizetése szép tervnek tűnhet, erre való törekvésével közel éhhalálba üldözte a népét (miközben neki vagy tucatnyi palota és töméntelen mennyiségű luxustárgy csurrant-cseppent). A sors fura fintora, hogy az adósságot végül valóban kifizette, igaz csak néhány hónappal az ellene indult forradalom előtt. Legfontosabb öröksége a bukaresti Elnöki Palota, mely az amerikai Pentagon után a világ második legnagyobb középülete. Sajnos népe ezt sem értékelte, hiszen 1989-ben rögtönítélő bíróság elé állították, és feleségével együtt kivégezték. Éppen karácsony szenteste...

 7-8. hely (megosztva) Ma Ce-tung (Mao Zedong) és Joszif Vasszarionovics Sztálin. 31-31 év

Két világhatalom vezetője, akikben sok volt a hasonlóság, meglepő tény, hogy noha teljesen más korszakban voltak hatalmon, mégis pontosan megegyező számú év jutott nekik. Szintén hasonló módon nem bántak csínján az emberélettel. Sztálinnak tulajdonítják a mondást, miszerint „Egy haláleset tragédia, egymillió statisztika”. Jól jellemezte uralkodását ez a szállóige, hiszen 20 millió civil áldozatot jegyeztek fel a neve mellett (és még ugyanennyi embert, aki a II. világháború alatt halt meg az irányítása alatt), amíg a Szovjetunió vezetője volt. Az említett mondás azonban biztosan nem az övé. Azt Erich Maria Remarque nevű német író közölte, aki szinte biztosan soha nem találkozott Sztálinnal. Bár nem menti fel, de az orosz vezető atherosclerosis nevű agyi betegségben szenvedett. Valószínűleg ez az állapot volt részben felelős a paranoiáért és a rosszindulatért, amely hírhedtté és kegyetlenné tette. Mao azonban rajta is lazán túltett.

mao_szta.jpg

Sztálin (balra) és Mao Ce-tung

 

A kínai vezető (a Nagy Kormányos) a politikai ellenségek üldözésétől a nagy kínai éhínséget okozó mezőgazdasági forradalmáig – 40-70 millió ember halálát okozta, ami az egyetlen ember által okozott legtöbb haláleset a történelemben. Személyiségét jól jellemzi, hogy egész életében nem mosott fogat (zöld teával öblögetett néha) és fürdés helyett csupán úszott egyet naponta. Úgy vélte, hogy ilyeneket a tigris sem tenne soha... Személyi kultusza olyan erős, hogy a pekingi Teinanmen téren halála után közel ötven évvel is látható óriási portréja. Ráadásul ezt a képet minden évben újrafestik, éppen egy évvel idősebbre alakítva a nagy vezért.  

  1. hely Kádár János 32 év:

Számunkra ő a legismertebb név és több könyv íródott már róla, mint ahány évig hatalmon volt. A nevéhez kötődik a gulyáskommunizmus és a legvidámabb barakk létrehozása. Különlegessége volt, hogy szemben a kommunista vezetők túlnyomó többségével, ő maga mondott le a hatalomról.

  1. hely Todor Zsivkov 33 év:

Bulgária kommunista vezetője imádta a drága luxusautókat (miközben a népe közel sem élt nagylábon). Úgy gondolta, hogy a külföldi diplomaták éppen az autók alapján döntik el, hogy egy ország gazdag vagy szegény.

todor-zhivkov.jpg

Kedvenc autója egy olyan Mercedes Pullman Landaulet volt, melyből összesen 59 készült, és ebből csak 26 olyan, amilyen Zsivkovnak is volt. Ez a gépkocsi egyébként a mai napig is Bulgária legértékesebb autója. Őt – az ország katasztrofális helyzete miatt 1989-ben kizárták a kommunista pártból, majd le is tartóztatták. Halála 1998-ban következett be, tüdőelégtelenség miatt.  

  1. hely Josip Broz „Tito” 35 év:

A Tito „művésznevet” a kommunista ellenállásban felvett diktátor egy teljesen egyedi szocializmust alakított ki országában és lévén Jugoszlávia hadserege igen jelentősnek számított, még Sztálin sem lépett fel komolyabban ez ellen.

josip_broz_tito_uniform_portrait.jpg

 

Nagyzási hóbortért ő sem ment a szomszédba, amit ma is bárki megállapíthat, aki ellátogat volt álomszigetére, a horvátországi Brijunira. Különvonalas kommunizmusának köszönhető, hogy Magyarországra olyan kevés Jugoszláv Zastava/Yugo autó érkezett, hiszen azokat csak dollárért volt hajlandó eladni, amiből a keleti-blokkban igen kevés ált rendelkezésre.

  1. hely Enver Hodzsa (Hoxha) 44 év:

Az első dobogósunk újra csak egy igen különc figura. Albánia vezetője igen kiállhatatlan ember hírében állt, így nem csak a nyugattal, de a kommunista országokkal is megszakította kapcsolatát.

hoxha.jpg

 

Ezzel létrehozott egy olyan kommunista országot, melyet még a Szovjetunió vagy Kína sem támogatott. Védőművek gyanánt annyi bunkert építtetett (összesen 7500 db), hogy ma nincs az országnak olyan része, ahol 1 km-en belül ne találnánk legalább 5-öt(!).

  1. hely Kim Ir Szen 45 év:

Egy igen különös ágát találta fel a kommunizmusnak (dzsucse), mely az istencsászár hitre is emlékeztet. Ennek az eszmerendszernek köszönhető, hogy Észak-Koreában csak a Kim dinasztia leszármazottja lehet vezető.

kim_il_sung_portrait-2.jpg

 

A személyi kultusz része, hogy születésnapja (1912 április 15.) ma az ország hivatalos időszámításának kezdete. A „Pártunk és népünk Nagy Vezére (Atyai Vezére), Kim Ir Szen elvtárs” megszólítású diktátor már 14 évvel halála előtt 1980-ban megnevezte utódjául fiát, Kim Dzsongilt.

Aranyérem Fidel Castro 49 év:

Az ember, aki elől el kellett rejteni a ping-pong asztalokat, mert különben nem lehetett tárgyalni vele és, aki a Batista rendszer pazarlása elleni lázadásként elrabolt egy Forma-1-es világbajnokot.

fidel-castro-gyorben-01.jpg

 

Bár Castro jogi diplomája megszerzése után megpróbált hivatalos úton Kuba elnöke lenni, az 1950-es választásokat már nem tartották meg. Ekkor ugyanis katonai puccsal Fulgencio Batista ragadta magához a hatalmat. Fidel úgy döntött, hogy maga is hasonló módon jár el és nyolc év forradalmárkodás után 1959 január 1-én a csúcsra ért. Ez a lépés a kubai népnek komoly szenvedést hozott, amihez már a beszédei is elegendőek lettek volna. Az állami televízió egyetlen csatornája által élőben közvetített szófutamok közül a leghosszabb összesen több, mint 7 órás volt(!). Castro uralkodásának végül egészségi állapota vetett véget, ám az alatt így is 9 amerikai elnök váltotta egymást.

 További érdekességekért, nettó-retró életérzésért tekintse meg Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr10016808926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2022.01.13. 06:30:26

a vietnámi és yugo "diktátor" szerintem pozítiv személyiség volt a többihez képest mindenképp. a kettő közül egyik sem örökölt könnyű helyzetet az országában. Érdemes azért megemlíteni, hogy ahol a Zastavat gyártották, ott állítólag olyan életszínvonal volt, mint Svájcban. Fidel sikertelenségében az usa nagy szerepet vállalt az embergó miatt.

brmbolec 2022.01.13. 06:47:57

Gustáv Husák az akkori Csehszlovákia kommunista pártjának első titkára, majd államfője is volt. Nem igazán passzol az itt megemlített diktátorok közé

csker 2022.01.13. 10:21:10

Kádár János nem önként mondott le a hatalomról. 1988-ban a pártvezetés félreállitotta. - Tito esetében kimaradt a leirásból némi 1944/45-ös tömegmészárlás... Na!

konrada 2022.01.13. 10:21:21

@brmbolec: ...azért annyira legalább, mint Kádár, vagy Tito...

Ehetetlen Odó 2022.01.13. 10:21:35

Jó lenne egy összeállítás a másik oldal diktátorairól is.
Kiderülne egy összesítésben, hogy a komcsi vagy nemkomcsi diktátorok vernék a mezőnyt...

Hegge Balázs 2022.01.13. 18:13:27

@gabroca: Ezt a "pozitív" jelzőt az árokba lőtt magyar családok leszármazottaival is megbeszélhetnéd!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.01.13. 18:13:52

Kádár egyáltalán nem önként mondott le. Grósz Károly kitalált neki egy minden funkciót nélkülöző pártelnöki pozíciót és odatették biodíszletnek. Ezzel párhuzamosan az elméje teljesen elborult és boldogtalanul élt, míg meg nem halt.

Mester Konstantin 2022.01.13. 18:14:00

@gabroca: bizonyára éppen a magyart meghaladó, de már svájci szintű jólét okozta unalom miatt jártak Nyugat-Németországba szórakozni munka céljából a jugoszláv vendégmunkások.

Andriska07 2022.01.13. 18:15:57

Jó a cikk, de azért pár dolog hiányzik belőle:
- gyors mérleg emberéletek vonatkozásában a XX. századi kommunizmust és fasizmust illetően. Nem nehéz kitalálni, melyik felé billenne a mérleg. Az én ismereteim szerint ~2x-es a szorzó a komcsik irányába.
- ahogyan csker kolléga is jelezte, magyarként igencsak illet volna beszámolni a Titós szekcióban a Délvidéki mészárlásról (tudom, voltak hideg napok is '41-ben, de a szorzó itt kb 40-50x-es. (sosem értettem, hogy magyarként miképp lehet szárazon és szenvtelenül írni a minket is érintő eseményekről, de hát nem vagyunk egyformák. Nem kell könnyfacsarósra, de fel kell rá hívni a figyelmet.)
- ugyanez Csau vonatkozásában, ment ám ott is a likvidálás, mely első körben mindig a magyarokat érintette. Az ő vonatkozásában volt egy mondat a cikkben, amiről szintén érdemes lenne egy kimerítő cikket írni: "A sors fura fintora, hogy az adósságot végül valóban kifizette, igaz csak néhány hónappal az ellene indult forradalom előtt." Sokak szerint már ez is egy nyugatról kezelt forradalom volt ez, mely összefügg a adósság visszafizetésével, amit nem igazán szeretnek az államoknak kölcsönt adó pénzügyi körök, ezáltal a mondat kicsit más fordulatot mutat. Gyerek voltam, amikor egész nap a tv-ben néztük az eseményeket, s a magam részéről még véletlenül sem szeretném elvitatni Tőkés László és a többi magyar érdemeit. Azért a másik verzió is simán elképzelhető, nem is zárják ki egymást.

flydomi 2022.01.13. 18:16:04

@Ehetetlen Odó:

Hitlere gondolsz?
Mert o szintugy az illiberalis almok fenegyereke volt.

kewcheg 2022.01.13. 18:16:23

@gabroca: annyiban árnyalnám Titót, hogy miután 1945-ig leművelte azt amit leművelt, azt követően rohamléptekben hozta fel Jugót, ami különösen az amúgy is fejlett északnyugati régiókban volt szembetűnő.
Plusz.: a szükséges és elégséges mértéken felül nem volt g3ci a népével....már ez is nagy szó ebben a brancsban.

flydomi 2022.01.13. 19:45:12

@Andriska07:

--- Azért a másik verzió is simán elképzelhető, nem is zárják ki egymást.

Az biztos,hogy az elmult 12 evben jo munkat vegzet a kormany ilyen teren.Tipikus Hitleri megoldasok tomkelege,amit a egy bites elhisz,mert igenyt tart ra.

Alick 2022.01.13. 19:45:27

@kewcheg: Titonak a szerb-horvát és egyéb nemzetiségi rivalizálás miatt amúgy is tojáshéjakon kellett járnia. Miután meghalt, a délszláv egyesítő műve szét is esett véres polgárháborúkban.

kewcheg 2022.01.15. 07:44:02

@Alick: hát igen. Szerintem sok ex-jugó polgár visszasírja az egységes Jugoszláviát...
süti beállítások módosítása